Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Universitatea Politehnica Timișoara, promotoare a mobilității virtuale academice

 
 
Universitatea Politehnica Timișoara, promotoare a mobilității virtuale academice

Proiectul Open Virtual Mobility

3 Octombrie 2018

 

 

 

 

 

În perioada 27-29 septembrie 2018, a avut loc la Timișoara a treia întâlnire a proiectului Open Virtual Mobility. Gazdă a fost Universitatea Politehnica Timișoara, partener în cadrul proiectului, care a organizat întâlnirea în cadrul Centrului de ID/IFR și e-Learning al universității.

Au participat 20 de cadre didactice, cercetători și personal adiminstrativ din cadrul partenerilor proiectului (Beuth Hochschule für Technik – Germania, Katholieke Universiteit Leuven – Belgia, Cineca Consorzio Interuniversitario – Italia, Fondation UNIT/AUNEGE – Franța, Universitat de les Illes Balears – Spania, Universita Degli Studi Roma Tre – Italia, Open Universiteit Nederland – Olanda și Universitatea Politehnica Timișoara – România).

Proiectul Open Virtual Mobility își propune să promoveze și să mărească capacitatea de învățământ superior în Europa prin realizarea, evaluarea și recunoașterea abilităților de mobilitate virtuală ale personalului academic și studenților din învățământul superior în conformitate cu principiile din Bologna și cu cele ale Educației Deschise/ Datelor deschise.

Impactul așteptat în urma proiectului se referă la creșterea gradului de conștientizare a mobilității virtuale în învățământul universitar din Europa, evaluarea și recunoașterea abilităților VM (mobilitate virtuală), creșterea gradului de pregătire și a încrederii personalului academic și a studenților pentru a participa și a implementa VM. Prin realizarea unor cursuri online, libere și accesibile, se va putea realiza învățarea pentru dezvoltarea continuă, evaluarea și recunoașterea abilităților VM, sporirea transparenței în ceea ce privește distribuția și nivelul abilităților VM în învățământul universitar din Europa.

În cadrul întâlnirii din Timișoara s-au discutat o serie de pași de urmat în cadrul proiectului, aflat în al doilea an de implementare. S-a început cu discuții pe marginea realizării de materiale didactice online de tip MOOC (massive open online course) și OER (resurse educaționale deschise), urmate de clarificări privind abilitățile care urmează a fi dobândite de cei care vor studia pe platforma educațională. Despre această platformă, realizată de echipa UPT s-a discutat în continuare. Apoi s-au prezentat tipurile de verificare online care vor fi abordate dar și modelele de open badges (certificate deschise digitale). Echipa Centrului de ID/IFR și eLearning s-a ocupat de realizarea materialelor promoționale și a unor video-uri explicative avându-i în prim plan pe participanții la întâlnire.

Dr. Diana Andone (UPT), coordonatorul proiectului pentru România, a afirmat că: „Această întâlnire a fost una extrem de productivă. Proiectul OpenVM este unul extrem de actual în cadrul cooperării europene și internaționale extrem de dezbătute în ultima perioadă privind crearea unei forțe de muncă cu abilități actuale, digitale, interculturale, care poate munci egal oriunde în Europa. Oferirea de diverse mobilități virtuale încurajează experimentarea mediilor diferite de învățare pentru acei studenți care pot avea limitări de timp sau financiare. Cel mai interesant este că proiectul are o adresabilitate mult mai largă, calitatea materialelor educaționale oferite putând să atragă orice adult dorește să învețe. Trăim o perioadă a nativilor digitali care se vor educa permanent, pe toată durata vieții. Implicarea UPT în cadrul acestui proiect este una dublă, echipa noastră având atât o contribuție educativă și pedagogică asupra modelelor și structurii unor programe de mobilitate virtuală cât și implementarea și mentenanța tehnică a platformei educaționale pe care vor fi încărcate materialele și programele realizate de partenerii de proiect”. În această iarnă vor exista pe platforma online OpenVM cursuri dedicate, accesibile tuturor.

 

https://www.openvirtualmobility.eu/ro_RO/ - site-ul proiectului

https://hub.openvirtualmobility.eu/ - platforma educațională a proiectului, dezvoltată de Universitatea Politehnica din Timișoara.

 
 
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2024 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +