Universitatea Politehnica Timișoara a găzduit vineri, 12 aprilie 2019, în Sala Polivalentă din clădirea Bibliotecii UPT, preselecția regională a FameLab 2019, cel mai important concurs internațional de comunicare a științei pentru public, cu finanțare britanică, deschis tuturor studenților și cercetătorilor de peste 19 ani care studiază sau lucrează în inginerie, medicină, tehnologie, biologie, chimie, fizică sau matematică.
Fiecare concurent FameLab a trebuit să prezinte, în cel mult 3 minute, un subiect din știință la alegere, iar prezentarea să fie distractivă, originală, să aibă rigurozitate științifică și să capteze atenția publicului neavizat. Prezentările concurenților au fost evaluate de juriu în baza a trei criterii: conținut, claritate și carismă.
Câștigătorul detașat al locului I la preselecția regională derulată la Universitatea Politehnica Timișoara, care s-a calificat pentru etapa națională a competiției, a fost studentul Tudor Suciu, de la Facultatea de Chimie, Biologie și Georgrafie care, în cele 3 minute pe care le-a avut la dispoziție, a prezentat „recordmanul” lumii vii, un adevărat super-erou, tardigradul.
În urma preselecțiilor regionale au fost selectați concurenții pentru finala națională, unde vor beneficia și de un masterclass de comunicare susținut de specialiști din Marea Britanie și România.
Marele premiu pentru câștigătorul FameLab România este o săptămâna în Marea Britanie, la Cheltenham Science Festival, unde va participa în finala FameLab Internațional alături de câștigători din alte 29 de țări.
În plus, reprezentantul FameLab România în finala internațională va beneficia și de un premiu de 500 de euro acordat de Asociația pentru Educație și Știință Hermann Oberth, partener de 10 ani al competiției FameLab.