Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Aniversare la Poli cu... „Loli”

 
 
Aniversare la Poli cu... „Loli”

Iosif Lereter, omagiat de conducerea UPT

30 Iulie 2018

 

 

 

 

 

Universitatea Politehnica Timișoara și-a prețuit întotdeauna înaintașii. Un eveniment de suflet a avut loc vineri, 27 iulie, la Biblioteca UPT. Iosif Lereter („Loli”), ultimul jucător în viață al echipei Știința Timișoara, care înfrunta și câștiga finala Cupei României cu Progresul București în anul 1958, a venit din Germania, la scurt timp după împlinirea vârstei de 85 de ani, la volanul mașinii sale (!),  pentru a participa la sărbătoarea organizată în cinstea sa.

Fostul internațional de fotbal al Politehnicii Timișoara și, totodată, absolvent al UPT, a primit o Diplomă de Excelență acordată de rectorul Universității Politehnica, prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Şerban. Evenimentul a fost organizat de UPT și Druckeria, sub denumirea de „Cafeneaua Sportivă – Știința '58”, și a marcat împlinirea a 60 de ani de la finala Cupei României din 1958, când echipa numită pe atunci Știința a câștigat primul trofeu din istoria polistă, primul cucerit vreodată în România de o echipă studențească și primul din istoria fotbalului timișorean postbelic.

Prezența sa la Timișoara a umplut Sala Polivalentă a Bibliotecii UPT cu nume uriașe din sportul zonal, care l-au văzut scriind istorie în tricoul Științei. Au fost prezenți, printre alții, Jackie Ionescu, Nicolae Diminescu, Petre Popa, Ionel Bungău, Ioan Igna, Mihai Coste, Nicolae Secoșan sau Doina Moț. Au fost în sală fotbaliștii și antrenorii Politehnicii de astăzi, suporteri, jurnaliști.

Prof.univ.dr.ing. Nicolae Neguț, cel care anul trecut a lansat un excepțional volum despre istoria mișcării sportive din cadrul UPT, a prezentat o amplă biografie a lui Lereter. Președintele Fundației Politehnica, prof.univ.dr.ing. Ivan Bogdanov, a acordat diplome de onoare lui Lereter și lui Nicolae Diminescu, jucător polist în lotul din 1958. Fostul rector al UPT, prof.univ.dr.ing. Ioan Carțiș, antrenorul cu cele mai bune performanțe din istoria fotbalului bănățean, eruditul Ion V. Ionescu, și cel care a fost, decenii în șir, inconfundabila voce a fotbalului alb-violet, Nicolae Secoșan, au rememorat acel fantastic deceniu șase pentru fotbalul studențesc timișorean, deceniul „Echipei de aur”. Președintele ASU Politehnica, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, prorector al UPT, și liderul Druckeriei, Sebastian Novovici, au oferit lui Lereter și lui Diminescu noul tricou de joc pe care „băieții în ghete” îl vor purta în următoarele două sezoane.

Evenimentul de vineri a fost deschis prin vizitarea superbei expoziții realizate de Druckeria pentru reamintirea parcursului din Cupa României 1958 și încheiat cu ciocnirea unei cupe de șampanie.

Iosif Lereter, cel cunoscut cu porecla „Loli”, primul fotbalist cu peste 300 de prezențe în Divizia A, care a fost și un monument al fair-play-ului, nefiind eliminat nici măcar o dată în întreaga carieră, declara că „e un moment foarte emoționant. Sunt copleșit de audiența care a fost aici. Eu nu îmi imaginam că va fi atât de multă lume”.

Născut la 23 iulie 1933, la Oțelu Roșu (jud. Caraș-Severin), Iosif Lereter a început fotbalul la echipa locală, în 1949. Între 1956-1967 evoluează la Știința/Politehnica Timișoara, urmând și cursurile facultății și devenind inginer mecanic. Face parte din „echipa de aur” a studenților timișoreni, ca atacant sau mijlocaș, și joacă un meci în naționala României, în 1965 (la 32 de ani), 1-3 cu Cehoslovacia, la Praga, în preliminariile Campionatului Mondial. În 1967 se transferă la UTA, rivala Politehnicii și prinde ultima perioadă de glorie a acestui club, cucerind două titluri naționale consecutive (1969, 1970), eliminând pe Feyenoord, deținătoarea „en titre” a CCE și a Cupei Intercontinentale, în 1970, și jucând sferturi de finală în Cupa UEFA, în 1972. Este maestru emerit al sportului.

Și-a pus ghetele „în cui” la aproape 40 de ani, în 1973! A fost apoi antrenor, la timișorenele Constructorul și UMT, după care s-a dedicat profesiei de inginer, la UMT. Din 1991 locuiește în Germania, lângă Karlsruhe.

 
Aniversare la Poli cu... „Loli”
Aniversare la Poli cu... „Loli”
Aniversare la Poli cu... „Loli”
Aniversare la Poli cu... „Loli”
Aniversare la Poli cu... „Loli”
Aniversare la Poli cu... „Loli”
Aniversare la Poli cu... „Loli”
Aniversare la Poli cu... „Loli”
Aniversare la Poli cu... „Loli”
Aniversare la Poli cu... „Loli”
Aniversare la Poli cu... „Loli”
Aniversare la Poli cu... „Loli”
Aniversare la Poli cu... „Loli”
Aniversare la Poli cu... „Loli”
 
 
 
 
ARUT Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT AnelisPlus2020 Comunicate UPT
 
© Copyright 2019 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +