Una dintre preocupările constante ale Universității Politehnica Timișoara este de a asigura cele mai bune condiții pentru studenții săi. În acest sens, pe lângă investițiile în infrastructură, un accent deosebit a fost pus mereu pe relația cu mediul economic, pentru o cât mai bună inserție a absolvenților pe piața muncii, în specialitatea pe care aceștia au urmat-o. Multe dintre dotările UPT, în special laboratoare de specialitate, au fost realizate în parteneriat cu agenți economici.
Una dintre companiile cu care Politehnica are o relație de parteneriat încă din 2015 este Honeywell. Până acum, cu sprijinul, acesteia, au fost amenajate două laboratoare, unul la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale și unul la cea de Electrotehnică și Electroenergetică, au fost demarate mai multe programe de internship prin care studenții Universității Politehnica Timișoara și-au putut realiza diplomele de licență în cadrul companiei, iar tot cu sprijinul acesteia a fost organizată vizita la Timișoara a laureatului Premiului Nobel pentru fizică, Dr. Robert W. Wilson, care a susținut prelegeri pe teme științifice și a stat de vorbă cu studenții UPT în cadrul programului Honeywell Initiative for Science and Engineering.
Colaborarea cu Honeywell nu se oprește însă aici. În 17 octombrie, începând cu ora 10:00, va avea loc inaugurarea unui nou laborator amenajat cu sprijinul companiei, de această dată la Facultatea de Automatică și Calculatoare. Pentru amenajarea laboratorului A306, a fost alocată suma de 29.100 USD, în vederea dotării acestuia cu echipamente electronice (10 analizoare logice; 18 plăci FPGA; infrastructură IT (18 stații de lucru, 18 monitoare); mobilier. Noul laborator va fi folosit de peste 600 de studenți de la ciclul de licență și cel de master pentru dobândirea de noțiuni de bază, deprinderi și competențe privind proiectarea, simularea, testarea, sinteza și implementarea de circuite digitale utilizând limbaje de descriere hardware - VHDL.
„Evenimentul se înscrie în cadrul eforturilor Universității Politehnica Timișoara de a asigura, pe de o parte, cele mai bune condiții de studiu pentru studenții săi, iar pe de altă parte absolvenți bine pregătiți pentru a face față cu succes pe piața muncii, în conformitate cu specializarea pe care au urmat-o. Ne bucurăm că aceste eforturi sunt susținute de mediul economic din Timișoara și din zonă, care a înțeles necesitatea susținerii universității în dotarea laboratoarelor de specialitate cu echipamente și aparatură de ultimă generație, care să asigure și partea aplicativă a formării studenților. Încercăm să întreținem o relație cât mai strânsă cu mediul economic și prin stagiile de practică ale studenților la firme sau sprijinul acordat pentru elaborarea lucrărilor de diplomă. Colaborarea cu Honeywell este una foarte bună, încă de la început, iar acum, iată, inaugurăm cel de-al treilea laborator realizat în parteneriat”, a declarat conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, prorector al Universității Politehnica Timișoara.
„Honeywell este prezentă în Romania de peste 20 de ani și dorim să contribuim la dezvoltarea unei generații de tineri talentați care vor deveni liderii de mâine în materie de inginerie,” declară Răzvan Cotiuga, General Manager, Honeywell Elster Timișoara. „Suntem mândri să inaugurăm acest laborator alături de Universitatea Politehnica Timișoara contribuind, astfel, la formarea unor studenți dornici să activeze în domenii precum: cercetare, inginerie sau matematică.”
Laboratorul a fost finanțat de Honeywell Hometown Solutions (HHS), programul de responsabilitate socială al companiei Honeywell, care se concentrează pe cinci zone: Educație în Știință și Matematică, Siguranța și Securitatea Familiei, Case și Adăposturi, Habitat și Conservare și Ajutor Umanitar. Împreună cu instituții publice și organizații non-profit, Honeywell a creat programe relevante pentru sprijinirea comunităților pe care le deservește.
***
Despre Universitatea Politehnică din Timișoara
Universitatea Politehnica Timișoara este o instituție de învățământ superior cu profil tehnic, înființată în anul 1920. În 2011, a fost clasificată în prima categorie din România, cea a universităților de cercetare avansată și educație. Universitatea Politehnica Timișoara este una din cele mai mari universități tehnice din Europa Centrală și de Est. Programele de studiu oferite sunt organizate după sistemul Bologna, în trei cicluri: Licență, Masterat, Doctorat. UPT cuprinde 10 facultăți la care sunt înscriși circa 15 000 de studenți. Corpul profesoral este format din aproximativ 700 de cadre didactice care își desfășoară activitatea în cadrul a 25 de departamente. Infrastructura universității este impresionantă prin dimensiunile, complexitatea și serviciile oferite, studenții și angajații putându-se bucura de cazare (cămine și hoteluri), cantine, baze sportive (piscine, terenuri de fotbal și de tenis, sală de gimnastică, etc), o editură și un centru de imprimare, servicii tehnice și administrative (centru de e-learning, televiziune privată, etc), o bibliotecă modernă, precum și de un centru medical pentru studenți.
Despre Honeywell România
Honeywell, o companie din top Fortune 100, activă pe segmentul de software-industrial, funcționează în România din anul 1997 prin intermediul a patru companii care cuprind inclusiv unități de producție situate în București și Lugoj. Compania are în România peste 2.600 de angajați. Operațiunile sale cuprind trei mari arii de business: soluții de automatizare și control, managementul proceselor industriale, precum și sisteme pentru industria aerospațială și industria transporturilor.