Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Patrimoniul sub reflectoare Pentru Voi

 
 

Poveștile de altădată din 4 cartiere timișorene, descoperite prin dans, muzică, teatru și tehnologie digital, într-o gala aniversară!

 

Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul de ID/IFR și e-Learning și Centrul Multimedia, alături de Muzeului Național al Banatului, în parteneriat cu Magnum Team, Filarmonica Banatului Timișoara și împreună cu Fundația Pentru Voi îi invită pe toți cei interesați marți, 2 mai 2023, de la ora 18:00, la  spectacolul Patrimoniul sub reflectoare Pentru Voi - Gala Aniversară Pentru Voi, ediția a XV-a, parte a proiectului Spotlight Heritage Timișoara, parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” .

În Sala Capitol va avea loc o imersiune în lumea artei prin piese de teatru unice, cu elemente de dans, muzică și tehnologii digitale, care spun poveștile Timișoarei, integrate în proiectul Happenings and performances for Timisoara’s heritage / Spectacole și evenimente pentru patrimoniul Timișoarei.

Evenimentul are darul de a-i introduce pe spectatori în atmosfera poveștilor de altădată din Timișoara, în lumea Valeriei, a Elsei, a lui Netti și a Marianei, în istoriile a 4 cartiere timișorene - Cetate, Fabric, Elisabetin și Iosefin - prin dans, muzică, teatru și tehnologie digitală, într-o singură seară, prin mozaicuri ale ferestrei sufletului uman.

„Patrimoniul sub reflectoare Pentru Voi" este un spectacol de tip eveniment caritabil, organizat de Universitatea Politehnica Timișoara în colaborare cu Clubul de dans sportiv Magnum Team și Muzeul Național al Banatului în beneficiul Fundației Pentru Voi.

Accesul la eveniment se face pe baza unui tichet-donație, care poate fi achiziționat pe platforma Entertix, la următorul link:  https://www.entertix.ro/evenimente/15877/patrimoniul-sub-reflectoare-pentru-voi-2-mai-2023-sala-capitol-timisoara.html

Participanții au nu doar ocazia să arunce o privire prin oglinda trecutului și să trăiască o parte din poveștile oamenilor de atunci, ci, prin prezența lor, pot ajuta mai departe Fundația Pentru Voi, un ONG specializat în ajutarea a peste 200 de persoane cu dizabilități intelectuale. Spectacolul artistic este dedicat și realizat în beneficiul Fundației pentru a oferi un sprijin celor care sprijină mai departe, pe cei care și-au dedicat viețile la ameliorarea și ușurarea altor vieți.

În prezent, Fundaţia Pentru Voi oferă servicii sociale pentru 200 de adulţi cu dizabilităţi intelectuale şi familiile acestora din Timişoara şi împrejurimi, în cadrul a 3 centre de zi și 6 locuinţe protejate. Pentru 26 dintre beneficiarii fundației, rămași fără părinți sau ai căror părinți sunt prea bătrâni și prea bolnavi ca să îi mai îngrijească, există 6 locuințe protejate, unde ei duc o viață decentă, într-un mediu protejat.

Mai multe informații: https://spotlight-timisoara.eu/eveniment/spectacol-de-teatru-si-dans-cu-utilizarea-tehnologiei-digitale-si-elemente-de-ar-in-beneficiul-persoanelor-cu-dizabilitati-intelectuale/

Despre spectacolul Patrimoniul sub reflectoare Pentru Voi

Spectacolul va fi realizat în parteneriat cu Magnum Dance Sport Team și Fundația Pentru Voi, este parte din proiectul „Happenings and performances for Timisoara’s heritage / Spectacole și evenimente pentru patrimoniul Timișoarei” al Universității Politehnica Timișoara, face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Inside Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Spectacolul urmărește diversitatea comunităților cultural-lingvistice din Timișoara și dinamica vieții cotidiene din cele 4 patru cartiere istorice ale Timișoarei (Iosefin, Fabric, Elisabetin și Cetate), acestea fiind ilustrate prin lumile paralele ale celor 4 femei: lumea Valeriei Pintea din cartierul Iosefin, prin romanul Lianei Maria Gomboșiu. Lumea Elsei Kornis și lumile în destine din cartierul Fabric, reflectate în interviurile din arhiva Grupului de Istorie Orală și Antropologie Culturală, înființat și coordonat de doamna Smaranda Vultur.

De asemenea, sunt urmărite și lumea ascunsă într-un cufăr a lui Netti Diel din cartierul Elisabetin, prin intermediul jurnalului de familie al Piei Brînzeu și lumea în oglindă a Marianei Klein, căsătorită Șora, din interviul realizat de Smaranda Vultur la Băile Herculane în 2001.                 Elementele de realitate augmentată și imaginile de arhivă cu unele clădiri emblematice îmbogățesc  descoperirea prin dans a vieții cotidiene din aceste cartiere istorice ale orașului de pe Bega. 

Interpretările care vor avea loc se bazează pe experiența, dramaturgia și parțial coregrafia realizată în cele 4 spectacole în aer liber desfășurate în baza parteneriatului dintre UPT și Magnum Team în 2022. Evenimentul va beneficia de dramaturgie, scenografie, coregrafie, videografie dedicate și va reuni actrițe în rolurile principale feminine, 10 dansatori tineri din echipa Magnum Team și 6 dansatori copii.

Acesta va mixa intervențiile profesioniștilor Raul Avram și Diana Avram cu cele ale Oanei Antonovici, împreună cu tineri dansatori sportivi amatori și copii care acum deprind primii pași de dans și mișcare scenică.

Interpretările artistice și filmele obținute vor fi încărcate pe site-ul web al Spotlight Heritage Timisoara: https://spotlight-timisoara.eu/, respectiv distribuite și promovate prin intermediul tehnologiilor digitale, accesibile oricăror audiențe.

Spotlight Heritage Timișoara/Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii.

Componentele digitale ale proiectului sunt accesibile online la adresa https://spotlight-timisoara.eu/ și prin aplicațiile mobile care pot fi descărcate din magazinele Android și Apple sau căutând „Spotlight Heritage Timișoara”:

                Informații despre eveniment sunt disponibile și pe:

 

Universitatea Politehnica Timișoara a sărbătorit în anul 2020 primul veac de învățământ universitar la Timișoara. Înființată la 11 noiembrie 1920 prin Decret Regal, Universitatea Politehnica Timişoara, universitate de cercetare avansată şi educaţie, este astăzi una dintre şcolile româneşti cu tradiţie, recunoscută în plan naţional şi internaţional, atât prin activitatea generaţiilor de cadre didactice, cât şi prin activitatea de excepţie a unor academicieni prestigioşi. Cele 10 facultăţi ale universităţii asigură programe de studii pentru aproximativ 13500 studenţi. În cadrul celor 25 departamente îşi desfăşoară activitatea peste 800 cadre didactice, iar personalul administrativ şi auxiliar numără în jur de 1000 cadre.

Muzeul Național al Banatului are sediul într-o clădire declarată monument istoric - Castelul Huniade. Sediul temporar al Muzeului Național al Banatului pentru organizarea de expoziții temporare și evenimente culturale este Bastionul Theresia, din strada Martin Luther nr. 4.

Fundația Pentru Voi a fost înființată în anul 1995 și este prima organizație non-guvernamentală din România care a dezvoltat o paleta diversificată de servicii comunitare pentru persoane cu dizabilități intelectuale. Serviciile dezvoltate de Fundație în premieră pentru România au devenit ulterior model de bună practică la nivel Est-European. Astfel, Pentru Voi a creat primul centru de zi pentru adulți cu dizabilități intelectuale din România, primul serviciu de angajare asistată, prima locuința protejată, primul centru respiro pentru acest grup de persoane.

 
 
Ultima actualizare: 2023-04-26
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2024 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +