Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Universitatea Politehnica Timișoara a participat la E³UDRES² Spring Summit 2025, consolidându-și rolul în alianța universitară europeană

 
 
Universitatea Politehnica Timișoara a participat la E³UDRES² Spring Summit 2025, consolidându-și rolul în alianța universitară europeană

Universitatea Politehnica Timișoara a participat la E³UDRES² Spring Summit 2025, consolidându-și rolul în alianța universitară europeană

28 Martie 2025

 

În contextul priorității strategice privind internaționalizarea și inovația educațională, Universitatea Politehnica Timișoara a participat activ, în perioada 17-21 martie 2025, la E³UDRES² Spring Summit, eveniment găzduit de Saxion University of Applied Sciences în Enschede, Olanda, sub egida alianței universitare europene E³UDRES² (Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions).

Delegația Universității Politehnica Timișoara, alcătuită din 17 reprezentanți, printre care membri ai conducerii executive, cadre didactice implicate activ în cercetare, studenți și personal administrativ, a avut contribuții esențiale în dezbaterile și workshop-urile dedicate dezvoltării regionale și inovării educaționale în Europa.

Experții UPT au coordonat workshop-uri de impact direct asupra viitorului educației superioare europene, printre care:

Workshop-ul „AI și impactul noilor tehnologii asupra învățământului superior”, dedicat analizei oportunităților și provocărilor introduse de inteligența artificială în universități și definirii unor direcții strategice clare pentru digitalizare și inovare educațională în alianță, coordonat de către dr. ing. Diana Andone.

Workshop-ul „Build Your Education”, axat pe dezvoltarea unor modele educaționale flexibile, centrate pe student și adaptate dinamicii pieței muncii și obiectivelor europene privind competențele viitorului, coordonat de către conf. dr. ing. Vlad Mihăescu.

Studenții Karla Malicki și Adrian Popescu au participat activ la Comitetul de conducere al studenților din E³UDRES² unde au definit prioritățile perioadei următoare pentru studenți și multiplele posibilități de mobilități studențești, implicare în i-LivingLabs prin procese de co-creare, de participare la Bootcamps și Hackathons, dar și de dezvoltare extracuriculară în cursurile oferite de alte universități.

În cadrul sesiunii finale a întâlnirii, dr. ing. Diana Andone a prezentat structura și prima versiune de implementare a platformei colaborative digitale E³UDRES² Arena, dezvoltată în cea mai mare parte de către specialiștii UPT. Această platformă va permite colaborarea specialiștilor și a studenților din cele nouă universități partenere în domeniul educației, cercetării și dezvoltării alianței ca Universitate a Viitorului.

Cu ocazia acestei acțiuni E³UDRES², a avut loc și un schimb de experiență între cercetători din Universitatea Politehnica și din Saxion University of Applied Sciences pe domeniile Securitate cibernetică și Inteligență Artificială, Robotică și Inginerie mecanică, investigându-se posibilități de colaborare viitoare în cercetare.

„Participarea Universității Politehnica Timișoara la Summit-ul E³UDRES² din Olanda a fost o ocazie valoroasă pentru a confirma angajamentul universității de a contribui activ la dezvoltarea regiunilor inteligente și sustenabile prin colaborare academică și inovare strategică la nivel european”, a declarat rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf. univ. dr. ing. Florin Drăgan.

În urma acestui summit la care au participat peste 120 de reprezentanți, evenimentul a reconfirmat poziția activă a UPT în rețelele europene de excelență și a creat premisele unor noi parteneriate și oportunități de dezvoltare profesională și academică pentru studenți și cadre didactice. Astfel, universitatea își consolidează statutul de lider regional și partener strategic în rețelele europene dedicate excelenței în educație și cercetare.

 

              Universitatea Politehnica Timișoara (www.upt.ro), cea mai veche instituție de învățământ superior din vestul țării, a fost înființată prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand la 11 noiembrie 1920. Universitate de cercetare avansată şi educaţie, UPT este astăzi una dintre şcolile româneşti cu tradiţie, recunoscută în plan naţional şi internaţional, atât prin activitatea generaţiilor de cadre didactice şi cea a unor academicieni prestigioşi, cât și prin cei peste 140.000 de absolvenți care au dus renumele acesteia peste tot în lume. Având și o bază materială de invidiat, cele 10 facultăţi ale universităţii asigură programe de studii pentru aproximativ 13.500 de studenţi.

             Dimensiunea internațională a Universității Politehnica Timișoara este evidențiată și prin faptul că este parte a consorțiului european de universități E³UDRES² – Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions, inițiativă sprijinită de Comisia Europeană prin programul Erasmus+. E³UDRES² reunește universități europene de top pentru a colabora în dezvoltarea regiunilor inteligente și sustenabile prin educație inovatoare, cercetare aplicată și cooperare transdisciplinară. Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul oficial: https://www.eudres.eu/.

 
 
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2025 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +