Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Noi pași spre realizarea unei alianțe academice pentru Timișoara

 
 
Noi pași spre realizarea unei alianțe academice pentru Timișoara

patru universități de stat din Timișoara (UMFT, UVT, USAMVBT, UPT)

20 Mai 2020

 

 

 

 

 

Echipele de conducere, formate din rectorii și prorectorii celor patru universități de stat din Timișoara (Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”, Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” și Universitatea de Vest), au avut miercuri, 20 mai 2020, o primă întâlnire online în formulă extinsă, care face parte din seria de acțiuni menite să conducă la realizarea unei alianțe universitare pentru orașul Timișoara.

Noua alianță vizează, pe de o parte, dezvoltarea la nivel academic, prin stabilirea unor relații instituționale de colaborare pe diverse domenii (didactic, cercetare, proiecte comune, atragerea de finanțări, dezvoltarea de politici educaționale etc.), iar pe altă parte inițierea unor acțiuni care să ducă la creșterea atractivității și dezvoltarea orașului Timișoara.

În perioada următoare vor fi constituite echipe mixte de lucru între prorectorii care coordonează domenii similare, care vor începe dezvoltarea de proiecte comune.

„În urmă cu 100 de ani, Timișoara a fost ridicată la rangul de Civitas Academica odată cu semnarea de către Regele Ferdinand, la 11 noiembrie 1920, a Decretului de înființare a Școlii Politehnice, Universitatea Politehnica Timișoara de azi, cea care a devenit, pe parcursul timpului, una dintre cele mai mari și renumite universități din Europa Centrală și de Est. Transformarea Timișoarei în oraș universitar a avut ca efect direct sporirea atractivității pentru investițiile de toate tipurile, păstrarea spiritului tânăr și inovator, promovarea imaginii de avangardă a științei românești și europene.

Acea emulație născută în urmă cu un veac prin înființarea primei instituții de învățământ superior din oraș a creat premisele pentru dezvoltarea academică ulterioară. Politehnica a contribuit semnificativ la înființarea celorlalte universități din Timișoara, fie prin desprinderea unor facultăți, fie prin punerea la dispoziție a unor spații sau a cadrelor didactice atât de necesare în perioada de început.

Acum, în anul 100 al existenței noastre, care este și Anul Politehnicii, declarat prin Hotărâre a Consiliului Local, dincolo de tradiție, în special pe zona de inginerie, completată ulterior și cu arhitectură, management și comunicare, ne dorim o colaborare cât mai fructuoasă cu celelalte instituții de învățământ superior din Timișoara, care să ducă la dezvoltarea și afirmarea în continuare a orașului și a zonei. În acest context, Universitatea Politehnica Timișoara vine în special cu partea de expertiză în zona de tehnologie, care a ajuns să pătrundă în toate domeniile, oferind cadrul adecvat dezvoltării unor platforme de colaborare pe diverse teme.

Este misiunea noastră de a duce mai departe tradiția, spiritul Timișoarei, iar istoria ne-a învățat că șansele de reușită sunt mult mai mari dacă acționăm împreună”, a declarat conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

 
 
 
 
ARUT Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT AnelisPlus2020 Comunicate UPT
 
© Copyright 2020 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +