Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ATU-ul ingineresc

 
 
ATU-ul ingineresc

ATU-ul ingineresc

21 Septembrie 2022

 

 

 

 

 

conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan,
rectorul Universității Politehnica Timișoara

 

În urmă cu doi ani, universitățile timișorene au avut ambiția și determinarea să constituie Alianța Timișoara Universitară - ATU, care își propunea să contribuie în mod relevant la consolidarea Timișoarei ca oraș universitar puternic, precum și la dezvoltarea județului Timiș și a întregii regiuni.

Proiectul a demarat într-o perioadă grea, marcată de pandemie, în care întâlnirile față în față, necesare într-o astfel de construcție, au fost mai greu de organizat. Cu toate acestea, au fost inițiate o serie de proiecte comune, în special pe zona de cercetare, au fost organizate întâlniri online și s-au pus bazele unui hub de cercetare comun.

În momentul în care am preluat președinția ATU, la 1 iulie 2021, am realizat responsabilitatea uriașă pe care mi-am asumat-o, mai ales că așteptările erau mari din partea rectorului Universității Politehnica, prima universitate din oraș, leagănul învățământului superior timișorean și motorul dezvoltării economice a regiunii. Se simțea nevoia unei viziuni noi și a unei abordări tipic inginerești, care să pună în aplicare, prin acțiuni concrete, cât mai multe din obiectivele setate la înființarea alianței. De altfel, prima reuniune ATU găzduită de Universitatea Politehnica Timișoara s-a remarcat în special prin pragmatismul acesteia, prin acțiunile concrete realizate, stabilirea echipelor și a temelor de lucru comune pe cercetare, digitalizare, internaționalizare și marketing educațional.

Așa cum am afirmat de la început, unul dintre demersurile importante pentru acest an îl reprezenta sporirea atractivității Timișoarei ca oraș universitar, iar în cadrul întâlnirii cu tema „University and the city” au fost identificate mai multe soluții pentru atingerea, în comun, a acestui obiectiv. De altfel, o primă reușită a dezbaterilor tematice inițiate de UPT a fost realizarea, sub coordonarea TeleU, a unui video modern de prezentare a Timișoarei ca oraș universitar, video ce a fost rulat cu succes la Expo Dubai, unde membri ATU au participat alături de instituțiile de cultură din județ și mediul de afaceri pentru a promova Timișoara și Județul Timiș.

În opinia mea, nu mai poate fi concepută dezvoltarea orașului în absența parteneriatului dintre universități, mediul de afaceri și administrație, ca montaj instituțional în care se consolidează strategiile și se derulează proiectele de viitor. În acest sens am încercat să dezvolt modelul de lucru inspirat de Comitetul Director al UPT la nivelul întregii alianțe. Atât autoritățile, cât și reprezentanții administrației au apreciat ideea de a aduce împreună toți actorii care pot impulsiona dezvoltarea Timișoarei astfel încât să avem o viziune coerentă de dezvoltare a orașului și a zonei, care s-a și materializat prin punerea bazelor Strategiei de Transformare și Actualizare a Realității Timișorene, în cadrul evenimentului din 6 mai 2022: ATUTM 1.0. S.T.A.R.T. – accelerăm schimbarea.

Strategia cuprinde și măsuri punctuale prin care să ajutăm să funcționeze nu numai proiectul TM2023, ci și ce se va întâmpla ulterior pe zona culturală. Am considerat că este esențial să ne asumăm rolul de pol de coagulare a acțiunilor desfășurate în contextul Timișoara - Capitală Culturală Europeană. Orașul avea și are nevoie în continuare de un model de colaborare, iar noi îl putem oferi.

Universitatea Politehnica Timișoara are o strategie solidă pe segmentul de știință și artă, în acord cu tradiția Politehnicii de pilon cultural, fiind în același timp deschisă la colaborări atât cu celelalte universități cât și cu mediul artistic și cultural. În acest sens, îmi doresc ca după 2023 să rămânem, pe lângă muzee, centrul de artă MV și alte proiecte ale universității, cu o specializare de master la Facultatea de Arhitectură și Urbanism, pe zona de știință și artă, în colaborare cu celelalte universități din oraș. Cred cu tărie în dezvoltarea strategică a unor programe de studiu multidisciplinare, implementate, în comun de membri ATU.

Nu i-am uitat nici pe studenți, iar după doi ani de pauză le-am oferit, în această primăvară, două zile pline de muzică, activități și multă distracție - Zilele Studenților Timișoarei, eveniment la care au participat mii de studenți, de la toate universitățile din Centrul Universitar Timișoara. Proiectul susținut de Universitatea Politehnica Timișoara și de Alianța Timișoara Universitară a reprezentat un prilej deosebit pentru studenții aflați în anii terminali, obișnuiți doar cu școală online, să se bucure de momente de relaxare și distracție.

Ce va urma? Mi-aș dori ca noi, universitățile reunite în cadrul Alianței Timișoara Universitară, să reușim să generăm un ecosistem local împreună cu administrația și mediul de afaceri, iar acest trio, consolidat de un parteneriat cu societatea civilă, să devină soluția pentru viitorul european pe care ni-l dorim cu toții.

 
 
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2024 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +