Etapa finală a celei de-a XVIII-a ediții a Concursului Național iTEC, organizată de Liga AC (Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara), în parteneriat cu Facultatea de Automatică și Calculatoare a UPT, a fost una extrem de solicitantă pentru elevii și studenții participanți, pasionați de domeniul IT.
Aceștia au avut de trecut atât probe scurte (Algoritmică), cât și probe lungi, de 40 de ore, de tip hackaton (Game Development, Cybersecurity, Embedded Development, Web Development și AI Development). Probele lungi s-au desfășurat, în premieră, la Biblioteca UPT, care a dovedit, cu această ocazie, că nu mai este un spațiu al trecutului, cu cârți prăfuite, ci unul al viitorului, modern, care ține pasul cu tehnologia.
Pe durata concursului, participanții au parte de activități recreative, pentru menținerea energiei echipelor și a unei atmosfere pozitive pe durata evenimentului. Totodată, vor avea loc ateliere care să îi ajute să-și ducă la capăt proiectele din cadrul competiției.
După cum a subliniat și rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, în deschiderea evenimentului, astfel de evenimente, care atrag an de an sute de elevi și studenți din toată țara sunt de bun augur pentru UPT, fiind o dovadă a atractivității UPT în rândul tinerilor, majoritatea dintre ei ajungând studenți ai universității.
Din acest an, iTEC a fost integrat și în Calendarul Proiectelor Educative și Extrașcolare Județene Timiș, ocupând poziția 13 în clasament, fapt evidențiat și de Cosmin Hogea, inspector școlar general adjunct al IȘJ Timiș, care a menționat și buna colaborare stabilită cu Liga AC în ultimii ani și a lăudat organizatorii pentru implicarea și dăruirea acestora în organizarea evenimentului.
Conf.univ.dr.ing. Ovidiu Baniaș, prodecan al Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul UPT, a precizat că iTEC se aliniază și cu strategia facultății, de a fi aproape și de a susține elevii și studenții cu performanțe deosebite, fiind constituite chiar grupe de performanță în cadrul studiilor de licență.
Companiile prezente la eveniment, care susțin iTEC în mod tradițional, le-au oferit participanților un cadru perfect de învățare și punere în aplicare a cunoștințelor prin atelierele organizate, iar la final au acordat premii celor mai buni.
Premianții ediției 2025 sunt următorii:
Algoritmică studenți - Locul 1 - Darius Osadici; Locul 2 - Benczik Roberto-Patrik; Locul 3 - Florin David Rafiliu.
Algoritmică elevi, etapa 1 - Locul 1 - David Georgescu; Locul 2 - Roman Maruseac; Locul 3 - Rareș Poenar.
Algoritmică elevi, etapa 2 - Locul 1 - Eric Meștereagă; Locul 2 - David Georgescu; Locul 3 - Darius Chifor.
Web Development începători (crearea unui site de fashion de tip magazin online) - Locul 1 - Square Encirclemed (Tudor Oprea, Cosmin Murariu, Sergiu Sava); Locul 2 - Hook&Code (Madalin Ghilezan, Alexandru Octavian Ghenciu); Locul 3 - Szczesny Believers (Eve Tudureanu, Darius Hoalba, Eugen Miclea).
Web Development avansați (crearea unui site pentru sesiuni de învățare pentru studenți) - Locul 1 - Salahorii (Răzvan Barbu, Daniel Hnatiuc, Sebastian Hnatiuc); Locul 2 - EREG (Luca Ludosanu, Dragoș Roșu); Locul 3 - Dumnezeu e cu noi (David Danciu, Muntianu Cristian, Casian Oprea).
Cybersecurity (rezolvarea diferitelor taskuri din domeniul securității cibernetice) - Locul 1 - UVT-CTF (Elias Bota, Paul Valase); Locul 2 - ControluDeCalitate (Cristea Darius, Nichita Busuioc, Andrei Alexandru Deaconescu); Locul 3 - Copiii Crypto (Tania Titirigă, Andra Bimbirică, Dragotă Mark).
AI Development (un sistem bazat pe inteligența artificială pentru a analiza datele pacienților, prezicerea rezultatelor și oferirea de recomandări de tratament) - Locul 1 - AI Boys (Alexandru Dumitru, Thomas Lazar); Locul 2 - Willteci (Vlad Tomici); Locul 3 - AIgeeks (Răzvan Păsăran, Stana Andrei).
Embedded Development (un roboțel ce parcurge un labirint de la A la Z) - Locul 1 - Andi (Andrei Voic, Diana Trif); Locul 2 - Meeral (Cristian Pintea, Darius Calaianu, Bogdan Pandele); Locul 3 - GCC-Piromani-Reborn (Robert-Constantin Uibar, Christian Micea, Dragoș-Gabriel Mâțu).
Game development (dezvoltarea unui joc video pe tema libertatii și bazat pe o poveste) - Locul 1 - Heaps don't lie (Oana Ban, Alexandru Cărpinișan, Roxana Keller); Locul 2 - Uniții (Alexandru Pop, Andrei Onita, Nistor Ionuț); Locul 3 - Big Chicken (Ayan Bar, Andrei Branc, Dennis Harcu).
Universitatea Politehnica Timișoara (www.upt.ro), cea mai veche instituție de învățământ superior din vestul țării, a fost înființată prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand la 11 noiembrie 1920. Universitate de cercetare avansată şi educaţie, UPT este astăzi una dintre şcolile româneşti cu tradiţie, recunoscută în plan naţional şi internaţional, atât prin activitatea generaţiilor de cadre didactice şi cea a unor academicieni prestigioşi, cât și prin cei peste 140.000 de absolvenți care au dus renumele acesteia peste tot în lume. Având și o bază materială de invidiat, cele 10 facultăţi ale universităţii asigură programe de studii pentru aproximativ 13.500 studenţi.
Dimensiunea internațională a Universității Politehnica Timișoara este evidențiată și prin faptul că este parte a consorțiului european de universități E³UDRES² – Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions, inițiativă sprijinită de Comisia Europeană prin programul Erasmus+. E³UDRES² reunește universități europene de top pentru a colabora în dezvoltarea regiunilor inteligente și sustenabile prin educație inovatoare, cercetare aplicată și cooperare transdisciplinară. Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul oficial: https://www.eudres.eu/.