Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Expoziția „The answering Machine"

 
 
Expoziția „The answering Machine"
10 Noiembrie 2017

 

 

 

 

 

 

”The Answering Machine”, expoziția prin care Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara a reprezentat România la Vienna Design Week, va fi itinerată și în plan local, cu ocazia aniversării UPT!

 

Facultatea de Arhitectură şi Urbanism din Timişoara (FAUT) a reprezentat România în cadrul celui mai important festival dedicat culturii design-ului din Austria, VIENA DESIGN WEEK. Aflat la a 11-a ediţie, festivalul și-a desfăşurat cele peste 190 de evenimente dedicate designului şi arhitecturii în districtului 15 al Vienei, probabil cel mai cosmopolit cartier al capitalei Austriei.

Eforturile curatoriale ale echipelor reprezentând România, în calitate de ţară invitată a acestei ediţii, au fost vizibile în unul din cele două pavilioane centrale ale festivalului, respectiv în fostul azil de noapte pentru refugiaţi, cunoscut ca Blaues Haus, în perioada 29 septembrie - 8 octombrie 2017.

În contextul expozițiilor din cadrul festivalului, ”The Answering Machine” a fost o prezență aparte, aducând în discuție tematica festivalului (design) în raport cu instituția pe care o reprezintă, propunând publicului un proces prezentat în trei secvențe paralele:

  1. Expoziția a prezentat propria (a studenților, a absolvenților și a școlii în sine) experiență a migrației; ce o determină, ce o mediază și ce efecte produce.
  2. Fiind arhitecți, în cadrul workshopului, am folosit districtul 15, cele 10 zile, cei 7 studenți și cadrele didactice prezente, pentru a explora în ce măsură experiența schimbului specifică migrației, este facilitată sau nu de apartenența oamenilor față de un anumit spațiu fizic sau cultural.
  3. Dezbaterea a asezat în jurul mesei mari a expoziției, atât reprezentanți ai școlii (studenți, absolvenți, cadre didactice, decan) cât și reprezentanți ai diasporei române la Viena.

Curiozitatea și aprecierea publicului Vienna Design Week, au constituit pentru organizatorii expoziției un imbold pentru a continua acest proces și în cadrul mașinăriei - acasă, la FAUT. Imensa masă galbenă va fi instalată în spațiul facultății, unde sperăm că va deveni un instrument activ de susținere a procesului continuu de analiză și recalibrare prin care trece în mod constant orice instituție de învățământ superior ce își dorește să rămână conectată, autentică și relevantă.

Astfel, expoziția va fi prezentată în Timișoara în cadrul manifestărilor dedicate aniversării Universității Politehnica Timișoara, în Clubul Facultății de Construcții și Arhitectură, aflat la demisolul clădirii din str. Traian Lalescu nr. 2/A, în perioada 10.11 – 10.12.2017. Vernisarea expoziției va avea loc în data de 10.11.2017 de la ora 11.00.

 

Despre expoziție:

The Answering Machine, conceptul expoziţional propus de echipa de curatori a FAUT speculează contextul aparte al districtului 15, aducând în discuţie tema migrației absolvenţilor şcolii din Timişoara. Aderarea României în urmă cu 10 ani la Uniunea Europeană a permis cetățenilor ei să circule liber, să studieze, să cerceteze, să experimenteze prin mijloace proprii sentimentul de apartenenţă la o Europă Unită. Crizele economice și sociale ale ultimilor ani au pus însă o presiune nebănuită pe această paradigmă nou câştigată a mobilității. 17% din populaţia României trăieşte astăzi în afara graniţelor ţării. 18,8% din absolvenţii FAUT s-au relocat la rândul lor - în Viena, Londra, Berlin sau Paris. În tot acest timp piaţa forței de muncă a ajuns să fie judecată conform unor standarde duble, ce trasează linii de demarcație între est și vest, între culturi și atitudini. Aflați din cele mai vechi timpuri în avangarda fluxurilor de migrație, arhitecții au surprins prin persoana lor, dar mai ales prin munca depusă în folosul comunităților în mijlocul cărora au operat, tiparele și problematica acestui tip de schimb intercultural.

În mod particular, între Viena și Timișoara a existat, în trecut, acest tip de experiență. Ambele, sunt locuri cu tradiție în multiculturalitate. Ne întrebăm în ce măsură aceste orașe, în contextul crizei migrației contemporane, își pot păstra reputația, învățând unul de la altul? Și pentru că viitorul aparține orașelor, în ce măsură migrația arhitecților și omogenizarea lor poate afecta sentimentul de apartenență la un anumit loc sau cultură?

Expoziţia propune posibile răspunsuri, urmărind deopotrivă mărturiile subiective ale foştilor absolvenţi, cât şi date statistice ce surprind topografia acestei noi geografii europene. În paralel, workshopul dedicat studenţilor FAUT a explorat sub tema Belonging problema apartenenţei la loc, spaţiu, oraş, teritoriu, încercând să găsească acele indicii ce pot oferi o posibilă imagine viitorului nostru european.

 

Despre organizatori:

Expoziţia The Answering Machine este organizată de Facultatea de Arhitectură şi Urbanism din Timişoara, cu sprijinul Universităţii Politehnica, al Ordinului Arhitecţilor din România filiala teritorială Timiș şi al OCE Software.

Echipa de curatori este compusă din reprezentanți ai atelierelor de proiectare din cadrul FAUT: Cristian Blidariu și Marius Găman pentru anul I, Claudiu Toma și Ana Branea pentru anul II, Miodrag Popov pentru anul III, Bogdan Demetrescu și Oana Simionescu pentru anul IV, Gabriela Pascu pentru anul V, Sandra Andrei și Alexandra Oprea - proaspete absolvente ale FAUT, pentru anul VI; precum și de Ioan Andreescu, decanul facultății, ce va participa la dezbaterea ce va completa expoziția, din data de 7 octombrie.

Echipa de studenți care au participat la expoziția TAW și workshopul conex a fost compusă din: Florin Buzgău, David Dumitrescu, Rebeca Faur, Iulia Stancu, Ștefania Dumulesc, Amanda Lucan și Bianca Budurean.

 
Expoziția „The answering Machine"
Expoziția „The answering Machine"
Expoziția „The answering Machine"
Expoziția „The answering Machine"
Expoziția „The answering Machine"
 
 
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2025 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +