Universitatea Politehnica Timişoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Universitatea Politehnica Timișoara

 
 
Universitatea Politehnica Timișoara

model de implementare eficace a proiectelor din FSE

17 Martie 2017

  

 

 

 

 

Universitatea Politehnica Timișoara – model de implementare eficace

a proiectelor din Fonduri Structurale Europene

 

Fonduri în valoare de 1.277.764.611,54 lei (aprox. 284 milioane euro) au fost alocate universităților prin programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice (POSCCE). Raportul anual al Societății Academice din România (SAR) plasează Universitatea Politehnica Timișoara pe locul II în România, atât din perspectiva cuantumului fondurilor atrase, cât și din cea a corelării lor cu creșterea performanței instituționale. Rezultatele pozitive evidențiază încă o dată faptul că utilizarea judicioasă a fondurilor atrase reprezintă o preocupare permanentă pentru Politehnica timișoreană.

Conform clasificării realizate de România curată, topul celor 5 universități care au reușit să atragă cele mai multe resurse din programul POSCCE este următorul:
 

Universitate Total contribuție UE + RO (lei)
Universitatea Politehnică din București 220.812.776,00
Universitatea Politehnica  Timișoara 74.519.518,00
Universitatea Transilvania din Brașov 60.000.000
Universitatea Tehnică Gh. Asachi din Iași 58.748.880
USAMV Iași 52.594.194,00


Sursă: Calculele autoarei pe baza datelor furnizate de către MFE, top 10 universități: valorile cele mai mari ale proiectelor POSCCE

 

„După cum v-am obișnuit deja, Universitatea Politehnica Timișoara informează comunitatea doar despre realizări certe, verificabile și vrednice de a fi cunoscute de toți cei care urmăresc parcursul universității noastre. Pe această cale, doresc să evidențiez faptul că performanța de a obține locul II pe țară este cu atât mai lăudabilă, cu cât numărul cadrelor didactice din UPT este considerabil mai mic decât cel al Politehnicii din București sau decât al altor universități care se laudă cu planurile de viitor, dar nu se regăsesc printre primii finaliști ai exercițiului financiar anterior”, a declarat Rectorul UPT, prof. dr. ing. Viorel – Aurel Șerban.

Exercițiul financiar pentru perioada 2007-2013 a fost prelungit până la data de 31 iulie 2015, astfel rezultatele și efectele programelor operaționale reprezintă încă obiectul unor analize pertinente pentru țara noastră. Raportul SAR, emis marți, 7 martie 2017, analizează modul în care au fost utilizate Fondurilor Structurale și de Coeziune de către beneficiarii celor 106 proiecte finanțate și în ce măsură poate fi corelată atragerea de fonduri cu creșterea performanței. Totodată, pentru că numărul de cereri de brevete a reprezentat un indicator relevant al POSCCE, au fost analizate datele publicate de către OSIM privind cererile înregistrate în perioada 2001-2012. S-a constatat o creștere substanțială a numărului de cereri depuse de către universități și institute de cercetare în perioada de finanțare POSCCE – 680 de cereri în 2010, de aproximativ 6 ori mai multe cereri în comparație cu anul 2001.

Universitatea Politehnica Timișoara a reușit „să obțină locul II la nivel de țară, deoarece și-a asumat riscuri financiare mult peste media altor universități românești, punând pe primul dezvoltarea resursei umane și a infrastructurii universității, beneficii ale programului POSCCE”, a mai menționat Rectorul Politehnicii Timișoara.

UPT se remarcă printre primele universități din țară și în ceea ce privește corelarea valorii fondurilor atrase în cercetare cu performanța universității. Așadar, „scorul de meritocrație” dezvoltat pe baza numărului de citări al coordonatorilor de doctorat evidențiază recunoașterea internațională de care se bucură Politehnica Timișoara. Aceste rezultate sunt conforme cu poziția obținută de UPT în prestigioasa clasificare SCImago Institutions Rankings, care, în 2016, poziționa Politehnica din București pe locul I și Politehnica din Timișoara pe locul II în topul universităților din România.

 
 
 
 
ARUT Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Vlog UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2018 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +