Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

UPT intră în rețeaua Digital Futures: o premieră pentru cercetarea românească în Suedia

 
 
UPT intră în rețeaua Digital Futures: o premieră pentru cercetarea românească în Suedia

UPT intră în rețeaua Digital Futures: o premieră pentru cercetarea românească în Suedia

20 Mai 2025

 

 

 

 

 

Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) bifează o nouă reușită în internaționalizarea activității sale academice: acceptarea în cadrul programului Digital Futures Scholar-in-Residence, derulat de KTH Royal Institute of Technology din Stockholm. Este prima participare a unui cadru didactic din UPT în acest program de cercetare interdisciplinar, axat pe soluții digitale pentru provocările societale majore.

Programul oferă un cadru competitiv de cercetare interdisciplinară, iar selecția finală a fost însoțită de aprobarea unui sprijin financiar de 295.000 SEK, destinat acoperirii costurilor de mobilitate și ședere în Suedia. Vizita academică va începe în toamna acestui an și va avea ca obiectiv principal dezvoltarea unui proiect aplicat în domeniul rezilienței hidro-climatice.

Aplicaţia câștigătoare, propusă de ș.l.dr.habil.ing. Rareş Hălbac-Cotoară-Zamfir, intitulată Digital Innovations for Climate Resilience in Sweden, vizează proiectarea unei platforme digitale complexe care să contribuie la monitorizarea și gestionarea riscurilor climatice. Aceasta va integra date istorice și prognoze meteorologice, inteligență artificială și GIS, fiind concepută pentru a sprijini autoritățile locale din Suedia în luarea deciziilor rapide în situații de criză. Etapele de cercetare includ analiza de date, consultări cu actori locali și testarea soluției în regiuni-pilot.

Pe lângă activitatea științifică propriu-zisă, participarea în cadrul Digital Futures va avea și o dimensiune strategică. Ș.l.dr.habil.ing. Rareș Halbac-Cotoara-Zamfir își propune să contribuie la consolidarea cooperării dintre comunitățile academice din Europa de Est și rețeaua Digital Futures, facilitând schimbul de bune practici și inițiative comune în domeniul digitalizării sustenabile.

Totodată, rolul său de coordonator al Centrului de Suport pentru Acțiuni Climatice (CSAC) din UPT, deschide perspective pentru colaborări transnaționale în domeniul cercetării aplicate. Prin organizarea de ateliere tematice, evenimente de formare și parteneriate instituționale, programul are potențialul de a genera un impact real atât în Suedia, cât și în regiunea noastră.

Această reușită confirmă direcția de dezvoltare a Universităţii Politehnica Timişoara și capacitatea cercetătorilor săi de a se implica activ în proiecte cu relevanță europeană, la intersecția dintre știință, tehnologie și politici publice.

 

 

Universitatea Politehnica Timișoara (www.upt.ro), cea mai veche instituție de învățământ superior din vestul țării, a fost înființată prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand la 11 noiembrie 1920. Universitate de cercetare avansată şi educaţie, UPT este astăzi una dintre şcolile româneşti cu tradiţie, recunoscută în plan naţional şi internaţional, atât prin activitatea generaţiilor de cadre didactice şi cea a unor academicieni prestigioşi, cât și prin cei peste 140.000 de absolvenți care au dus renumele acesteia peste tot în lume. Având și o bază materială de invidiat, cele 10 facultăţi ale universităţii asigură programe de studii pentru aproximativ 13.500 studenţi.

Dimensiunea internațională a Universității Politehnica Timișoara este evidențiată și prin faptul că este parte a consorțiului european de universități E³UDRES² – Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions, inițiativă sprijinită de Comisia Europeană prin programul Erasmus+. E³UDRES² reunește universități europene de top pentru a colabora în dezvoltarea regiunilor inteligente și sustenabile prin educație inovatoare, cercetare aplicată și cooperare transdisciplinară. Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul oficial: https://www.eudres.eu/.

 

 
 
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2025 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +