O adevărată lume a viitorului, supertehnologizată, în care concepte ca metaverse-ul, internetul obiectelor, inteligența artificială, web 3.0, industria 4.0, mașinile autonome, comunicațiile 5G și 6G, automatizările și robotizarea sunt parte a orașelor inteligente ale viitorului, incluse în rețele și subrețele specializate ale unei mari rețele globale, ce va beneficia și de aportul a peste 100.000 de sateliți (până în 2030) și a peste 30 de miliarde de dispozitive IoT (deja existente!), a fost prezentată joi, 10 noiembrie 2022, în Auditorium-ul Centrului de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara, cu ocazia conferinței internaționale de electronică și telecomunicații ISETC 2022, ce a inclus, în premieră, și un workshop - Industry 4.0 - în cadrul căruia au avut loc prezentări de inovații tehnice și soluții de cercetare aplicativă venite de la actori importanți din industrie.
Cea de-a XV-a ediție a conferinței internaționale de electronică și telecomunicații ISETC 2022, organizată de Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale a Universității Politehnica Timișoara, în colaborare cu Asociația Inginerilor Electroniști din Timișoara, cu sprijinul IEEE și al Academiei de Științe Tehnice din România, a reunit membri din mediul academic și din industrie pentru a-și prezenta cele mai noi realizări în domeniu, dar și viziunea despre evoluțiile viitoare în domeniul tehnologiei.
În cadrul festivității de deschidere a conferinței, chairman-ul acesteia, prof.univ.dr.ing. Marius Oteșteanu, a prezentat un scurt istoric al Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale, dar și al conferinței ISETC, care a crescut de la o ediție la alta.
În cadrul salutului adresat participanților la conferință, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a evocat legăturile Politehnicii timișorene cu mediul economic, prezente încă de la înființarea universității, care au fost dezvoltate în cei peste 100 de ani de activitate, iar ca dovadă mai multe ranking-uri internaționale plasează Politehnica timișoreană pe primul loc între universitățile tehnice din țară, pe domeniul inginerie, unul dintre criterii fiind legătura cu mediul economic-industrial, probabil cea mai bună din România.
Workshop-ul „Industry 4.0” a fost introdus, în premieră în cadrul unei ediții ISETC, pentru a consolida legăturile între mediul economic tehnic local cu Universitatea Politehnica Timișoara în general și cu Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale în special. Reprezentanții companiilor partenere au contribuit la sesiunile de workshop cu prezentări axate în principal pe stadiul celor mai noi tehnologii în electronică și telecomunicații, cercetare aplicativă și soluții inovatoare industriale și de producție, domenii cheie de dezvoltare și tendințe viitoare, grupate pe trei categorii mari:
În holul din fața Auditorium-ului și în parcarea din fața Centrului de Conferințe al UPT au putut fi vizitate standurile și echipamentele de ultimă generație ale companiilor participante: Nokia, Lasting, ANCOM, Continental, Forvia-Hella, Veoneer, Flex, Yazaki, HTest, Alfa Test, Hamilton, Huf, NTTdata.
În continuare, participanții, din mediul academic și din industrie, au prezentat contribuții din următoarele domenii:
O sesiune specială - Open Science for PhD Students in Electronics - a fost dedicată tinerilor, cercetătorii în stadiu incipient, în special studenții doctoranzi, fiind încurajați să împărtășească rezultatele cercetării preliminare și datele experimentale cu comunitatea științifică cât mai curând posibil în efortul lor de cercetare.
Demnă de remarcat a fost și prezența masivă la eveniment a studenților, care au avut ocazia de „a arunca o privire” către lumea în care vor trăi și vor munci, o lume plină de provocări, pentru care trebuie să se pregătească încă din facultate, iar la Universitatea Politehnica Timișoara au șansa de a studia discipline, introduse în urma consultărilor cu mediul economic, care nu sunt disponibile la nici o altă universitate.
Lucrările ISETC prezentate în cadrul conferințelor cu prilejul fiecărei ediții sunt elaborate de cercetători cunoscuți din industrie și din mediul academic din întreaga lume și au fost incluse atât în baza de date IEEEXplore Digital Library, cât și în Web of Science încă din anul 2010. Volumele tipărite apărute cu prilejul conferințelor ISETC, inclusiv cea din acest an, se regăsesc în colecțiile Bibliotecii UPT și dezvăluie viziunea și misiunea IEEE și a membrilor săi de a inspira o comunitate globală să inoveze pentru un mâine mai bun prin publicații foarte citate, conferințe de înalt nivel științific, standarde tehnologice și activități profesionale și educaționale.
Tot în cadrul ISETC 2022 a avut loc ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universității Politehnica Timișoara Profesorului Pavol BAUER de la Technical University DELFT, Olanda, pentru remarcabilele sale realizări în activitățile de cercetare, performanțe în educație și cooperare internațională, inclusiv cu UPT. Este un specialist recunoscut în domenii precum microrețele de curent continuu, energia vântului și a valurilor, electronică de putere pentru încărcătoare destinate vehiculelor electrice, calitatea puterii, contactless charging, fiabilitate în electronica de putere, managementul puterii electrice, energie solară sau încărcare ultrarapidă. Valoarea rezultatelor cercetărilor prof. Bauer este confirmată de numeroasele citări și prin următorii indicatori scientometrici: peste 600 lucrări publicate, peste 450 de lucrări în conferințe științifice, indicele Hirsch de 36 în Web of Science, indice Hirsch de 52 în Google Scholar, 10 brevete internaționale, 8 cărți publicate.
În calitate de bun prieten al Universității Politehnica Timișoara, prof. Pavol Bauer a fost de-a lungul anilor în permanent contact cu UPT, având loc schimburi de studenți și personal didactic. Prof. Bauer a avut inițiativa de a invita Universitatea Politehnica Timișoara în programul Leonardo da Vinci, în care au fost implicate 12 universități din UE, ceea ce a deschis oportunități de colaborare cu universități europene. Contactele de cercetare au fost stabilite în principal între departamentul de Electronică Aplicată din Universitatea Politehnica Timişoara și grupul DC Systems, Energy Conversion & Storage din Delft University of Technology. Aceste contacte și schimburile ulterioare au dus la lucrări științifice scrise și publicate în comun, profesorul Bauer jucând un rol major în acest sens. Nu în ultimul rând, a fost și este un susținător și promotor constant al Universității Politehnica Timișoara în comitetele și organizațiile internaționale.