În această perioadă de nesiguranță din cauza Coronavirus COVID-19, în România, la fel ca și în alte țări, funcțiile și activitățile educaționale față în față sunt mutate online, folosind aplicații, platforme și diverse unelte și metode de lucru pentru educația la distanță. Multe dintre cadrele didactice luptă cu adaptarea la munca și predarea online, în special cei care au predat întotdeauna într-o clasă tradițională și li se solicită acum să se regrupeze rapid și să se pregătească pentru o perioadă mai lungă de „distanțare socială” educațională. De unde începem? Cum gestionăm procesul? Ce putem să învățăm din experiențele noastre?
Pentru a încerca să răspundă la aceste întrebări și la multe altele, Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul de eLearning, a inițiat o serie de webinarii practice despre educația și experiența online. Specialiștii UPT în e-Learning lansează o invitație la colaborare tuturor celor din mediul educațional din România, pentru a împărtăși idei, experiențe și soluții pe care le-a încercat fiecare în parte. Webinariile „Împreună online” sunt organizate în colaborare de IEEE Romania, Asociația EDEN și Universitatea Politehnica Timișoara.
Aceste webinarii își propun să fie cât mai practice, să se concentreze pe provocările cotidiene cărora toți trebuie să le facă față și să fie în spiritul educației deschise și accesului liber la cunoaștere. Ele sunt dedicate în special mediului universitar, profesorilor și studenților, dar nu exclud implicarea celor din învățământul preuniversitar. Participanții vor primi un Open Badge (certificat digital deschis) - Împreună online.
Webinariile #onlinetogether #impreunaonline sunt dedicate actualelor vremuri incerte și se bazează pe profesioniști experimentați în domeniul învățării deschise, online și e-learning.
Sesiunile săptămânale de webinar de o oră vor avea loc în fiecare miercuri, de la ora 16:00, începând cu 15 aprilie 2020. Fiecare webinar va consta dintr-o scurtă prezentare, cu 1-3 prezentatori și un moderator, care abordează subiectul webinarului, completată apoi de o sesiune de întrebări și răspunsuri, la care cadrele didactice ce desfășoară activități online sunt încurajatei să participe, să împărtășească părerile și experiențele personale și să adreseze cele mai presante întrebări.
Înregistrarea pentru participare și implicare este deschisă!
Primul webinar, de miercuri, 15 aprilie 2020, ora 16:00, are ca temă „De la educația în campus la cea online”, va fi prezentată de Diana Andone, directorul Centrului de e-Learning al Universitatății Politehnica Timișoara, și va avea ca moderatori pe conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara și prof.univ.dr.ing. Radu Vasiu, președintele Senatului Universitatății Politehnica Timișoara.
Mai multe detalii pe https://elearning.upt.ro/ro/impreuna-online/