Universitatea Politehnica Timișoara e partener și beneficiar al proiectului Szeged & Timișoara Data Space, pentru reducea poluării și optimizarea transportul public, proiect ce vine să confirme statutul de smart city al orașului. Finanțat prin programul European Data Space for Smart Communities, proiectul transformă Timișoara într-un centru pentru monitorizarea și reducerea poluării, în timp ce, în Szeged, accentul este pus pe creșterea eficienței transportului public.
Universitatea Politehnica Timișoara, prin Facultatea de Automatică și calculatoare, va juca un rol cheie în analiza datelor și va elabora modele predictive pentru gestionarea poluării.
Proiectul va fi implementat în parteneriat de către administrațiile din Timișoara și Szeged, Compania de Transport Public Szeged (SZKT), Societatea de Transport Public Timișoara (STPT), Universitatea din Szeged, Universitatea Politehnica Timișoara, Clarity Consulting, Griff Soft, Frontier Penta și Rockwood Digital Europe. Potrivit proiectului, în Timișoara va fi montat un nou sistem de senzori pentru colectarea datelor privind poluarea cu PM2.5, NO2, CO, SO2 și O3, utilizând infrastructura digitală existentă. Primăria Timișoara va coordona integrarea rețelei de senzori cu sistemele STPT, iar datele vor fi procesate în timp real, facilitând măsuri proactive pentru reducerea poluării.
„Idea vizionară a proiectului este de a crește nivelul de viața urban prin integrarea și utilizarea datelor. Proiectul își propune crearea unui spațiu de date partajat care integrează și corelează date colectate din ambele orașe implicate (Szeged și Timișoara), cu un accent pe cele de trafic urban și mobilitate în Szeged și pe monitorizarea și controlul poluării atmosferice, în Timișoara. Printr-o astfel de colaborare între cele două localități, similare ca și caracteristici și dezvoltare, se încearcă implementarea unui proiect-pilot de partajare a datelor diverse colectate în ambele locații, analiza și modelarea lor, precum și furnizarea rezultatelor factorilor de decizie implicați, pentru a îmbunătății standardul de viață urban oferind un sistem de management inteligent al traficului, reducerea emisiilor și reducerea impactului poluării asupra sănătății printr-o monitorizare comprehensivă a parametrilor de calitate a aerului”, a declarat prof.univ.dr.ing. Marius Marcu, decanul Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul UPT.
UPT este un partener beneficiar în cadrul proiectului cu rolul de partener de cercetare și inovare care se va ocupa de analiza datelor de poluare, realizarea de modele de predicție și corelare a datelor de poluare cu cele de trafic, și va lua parte la procesul de evaluare și validare a implementării proiectului-pilot. UPT va încerca să fructifice și să își dezvolte competențele dobândite în proiectele anterioare în domeniul monitorizării calității aerului, implicându-se activ în selecția și calibrarea dispozitivelor de măsurare, integrarea datelor din diverse surse și având caracteristici variate, dezvoltarea unor modele predictive pentru planificare urbană și protejare a mediului.
Un colectiv de cadre didactice cu expertiză în domeniu, din cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare a UPT, dar și doctoranzi și masteranzi, vor fi implicați în implementarea proiectului, iar în prezicerea evoluției poluării vor fi folosite tehnologii de inteligență artificială.
Durata de implementare a proiectului este de 18 luni de la semnarea contractului.