Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Alianța Română a Universităților Tehnice

 
 
Alianța Română a Universităților Tehnice

Comunicat - Timișoara, 03-04 mai 2018

10 Mai 2018

 

 


 

 


  Alianța Română a Universităților Tehnice

 

Comunicat
Timișoara, 03-04 mai 2018

 

Membrii Alianței Române a Universităților Tehnice – ARUT, reprezentate prin rectorii şi prorectorii de resort, s-au întâlnit în perioada 03-04 mai 2018 în reuniune de lucru la Universitatea Politehnica Timișoara. Au participat, de asemenea, în calitate de invitați, prof.dr.ing. Harald Kainz, președintele Asociației Universităților Tehnologice din Austria - TU Austria și rectorul TU Graz, prof.dr.ing. Petru Andea, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației Naționale, prof.dr.ing. Claudia Popescu, președintele CNFIS.

Au fost analizate posibilitățile de colaborare între asociațiile ARUT și TU Austria, s-au supus evaluării propunerile legate de sistemul de învățământ superior tehnic românesc la 11 ani după implementarea ciclului Bologna (durata programelor, domenii de licență, specializări/programe master, studii doctorale) precum și proiectele ARUT în domeniul cercetării și al mobilității studenților și cadrelor didactice.

În cadrul reuniunii s-au pus bazele  parteneriatului dintre Asociația Universităților Tehnologice din Austria (TU-Austria) și Alianța Română a Universităților Tehnice (ARUT), urmând să fie semnat un acord  cadru de cooperare - „Memorandum of understanding” - care va specifica direcțiile de colaborare în domeniul educației și cercetării între cele două structuri asociative.

Având în vedere complexitatea problematicii privind restructurarea învățământului tehnic superior românesc, membrii ARUT au hotărât constituirea unei Comisii de lucru care să analizeze în detaliu toate aspectele care intervin în acest proces.

Până la întâlnirea ARUT din luna octombrie, de la București, Comisia instituită va prezenta un proiect de restructurare  a ciclurilor de studii inginerești discutat în prealabil cu reprezentanți ai mediul economic, asociații profesionale, universități cu componentă tehnică semnificativă din țară și străinătate.

S-a aprobat pachetul de informații privind concursul interuniversitar de granturi de cercetare în cadrul ARUT. Competiția destinată tinerilor, cadre didactice și cercetători din cele cinci universități tehnice, va fi lansată în data de 15 mai 2018, iar rezultatele vor fi comunicate în 20 septembrie 2018. Suma alocată este de apoape 600.000 de euro.

S-a convenit ca Directorii Consiliilor de Studii Universitare de Doctorat din universitățile membre ARUT să elaboreze o propunere de evaluare a calității studiilor doctorale, cu indicatori de calitate relevanți și cuantificabili, în acord cu bunele practici atât din România cât și de la universități tehnice de prestigiu din străinătate, care va fi prezentată la reuniunea ARUT din luna octombrie 2018.

S-a aprobat regulamentul de mobilități interuniversitare ale personalului universitar și studenților în cadrul programului ARUT – Exchange pentru anul universitar 2018-2019.

Președinte ARUT
Viorel-Aurel ȘERBAN
Rectorul
Universității Politehnica Timișoara

 

Mihnea COSTOIU 
Rectorul
Universității POLITEHNICA din București
Vasile ȚOPA
Rectorul
Universității Tehnice din Cluj-Napoca
Dan CAȘCAVAL  
Rectorul  
Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași 
Radu Sorin VĂCĂREANU
Rectorul
Universității Tehnice de Construcții București
 
Comunicat ARUT - Timișoara mai 2018
Comunicat ARUT - Timișoara mai 2018
Comunicat ARUT - Timișoara mai 2018
Comunicat ARUT - Timișoara mai 2018
Comunicat ARUT - Timișoara mai 2018
Comunicat ARUT - Timișoara mai 2018
 
 
 
 
ARUT Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT AnelisPlus2020 Comunicate UPT
 
© Copyright 2019 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +