Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O generaţie de elită a Politehnicii timişorene, la 60 de ani de la absolvire

 
 
O generaţie de elită a Politehnicii timişorene, la 60 de ani de la absolvire

O generaţie de elită a Politehnicii timişorene, la 60 de ani de la absolvire

29 Mai 2018

 

 

 

 

 

Orice şcoală se mândreşte cu absolvenţii săi, mai ales când aceştia ajung să aibă cariere remarcabile. Iar Universitatea Politehnica Timişoara a ajuns, în aproape un secol de existenţă, să dea o pleiadă de personalităţi care, pe lângă o carieră de excepţie, au contribuit în mod decisiv la dezvoltarea zonei, a ţării şi chiar dincolo de hotarele acesteia.

Fără îndoială, generaţia care a absolvit Facultatea de Electrotehnică a Politehnicii timişorene în 1958 a fost una strălucită. O generaţie cu 133 de studenţi admişi la facultate în 1953 şi 84 de absolvenţi cu diplome de inginer de electrificări, respectiv inginer elecromecanic, după 5 ani de studiu intens, cu profesori excepţionali între care Plauţius Andronescu, Toma Dordea, Corneliu Micloşi și Aurel Nanu. O generaţie despre care academicianul Toma Dordea spunea că a fost una dintre cele mai bune promoţii ale sale. O generaţie care a dat numeroşi conducători de unităţi de producție, învățământ, cercetare – dezvoltare și de administraţie, opt doctori în ştiinţe, numeroşi experţi pe plan naţional şi internaţional şi, nu în ultimul rând, un Doctor Honoris Causa al UPT şi al UVT (Peter Freund) și un rector al Politehnicii (Alexandru Nichici).

O generaţie care a prins războiul, instaurarea dictaturii comuniste, revolta din 1956, Revoluţia din 1989, care a desfășurat activități de inginerie atât în România, cât și, printre altele, în Algeria, Canada, Elveția, Franța, Germania, Israel, Marea Britanie, S.U.A. sau chiar Zair. Această generație s-a reunit în aceste zile la Alma Mater pentru a sărbători 60 de ani de la absolvirea facultăţii.

Programul aniversar a început în 25 mai, în Sala Polivalentă a Bibliotecii Centrale a Universităţii Politehnica Timişoara, cu adunarea festivă intitulată „60 de ani de la absolvirea Facultăţii de Electrotehnică din Timişoara", din program fiind nelipsite tradiţionalul Gaudeamus Igitur, apelul sărbătoriţilor, cuvintele de salut ale rectorului UPT, Viorel-Aurel Şerban, ale preşedintelui Fundaţiei Politehnica, Ivan Bogdanov, dar şi un moment de reculegere în memoria celor dispăruţi. Urmate, bineînţeles, de luările de cuvânt şi schimburile de opinii ale absolvenţilor promoţiei Electro 1958. Primul care a luat cuvântul a fost decanul de vârstă al generației, Ernst Konig, de 87 de ani, stabilit în Germania, care și-a reamintit emoțiile de la admitere, când 600 de candidați au concurat și doar 133 au fost admiși, dar și căldura înăbușitoare de la absolvire, în 1958. În cadrul discuțiilor a fost evocată personalitatea lui Peter Freund, un absolvent de marcă al generației și poate, după cum s-a menționat, „cel mai mare savant născut la Timișoara”, care, din păcate, a decedat cu doar câteva luni înainte de întâlnire. Cu acest prilej, Nicolae Muntean,  referent oficial, a  prezentat volumul omagial „Drumuri în viaţă", editat de Alexandru Nichici și Editura Politehnica, o adevărată frescă a celor trăite de absolvenţii acelei generaţii, din perioada studenţiei şi până în prezent.

Sâmbătă, 26 mai, în frumoasa Sală a Senatului Universităţii Politehnica Timișoara, din clădirea Rectoratului, a avut loc o dezbatere publică, moderată de Marius Popa, consulul onorific al Olandei la Timișoara, între foști și actuali studenți și absolvenți ai Politehnicii având ca tematică „Un arc peste timp: Mai există rețete ale succesului? Mai există modele de viață în orașul cu cea mai mare viteză a internetului? Cine învață mai nou pe cine?”. Absolvenții de acum 60 de ani au rememorat viața pe care au trăit-o în timpul studenției, cum se învăța în acea perioadă, cum erau profesorii, ce făceau în timpul liber, cum erau examenele și au transmis sfaturile lor către actuala generație de studenți. Evenimentul s-a încheiat cu tradiționala poză în fața Rectoratului Universității Politehnica Timișoara, dar programul aniversar a continuat cu o excursie în zona Băile Herculane și împrejurimi.

 
O generaţie de elită a Politehnicii timişorene, la 60 de ani de la absolvire
O generaţie de elită a Politehnicii timişorene, la 60 de ani de la absolvire
O generaţie de elită a Politehnicii timişorene, la 60 de ani de la absolvire
O generaţie de elită a Politehnicii timişorene, la 60 de ani de la absolvire
 
 
 
 
ARUT Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT AnelisPlus2020 Comunicate UPT
 
© Copyright 2019 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +