Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Comunicat - "Vecinii" își spun povestea la Biblioteca UPT

 
 

Patru cartiere, patru documentare, un arhitect: Siza Vieira în Os Vizinhos (Vecinii), este o serie de patru documentare scurte, realizate special pentru pavilionul Bienalei de Arhitectură de la Veneția de jurnalista portugheză Cândida Pinto. În 10 şi 11 mai, jurnalista portugheză va veni la Timişoara pentru a prezenta cele patru documentare, la Biblioteca Centrală a Universităţii Politehnica Timişoara.

Documentarele îl au în prim-plan pe binecunoscutul arhitect portughez Siza Vieira, care în anii 80 construia patru cartiere sociale, în patru orașe din Europa: Porto (Bouça), Veneția (Campo di Marte), Haga (Shilderswijk), Berlin (Bonjour Tristesse). În documentarele Cândidei Pinto, Siza Vieira se întoarce în aceste cartiere și stă de vorbă cu locatarii actuali pentru a afla dacă soluțiile arhitectonice propuse de el cu treizeci de ani în urmă sunt viabile și astăzi.

Cele patru documentare vor fi proiectate în Sala Polivalentă a Bibliotecii Centrale a UPT după cum urmează:

  • 10 mai, ora 18:00 - Os Vizinhos (Porto 38’13, Veneția 37’31)
  • 11 mai, ora 18:00 - Os Vizinhos (Haga 37’26, Berlin 37’47).

Documentarele sunt subtitrate în limba engleză. Intrarea este liberă, iar la finalul proiecţiilor vor avea loc discuţii pe marginea subiectelor prezentate.

Cu această ocazie, la Biblioteca Centrală a UPT va fi organizată şi o expoziţie de proiecte cu tema „Oraş, Turism și Arhitectură”, puse la dispoziţie de Ordinul Arhitecților Secțiunea Regională Sud, Lisabona.

Arhitectul Siza Vieira (1933, Portugalia) este unul dintre cei mai cunoscuți arhitecți portughezi contemporani, renumit pentru fuziunea dintre perspectiva modernistă și cea avangardistă. Operele sale cele mai cunoscute în Portugalia sunt: Casa de Chá da Boa Nova (1958-1963), în Leça da Palmeira, Facultatea de Arhitectură a Universității din Porto (FAUP, 1986-1993), Muzeul de Artă Contemporană Serralves (1997), în Porto; Biserica Santa Maria (1990-1996), în Marco de Canaveses.

Premii:

1988 - premiul Prince of Wales da Harvard University și Premiul European de Arhitectură al Comisiei Comunităților Europene și al Fundației Mies Van der Rohe;

1992 - premiul Pritzker al Fundației Hyatt din Chicago pentru întreaga sa carieră;

1992 - premiul imperial din partea Japan Art Association;

2001 – premiul Wolf Foundation, Israel;

2002 – Leul de aur la Bienala de Arhitectură de la Veneția, pentru cel mai bun proiect prezentat;

2002 - premiul Vitruvio al Muzeului Național de Arte din Buenos Aires.

 

Este membru al American Institute of Arts and Science și „Honorary Fellow” al Royal Institute of British Architects.

Cândida Pinto este jurnalistă de televiziune și radio, reporter de război și scriitoare. Este unul dintre membrii fondatori ai SIC - primului canal privat de televiziune din Portugalia și una dintre cele mai cunoscute jurnaliste portugheze din toate timpurile. Din 2001 coordonează canalul de știri SIC Notícias, iar în prezent organizează programul Grande Reportagem (Marele reportaj), proiect de jurnalism de investigație. Începând cu 1994 transmite din nenumărate zone de conflict, printre care Angola, Guinea-Bissau (1998), Kosovo (1998, 1999), Timorul de Est, Libia și Afganistan (2001).

Premii:

1996 – Premiul Valori Umanitare și Drepturi Umane la Festivalul Internațional de Mare Reportaj FIGRA, Franța, cu reportajul „Meninos de Angola” (Copii din
              Angola);

2004 – Premiul AMI – Jurnalism Împotriva Indiferenței, cu reportajul  „Mulheres de Bagdad” (Femei din Bagdad);

2010 – Prémio AMI – Jurnalism Împotriva Indiferenței, cu reportajul „Eu e os Meus Irmãos” (Eu și Frații Mei);

2012 – Premiul Gazeta de Televiziune, al Clubului Jurnalistilor, pentru seria de reportaje „Momentos de Mudança” (Momente de Schimbare).

Evenimentul este organizat sub egida Zilelor Culturii Portugheze la BUPT, cu ocazia Zilei Internaționale a Limbii Portugheze și a Culturii Țărilor de Limbă Oficială Portugheză.

Organizatori: Centrul de Limba Portugheză Timișoara - Instituto Camões și Biblioteca Centrală a Universităţii Politehnica Timişoara.

 
 
Ultima actualizare: 2018-05-04
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2024 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +