Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit miercuri, 2 aprilie 2025, un eveniment de excepție susținut de un absolvent de excepție al UPT. Dr.ing. Sergio Goma, fost director la Qualcom Technologies, a prezentat în fața studenților, a cadrelor didactice și a unor reprezentanți ai mediului economic conceptul de „One Man Factory” pe care l-a dezvoltat și care, în viziunea sa, reprezintă direcția în care merge industria producției și ce înseamnă pentru viitorul pieței muncii.
Industria producției se schimbă radical. Automatizarea avansată și inteligența artificială nu mai sunt doar concepte de viitor, ci realități care rescriu regulile. În cadrul evenimentului, dr.ing. Sergio Goma a dezvăluit cum a reușit să creeze în Arizona o fabrică complet automatizată, operată de un singur om, pornind de la zero.
Împreună cu soția sa, Ofelia, a construit o instalație complet automatizată de 20000 mp pentru producerea de malț pentru industria berii, care funcționează de mai bine de un an, demonstrând nu doar fezabilitatea conceptului, ci și eficiența și accesibilitatea în cazul întreprinderilor mici. De altfel, în concepția sa, viitorul industriei aparține companiilor mici, care deservesc comunitățile locale.
În cadrul conferinței de la UPT, dr.ing. Sergio Goma a prezentat filosofia care stă în spatele unei astfel de afaceri, dar și provocările pe care le-a avut în implementarea proiectului, care i-au solicitat o arie largă de abilități de Inginerie: proiectare electrică, mecanică, hardware și software, automatizare și programare PLC, proiectare la nivel de sistem, precum și inginerie la nivel de sistem.
După cum recunoaște, proiectul a plecat din dorința de libertate, de a nu mai lucra pentru o mare corporație, ci de a-și planifica singur viitorul. În acest sens încurajează pe toți cei care au spirit antreprenorial ca, având în spate o temeinică pregătire inginerească, să dezvolte astfel de afaceri de tip „One Man Factory”, care au avantajul de a fi foarte eficiente, în condițiile în care sunt complet automatizate, iar costurile sunt minime. De asemenea, dr.ing. Sergio Goma subliniază rolul inovației în dezvoltarea și viabilitatea unor astfel de afaceri.
În încheierea evenimentului, dr.ing. Sergio Goma a răspuns numeroaselor întrebări venite din partea publicului.
Universitatea Politehnica Timișoara (www.upt.ro), cea mai veche instituție de învățământ superior din vestul țării, a fost înființată prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand la 11 noiembrie 1920. Universitate de cercetare avansată şi educaţie, UPT este astăzi una dintre şcolile româneşti cu tradiţie, recunoscută în plan naţional şi internaţional, atât prin activitatea generaţiilor de cadre didactice şi cea a unor academicieni prestigioşi, cât și prin cei peste 140.000 de absolvenți care au dus renumele acesteia peste tot în lume. Având și o bază materială de invidiat, cele 10 facultăţi ale universităţii asigură programe de studii pentru aproximativ 13.500 studenţi.
Dimensiunea internațională a Universității Politehnica Timișoara este evidențiată și prin faptul că este parte a consorțiului european de universități E³UDRES² – Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions, inițiativă sprijinită de Comisia Europeană prin programul Erasmus+. E³UDRES² reunește universități europene de top pentru a colabora în dezvoltarea regiunilor inteligente și sustenabile prin educație inovatoare, cercetare aplicată și cooperare transdisciplinară. Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul oficial: https://www.eudres.eu/.