Instituit în urmă cu peste 20 de ani, seminarul științific reprezintă o tradiție a Departamentului de Inginerie Electrică de la Universitatea Politehnica Timișoara și a Centrului de Cercetare privind Conversia și Controlul Stocării Energiei, în care anual se prezintă producția științifică a acestui colectiv. Inițiatorul acestuia este academicianul Ion Boldea, care a coordonat departamentul în acea perioadă și care activează în cadrul acestuia și în prezent.
După cum declara profesorul Ion Boldea, la ediția din 2025, „ținem acest seminar de peste 20 de ani. În acest fel, fiecare membru al departamentului află care sunt preocupările colegilor se produce un schimb util de idei, se fac ajustări sau corecturi și facem o repetiție generală, în limba engleză, pentru conferințele internaționale sau revistele la care trimitem articole. Nu este obligatoriu, și nu am văzut acest lucru în alte departamente sau în alte instituții. Nu poți să faci însă această ședință anuală dacă nu ai în fiecare lună câte o ședință de progres. În prima planifici ce să faci, iar în celelalte corectezi ce ai planificat, o parte nu se realizează, o parte întârzie. Trebuie să ajungem la un anumit ritm, ca să producem rezultate în fiecare an. Acesta e rostul seminariilor științifice”.
Toți cei care au contribuit cu lucrări, cu realizări în timpul anului au ocazia să le prezinte și, ceea ce este cel mai important, există și o secțiune de întrebări și răspunsuri. Majoritatea colegilor sunt tineri, care astfel au ocazia să evolueze în fața unor profesori cu experiență, care pot să-i îndrume sau pot să le corecteze din activitatea științifică.
Anul acesta au fost prezentate 17 lucrări, pe două secțiuni, moderate de prof.univ.dr.ing. Sorin Mușuroi și prof.univ.dr.ing. Nicolae Muntean, pe teme legate de acționări electrice, eficientizarea funcționării, optimizare, surse de energie regenerabilă, controlul funcționării, controlul stocării energiei, electronica de putere, turbine eoliene etc.
„Anul acesta, seminarul științific are o încărcătură deosebită pentru că, de fapt, în cadrul lui au fost prezentate lucrările care vor fi susținute și în cadrul conferinței OPTIM ACEMP 2025, conferință care va fi găzduită de Timișoara, o conferință indexată IEEE și să sperăm că va fi indexată anul acesta și ISI. Pentru colegii care vor prezenta lucrări la OPTIM ACEMP 2025 a fost o repetiție foarte utilă”, a declarat prof.univ.dr.ing. Sorin Mușuroi, prorector al UPT.
Conferința OPTIM-ACEMP, care va avea loc în perioada 15 - 17 mai 2025, la Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara, marchează o reuniune de importanță majoră în domeniul ingineriei electrice și electronice, îmbinând două inițiative prestigioase: OPTIM, axată pe optimizarea echipamentelor electrice și electronice, și ACEMP, dedicat progreselor în domeniul mașinilor electrice și electronicii de putere. Acest eveniment unic este conceput pentru a reuni cercetători de top, experți din industrie și practicieni pentru a aprofunda cele mai recente descoperiri, tehnologii inovatoare și soluții avangardiste în domenii cheie care modelează viitorul societății noastre.
Departamentul de Inginerie Electrică este continuatorul unor catedre de tradiţie în cadrul Facultăţii de Electrotehnică şi Electroenergetică din Timişoara, şi anume: Maşini electrice, respectiv Utilizări ale energiei electrice, înfiinţate în anul 1948, care au dat industriei, cercetării şi învăţământului superior tehnic românesc valori recunoscute în ţară şi peste hotare.
Dintre personalităţile marcante, cu adevărat deschizătoare de drumuri în domeniul învăţământului superior electrotehnic, amintim pe academicianul Corneliu Mikloşi, care a condus Catedra de Utilizări ale Energiei Electrice în perioada 1948-1957, fiind primul profesor conducător de doctorat, din cadrul Facultăţii de Electrotehnică.
Un alt nume de referinţă este cel al profesorului Alexandru I. Nicolau, care în 1923 a înfiinţat Laboratorul de Maşini Electrice al Şcolii Politehnice timişorene, în care s-au instruit, de-a lungul timpului, 52 de promoţii de studenţi.
Departamentul a avut pe frontispiciu nume de prestigiu din Electrotehnica românească, cum sunt academicienii Toma Dordea și Ion Boldea, nume de referinţă în şcoala de maşini electrice, precum şi profesorii Ioan Novac şi Eugen Seracin, membri marcanţi ai domeniului de maşini şi acţionări electrice.
Departamentul de Inginerie Electrică şi catedrele precursoare au dat, de-a lungul timpului, promoţii de ingineri, cadre didactice universitare şi cercetători valoroşi, adevăraţi mesageri ai unei şcoli performante, recunoscute şi prestigioase. Amintim aici cei peste 220 doctor-ingineri, formaţi de către cadrele didactice proprii, 5 membri ai Academiei Române care au fost sau sunt cadre didactice ale Universităţii Politehnica Timişoara, precum şi alţi 5 membri ai Academiei Române, absolvenţi ai şcolii electrotehnice timişorene, care au activat în alte instituţii din ţară.
Universitatea Politehnica Timișoara (www.upt.ro), cea mai veche instituție de învățământ superior din vestul țării, a fost înființată prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand la 11 noiembrie 1920. Universitate de cercetare avansată şi educaţie, UPT este astăzi una dintre şcolile româneşti cu tradiţie, recunoscută în plan naţional şi internaţional, atât prin activitatea generaţiilor de cadre didactice şi cea a unor academicieni prestigioşi, cât și prin cei peste 140.000 de absolvenți care au dus renumele acesteia peste tot în lume. Având și o bază materială de invidiat, cele 10 facultăţi ale universităţii asigură programe de studii pentru aproximativ 13.500 studenţi.
Dimensiunea internațională a Universității Politehnica Timișoara este evidențiată și prin faptul că este parte a consorțiului european de universități E³UDRES² – Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions, inițiativă sprijinită de Comisia Europeană prin programul Erasmus+. E³UDRES² reunește universități europene de top pentru a colabora în dezvoltarea regiunilor inteligente și sustenabile prin educație inovatoare, cercetare aplicată și cooperare transdisciplinară. Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul oficial: https://www.eudres.eu/.