Facultatea de Construcții a Universității Politehnica Timișoara a premiat cele mai bune lucrări de licență în domeniul ingineriei civile în cadrul tradiționalei competiții „The John Scott Travelling Award”. Competiția reunește candidații selectați la nivelul comisiilor de licență CCIA, ICE, ICG și este dotată cu premii acordate de Fundația „The John Scott Memorial Trust”, având sediul în Edinburgh, UK.
Conform specificului acestei competiții, imprimat de ing. John Scott la inițierea ei, câștigătorul premiului întâi ar urma să utilizeze banii pentru o călătorie de documentare cu specific tehnic în vara-toamna 2022, sau participare la o conferință în domeniul ingineriei structurale, sau practică la o firmă din străinătate în vederea familiarizării cu tehnologii moderne în domeniul construcțiilor, etc. Decizia privind natura călătoriei poate fi luată și împreună cu îndrumătorul lucrării de licență respective. Ulterior călătoriei de documentare realizate, absolventul premiat prezintă o informare în cadrul facultății, în față colegilor ce urmează să absolve studiile de licență în anul universitar următor.
În urma desfășurării competiției au fost stabiliți următorii câștigători:
Comisia de jurizare a competiției l-a avut ca președinte pe acad. Dan Dubină, președintele Academiei Române - filiala Timișoara și cadru didactic al Facultății de Construcții a UPT, iar ca membri pe prof.dr.ing. Valeriu Stoian, dr.ing. Cornel Farcaș, conf.dr.ing. Mircea Georgescu.
Inginerul John Scott, un scoțian din Edinburgh, cu o carieră marcantă în domeniul ingineriei structurale, este un vechi prieten al Facultății de Construcții de la Timișoara, prima sa vizită datând din anul 1991, când a legat o relație profesională și de prietenie cu decanul de atunci al facultății, prof.dr.ing. Liviu Gădeanu. A contribuit în mod decisiv și pe termen lung la buna funcționare a secției de Inginerie Civilă în limba engleză (ICE) prin sprijinirea unei serii de stagii de documentare individuale ale unor studenți și cadre didactice de la Timișoara în Marea Britanie.
Este și fondator al SRUE (Scottish Romanian University Exchange), fundație britanică înființată pentru sprijinirea educației tehnice în limba engleză din România. În scurt timp a fost creată și o filială SRUE în Timișoara, principalul său rol fiind de sprijinire a studenților și cadrelor didactice române din domeniul ingineriei civile prin schimburi de experiență în Marea Britanie și stimularea performanței educaționale prin premii acordate studenților români.
De-a lungul timpului, prin acest program, zeci de studenți români au avut ocazia de a studia la Universitatea din Edinburgh, iar studenți britanici au venit să studieze la Universitatea Politehnica Timișoara, înregistrându-se, de asemenea, și o serie de schimburi de cadre didactice. Fondurile acordate de SRUE studenților români aveau ca proveniență colecta publică, respectiv sume din venitul personal al lui John Scott. În condițiile în care bursele Socrates/Erasmus erau insuficiente pentru acoperirea tuturor cheltuielilor aferente stagiului studenților români la Edinburgh, SRUE a plătit, în toată perioada , câte 1500 GPB pentru fiecare student, pentru suplimentarea burselor.
După decesul său, în 2012, John Scott a lăsat moștenire, prin testament, studenților și cadrelor didactice de la Facultatea de Construcții a UPT (domeniul ingineriei structurale), suma de 180.000 GPB pentru susținerea educației tehnice în limba engleză. Pentru a avea acces la această moștenire pe cale testamentară se creează, în februarie 2014, cu sprijinul UPT, Fundația The John Scott Memorial Trust, cu sediul la Edinburgh. Legătura fundației cu Universitatea Politehnica Timișoara se face printr-un grup de patru custozi români (acad. Dan Dubină, prof. Liviu Gădeanu, prof. Valeriu Stoian și conf. Mircea Georgescu) care decid prin vot asupra modului de cheltuire a fondurilor.
În prezent, direcțiile de acțiune ale Fundației The John Scott Memorial Trust se îndreaptă spre susținerea financiară a studenților români (doi studenți/an) care beneficiază de mobilități Erasmus+ la Universitatea din Edinburgh, premierea celor mai bune trei lucrări de licență în domeniul ingineriei structurale civile și premierea studenților cu cele mai bune rezultate la învățătură din anii 2-3-4 ICE.
În semn de recunoștință pentru sprijinul consistent acordat Universității Politehnica Timișoara, Senatul UPT i-a acordat domnului John Scott, în mai 2004, o Diplomă de Excelență.