În spiritul tradiției de a-și onora profesorii valoroși, Universitatea Politehnica Timișoara, prin Facultatea de Inginerie Electrică și Energetică, a organizat joi, 10 aprilie 2025, ceremonia de decernare a titlului de Profesor Emerit unuia dintre cei mai respectați și iubiți profesori, atât de către colegi, pentru care a fost un adevărat model, cât și de către studenți, pentru modul în care își susține cursurile, cum pune în practică noțiunile teoretice, cum îi integrează pe studenți în proiectele de cercetare, sau cum încearcă să le insufle pasiunea pentru muzică.
La eveniment au participat rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, președintele Senatului UPT, conf.univ.dr. Liviu Cădariu-Brăiloiu, prorectorii UPT, decanii facultăților, cadre didactice din Facultatea de Inginerie Electrică și Energetică, colaboratori, prieteni, foști studenți și doctoranzi ai profesorului.
După citirea Laudatio, de către conf.univ.dr.ing. Ciprin Șorândaru, decanul Facultății de Inginerie Electrică și Energetică, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, și președintele Senatului UPT, conf.univ.dr.math. Liviu Cădariu-Brăiloiu, i-au înmânat placheta de Profesor Emerit „Domnului Prof.univ.dr.ing. Nicolae MUNTEAN, de la Facultatea de Inginerie Electrică și Energetică, Membru de Onoare în Academia de Științe Tehnice din România, în semn de prețuire, respect și recunoaștere pentru rezultatele remarcabile obținute de-a lungul întregii cariere în activitatea științifică, didactică și managerială derulată în cadrul universității.”
În cuvântul său, prof.univ.dr.ing. Nicolae Muntean, a încercat, așa cum el însuși declara, „un exercițiu de onestitate” în relația cu Universitatea Politehnica Timișoara, de care îl leagă ultimii 50 de ani. Rememorând începuturile acestei „relații”, profesorul Muntean și-a amintit de admiterea la facultate, perioada studenției, dascălii pe care i-a avut și care i-au fost adevărate modele (Ioan De Sabata, Toma Dordea, Eugen Seracin), începutul colaborării cu profesorul Ion Boldea, care i-a definit cariera profesională, activitatea în Cenaclul „E”, repartiția în industrie, căsătoria, începutul carierei universitare, dar și a celei antreprenoriale, mulțumind universității pentru tot ce i-a oferit în acești 50 de ani.
Felicitări și cuvinte de apreciere la adresa prof.univ.dr.ing. Nicolae Muntean au fost adresate de acad. Ion Boldea, prof.univ.dr.ing. Sorin Mușuroi, prof.univ.dr.ing. Dumitru Toader, prof.univ.dr.ing. Radu Vasiu, prof.univ.dr.ing. Lucian-Nicolae Tutelea, dr.ing. Diana Andone.
Evenimentul s-a încheiat cu un recital la pian oferit de Teodor Pop, inginerul artist, director al Departamentului de Informatizare din UPT și membru fondator al JazzyBIT.
* * *
LAUDATIO
Nicolae Muntean s-a născut în 20.05.1956, în Petroșani, jud. Hunedoara. În anul 1981 a absolvit Facultatea de Electrotehnică din Timișoara, iar în anul 1994 a obținut titlul de Doctor Inginer al Universității Tehnice.
În perioada 1981-1990 a activat în industrie, ca inginer/inginer proiectant și inginer cercetător.
Cu o carieră bogată, ce se întinde pe parcursul a peste treizeci și cinci de ani în învățământul universitar, începând cu anul 1990, domnul profesor Nicolae Muntean a traversat toate etapele profesionale, începând de la asistent universitar și ajungând la poziția de profesor universitar (2008) și conducător de doctorat (2009), cu 6 doctorate finalizate și 2 doctoranzi în stagiu. Acest parcurs didactic a fost marcat de un angajament profund față de predarea și dezvoltarea domeniilor Electronicii de putere, Automatizărilor industriale și Conversia și stocarea energiilor regenerabile.
A ocupat numeroase poziții de conducere în universitatea noastră: Secretar Științific al Facultății de Electrotehnică și Electroenergetică (2000-2008), Prodecan al Facultății de Electrotehnică și Electroenergetică (2008 – 2012), Director coordonator al Editurii Politehnica (2017 – 2020) și Decan interimar (2020).
Contribuțiile sale în cercetare și dezvoltare sunt, de asemenea, semnificative. Prin participarea în calitate de membru sau de coordonator la peste 20 de proiecte de cercetare-dezvoltare naționale și internaționale, inclusiv cu mediul economic, domnul profesor Nicolae Muntean a adus inovații în domeniul Conversiei și stocării energiei, Eficienței energetice, Acționărilor electrice și automatizărilor industriale. De remarcat este faptul că, prin fondurile atrase din cercetare și sponsorizări, domnul profesor a contribuit în mod esențial la dotarea a 5 laboratoare didactice și de cercetare: Echipamente electronice, Aplicații industriale, Mașini electrice, Conversia și stocarea energiei și Sisteme cu PLC și SCADA.
Din 2011 și până în prezent, domnul profesor Nicolae Muntean reprezintă, în calitate de director, Centrul de Cercetare „Controlul conversiei și stocării energiei”, componentă a ICER. De asemenea, în calitate de cercetător senior în Academia Română, Filiala Timișoara (2018 – prezent) și Membru de Onoare al Academiei de Științe Tehnice din România (2020 – prezent), contribuțiile sale continuă să influențeze în mod semnificativ progresul în domeniul Ingineriei Electrice. În plus, din 1991, domnul profesor Nicolae Muntean este membru IEEE, devenind ulterior membru senior, reflectând astfel angajamentul său pe termen lung și la comunitatea științifică internațională. Publicarea a peste 100 de lucrări științifice, 7 cărți/capitole de cărți și obținerea a 17 brevete de invenție atestă profunzimea și impactul cercetărilor sale.
S-a remarcat și în activitatea antreprenorială. Este membru fondator al SC BEESPEED Automatizări din Timișoara (1994), având ca domeniu de activitate producția și implementarea sistemelor de acționări electrice cu electronică de putere și automatizări industriale, pe care a condus-o timp de peste 5 ani. Este astăzi administrator al SC TECHNOCONCEPT Timișoara, cu peste 100 de contracte în domeniul eficienței energetice, studii de fezabilitate şi analize tehnice efectuate în mediul industrial, la companii mari consumatoare de energie.
Cu o experiență de peste patru decenii în industrie sau în colaborarea cu mediul industrial, având roluri de conducere și contribuind la dezvoltarea și implementarea unor soluții inovatoare, domnul profesor Nicolae Muntean a adus de-a lungul timpului, o perspectivă valoroasă în mediul academic. Dincolo de cunoștințele teoretice, domnul Muntean împărtășește din bogata sa experiență practică, îmbogățind studenții nu doar cu teorie, ci și cu exemple concrete din industrie. Începând din 2010, domnul profesor Nicolae Muntean este recunoscut ca Auditor Certificat de către Ministerul Energiei, iar din 2022 a devenit Auditor Energetic Complex.
A fost promotorul înființării colectivului de eficiență energetică în cadrul UPT și a contribuit la atestarea universității ca „Societate prestatoare de servicii energetice”. De asemenea, domnul profesor Nicolae Muntean a coordonat proiectarea și obținerea unei recente finanțări de 1.8 milioane euro de la Ministerul Energiei pentru proiectul „Implementare sisteme fotovoltaice pentru autoconsum la Universitatea Politehnica Timișoara”, cu o putere totală instalată de 1.5 MW.
Recunoașterea sa în comunitatea academică și științifică este confirmată de premiile și distincțiile primite de-a lungul carierei sale, printre care: premiul „Traian Vuia”, la „Gala Personalităților Timișene” pentru „Științe inginerești”, 2021, premiul „Aurel Vlaicu" al Academiei Române,2021, premiul „Stefan Grosu” al Academia de Științe Tehnice din România, 2022 și premiul „Excelență în dezvoltare sustenabilă” oferit în cadrul „Galei premiilor UPT”, în 2023.
Domnul profesor Nicolae Muntean este și un mentor dedicat și o prezență reconfortantă în viața celor din jur, fiind adesea privit ca un sfătuitor de încredere de către colegii mai tineri din departament și de către studenții facultății.
Având în vedere contribuțiile aduse în domeniul învățământului universitar și cercetării științifice, precum și impactul său profund asupra comunității academice și a generațiilor trecute și actuale, a fost propusă acordarea titlului de Profesor Emerit domnului prof.univ.dr.ing. Nicolae Muntean de la Facultatea de Inginerie Electrică și Energetică, Departamentul Inginerie Electrică din cadrul Universității Politehnica Timișoara.
Universitatea Politehnica Timișoara (www.upt.ro), cea mai veche instituție de învățământ superior din vestul țării, a fost înființată prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand la 11 noiembrie 1920. Universitate de cercetare avansată şi educaţie, UPT este astăzi una dintre şcolile româneşti cu tradiţie, recunoscută în plan naţional şi internaţional, atât prin activitatea generaţiilor de cadre didactice şi cea a unor academicieni prestigioşi, cât și prin cei peste 140.000 de absolvenți care au dus renumele acesteia peste tot în lume. Având și o bază materială de invidiat, cele 10 facultăţi ale universităţii asigură programe de studii pentru aproximativ 13.500 studenţi.
Dimensiunea internațională a Universității Politehnica Timișoara este evidențiată și prin faptul că este parte a consorțiului european de universități E³UDRES² – Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions, inițiativă sprijinită de Comisia Europeană prin programul Erasmus+. E³UDRES² reunește universități europene de top pentru a colabora în dezvoltarea regiunilor inteligente și sustenabile prin educație inovatoare, cercetare aplicată și cooperare transdisciplinară. Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul oficial: https://www.eudres.eu/.