Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Organizaţii studenţeşti

 
 
   

Liga Studenților din Facultatea de Arhitectură și Urbanism)

Asociaţia de la Patru (A4) este organizaţia non-guvernamentală şi non-profit a studenţilor Facultăţii de Arhitectură din Universitatea Politehnica Timişoara. Cunoscută datorită proiectelor cu caracter social-cultural pe care le organizează, a conferinţelor, expoziţiilor, workshop-urilor, training-urilor, concursurilor şi activităţilor de destindere realizate pentru studenţii arhitecţi, A4 devine o entitate ce promovează o educaţie alternativă celei academice. Odată cu vechimea Asociaţiei creşte şi aria de influenţă a acţiunilor noastre, conturând în prezent proiecte care rezonează şi pentru cei din afara nişei.

Organizația non-guvernamentală în cauză îşi propune să reprezinte interesele şi drepturile studenţilor Facultăţii de Arhitectură din Universitatea Politehnica Timişoara, să dezvolte competenţele profesionale şi calităţile personale ale studenților facultății şi să contureze identitatea acestora. De asemenea, se angajează la responsabilizarea faţă de fondul construit şi construibil, a studenţilor arhitecţi şi nu numai.

Asociația de la Patru (A4) invită la dialog între studenți, corpul didactic și administrația universității, precum și la dialog și colaborare între studenți, indiferent de domeniul de studiu. A4 miltează pentru proiecte studențești multidiscplinare care să coaguleze și să formeze o conștiință studențească colectivă în Timișoara.

Primele manifestări ale ceea ce un an mai târziu, purta numele de Asociaţia de la Patru, au avut loc în toamna anului 2009, când se coagulează un grup de studenți dornici de a exprima un punct de vedere comun. Unul dintre primele evenimente A4, Manifestul Urban de comemorare a 20 de ani de la Revoluția din 1989, marchează timp de o săptămână, strada Alba Iulia şi deschide seria acţiunilor A4.

   

Liga Studenţilor din Facultatea de Automatică şi Calculatoare

Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare (Liga AC) este o organizație studențească ce reprezintă interesele studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare, și îi susține în viața socială și culturală. Înființată în anul 1990, Liga AC s-a dezvoltat de la an la an tot mai mult.

Anual, Liga AC organizează proiecte demne de remarcat. Printre cele mai mari regăsim LigaAC LABS, ce constă într-o serie de laboratoare dedicate studenților dornici să își pună în aplicare cunoștințele dobândite în facultate. Un proiect-concurs care vine în sprijinul studenților și elevilor pasionați de domeniul IT&C este iTEC – iT Engineering Contest. Acesta a fost despărțit în două mari proiecte, iTEC și RoboTEC.

Unul din principalele obiective ale organizației este informarea studenților. În acest scop, Liga AC menține o legătură constantă cu facultatea, profesorii, companiile din domeniu, media, dar și diverse organizații din Timișoara sau de la nivel local. Implicarea în promovarea centrului universitar și a orașului Timișoara a dus la dezvoltarea altor două proiecte: Comoara Ligii AC, care se adresează studenților din țară. Cel mai vechi proiect al Ligii AC, ISWinT- International Student Week in Timisoara –  se adresează studenților din toată lumea și a ajuns la cea de-a XXIII-a ediție; este de asemenea cel mai mare festival studențesc din Europa de Sud-est. Chess Contest este dedicat studenților pasionați de bine-cunoscutul joc de strategie și în fiecare an universitar reunește participanți din întreaga țară. Pe partea umanitară, am dat naștere proiectului Prichindel, prin intermediul căruia donăm jucării, dulciuri și haine copiilor defavorizați din centre dar și familiilor cu nevoi speciale.

Liga AC se implică și în viața social-culturală, fiind membru fondator Timișoara – Capitală Culturală Europeană și membră a Fundației Județene pentru Tineret Timiș (FITT). Totodată este și membru fondator al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și al Convenției Organizațiilor Studențești din Politehnică (COSPol), pentru a reprezenta interesele studenților atât la nivel local cât și național.

   

Liga Studenţilor Chimişti din Timișoara

Liga Studenților Chimiști din Timișoara este una dintre cele 9 organizaţii studenteşti active din Cadrul Universității Politehnica Timişoara. LSCT este membră fondatoare ANOSR (Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România), în cadrul căreia contribuie activ la mişcarea studenţească la nivel naţional.

Liga Studenților Chimiști din Timișoara își propune să reprezinte studenţii din Facultatea de Chimie Industrială şi Ingineria Mediului din cadrul Universității Politehnica Timișoara atât pe plan local, cât şi naţional.Totodată, prin proiectele pe care le desfăşoară, se doreşte dezvoltarea studenţilor din punct de vedere profesional, educaţional şi social.

   

Liga Studenţilor din Facultatea de Electrotehnică şi Electroenergetică

L.S.F.E.E este o organizaţie non-profit, creată pentru a apăra ​şi promova drepturile ​şi interesele studenților din Facultatea de Electrotehnică ​şi Electroenergetică Timişoara, indiferent de sex, religie, naţionalitate sau convingeri politice, prin toate mijloacele de care dispune.

Înfiinţată în anul 1990 sub denumirea de L.S.F.E.T, cu o activitate specific studenţească, civică şi sindicală, liga a fost constituită în baza unei libere asocieri de către studenţii din Facultatea de Electrotehnică şi Electroenergetică Timişoara. Ulterior, în anul 2006, denumirea sa a fost schimbatăîn L.S.F.E.E.

L.S.F.E.E. este membră a Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), prima ​şi cea mai importantă federaţie studenţească, neguvernamentală ​şi apartidică, dar si membru fondator al Convenției Organizațiilor Studențești din Politehnică (COSPol) ​și al Minds Hub.

   

Liga Studenţilor din Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii 

Liga Studenților din Facultatea de Electronică și Telecomunicații (LSFETc) este o organizație non-guvernamentală, non-profit, apartidică, fondată în anul 1993, de către studenții de la Facultatea de Electronica și Telecomunicații din cadrul Universității Politehnica din Timișoara. Scopul principal al organizației este reprezentarea studenților din Facultatea de Electronică și Telecomunicații, atât la nivelul întregii Universități, cât și la nivel local și național.

Acțiunile și demersurile acestei organizații sunt menite să îmbunătățească mediul educațional, social și profesional al studenților pe care îi reprezintă. La nivel local suntem membru fondator al COSPol (Convenția Organizațiilor Studențești din Politehnică) și membru a FITT (Fundația Județeană pentru Tineret Timiș). La nivel național suntem membru fondator al ANOSR, singura federație studențească din România recunoscută la nivel internațional ca membră cu drepturi depline în cadrul Organizației Europene a Studenților (European Students’Union – ESU).

   

Liga Studenţilor din Facultatea de Inginerie din Hunedoara

Liga Studenților din Facultatea de Inginerie Hunedoara (LSH) a luat naștere încă din 1991, având o vechime de 25 de ani în reprezentarea studenților. Principalul nostru scop este acela de a reprezenta studenții Facultății de Inginerie Hunedoara în Senatul UPT și Consiliul FIH și de a organiza acțiuni/activități cu și pentru studenți.

Suntem membri ai Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), care reunește sub același nume majoritatea organizațiilor studențești din România și are ca scop reprezentarea studenților atât reprezentarea studenților din țară, cât și a celor din străinătate (fiind membră a European Students’ Union), prin realizarea mai multor activități, cum ar fi ateliere de pregătire, tabere studențești, dar și a altor activități, la care pot participa și membrii activi ai LSH.

   

Liga Studenţilor din Facultatea de Management în Producţie şi Transporturi

Liga Studenților din Facultatea de Management în Producție și Transporturi  (LSFMPT) a fost înființată în anul 2009 și reprezintă studenții în structurile de conducere de la toate nivelele, fiind și membră a Fundației Județene pentru Tineret Timiș (FITT), a Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și a Convenției Organizațiilor Studențești din Politehnică (COSPol).

LSFMPT organizează în fiecare an proiectul „Culture on Foot” (COF), ajungând la cea de-a V-a ediție. Un astfel de eveniment este unul de real ajutor pentru studenții din anul I, care nu cunosc orarul, fiind o oportunitate de a-l descoperi într-un mod interactiv, socializând și cunoscând colegii din cadrul Universității Politehnica Timișoara.

Organizația în cauză implică tinerii, aceștia având șansa să aducă o schimbare reală în lume și în propria viață. Orice student motivat poate deveni membru al Ligii Studenților din Facultatea de Management în Producție și Transporturi pentru a-și schimba perspectivele și viziunea prin voluntariat.

   

Liga Studenţilor din Facultatea de Mecanică

Liga Studenților din Facultatea de Mecanică din Timișoara (LSFMT) este o organizație non-guvernamentală și non-profit, înființată în 1990, fiind prima organizație studențească din România și având ca scop principal reprezentarea drepturilor și intereselor studenților prin menținerea  legăturii constante cu facultatea, profesorii, companiile din domeniu, media, dar și diverse organizații din Timișoara.

LSFMT este membru fondator al  Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) , al Convenției Organizațiilor Studențești din Politehnică (COSPol) și membru al Fundației Județene pentru Tineret Timiș (FITT), reprezentând astfel interesele studenților atât la nivel local, cât și la nivel național.

LSFMT desfășoară anual o serie de proiecte precum:”Balul Bobocilor”, „Un dar – un zâmbet de Crăciun”, „Un mărțișor din partea LSFMT”, „Discuția de la cafea”, „MecArt”, „RoboManiacs”, „Conferința Internațională ’’Zilele Tehnice Studențești’’”. De asemenea, organizăm training-uri de dezvoltare, atât profesională cât și personală, workshop-uri și seri sociale.

   

Organizaţia Studenţească "Traian Lalescu"

Organizația Studențească “Traian Lalescu” a fost înființată în anul 2010, dorind a avea o activitate axată pe reprezentarea studențiilor din Facultatea de Construcții din cadrul Universității Politehnica Timișoara, constituindu-se în baza unei libere asocieri a studenților din facultate. Aceasta este o organizație non-profit, al cărei scop este apărarea și promovarea drepturilor și intereselor studenților din Facultatea de Construcții din cadrul UPT, prin toate mijloacele de care dispune. Reprezentarea se face atât la nivel de facultate, prin reprezentanții de an sau studenții consilieri, cât și la nivel de universitate, prin studenții senatori.

O.S.T.L este membră a Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR). Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) este federația studențească cu cel mai mare număr de organizații studențești membre, având o răspândire în toate centrele universitare din țară și care reprezintă și studenții români la nivel internațional, fiind membră a European Students’ Union (ESU).

Organizația Studențească “Traian Lalescu” a promovat încă de la înființarea sa interesele studenților, asigurând o cât mai bună implementare a învățământului centrat pe student. Având în vedere că studenții facultății nu au foarte multe puncte în comun în ceea ce privește pregătirea lor profesională, au ocazia ca în cadrul organizației să găsească puncte comune pe plan personal și să se ajute unii pe alții în dezvoltarea lor, așa cum zice și motto-ul ligii: „Prin comunicare ne construim viitorul, cărămidă cu cărămidă”. Pe lângă reprezentarea studenților, organizația facilitează și posibilitatea studențiilor de a se întâlni, a se relaxa, a colabora și de a se dezvolta pe plan personal și profesional în cadrul proiectelor.

   

COSPol

Convenția Organizațiilor Studențești din Politehnică (COSPol) este o structură de tip umbrelă pentru organizațiile studențești din facultățile universității, ce are rolul de a reprezenta interesele educaționale și sociale ale studenților din Universitatea Politehnica Timișoara. Misiunea organizației este aceea de reprezentare a studenților în structurile decizionale ale Universității Politehnica Timișoara și de mediere a relațiilor dintre studenți, comitetele studențești de cămin, studenții reprezentanți și organizațiile studențești.

Valorile fundamentale ale COSPol se bazează pe principiul democrației participative proactive a studenților și pe principiul echității sociale a acestora.

 

 
 
Ultima actualizare: 2021-10-04
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2024 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +