Universitatea Politehnica Timișoara a lansat joi, 15 iunie 2023, proiectul UPT Campus Creativ, ce face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, cu ocazia căreia inițiatorii proiectului, echipa UPT și Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare au prezentat evenimentele și invitații incluși în acest program de pionierat.
Începând din luna iulie până în luna decembrie a acestui an, campusul Universității Politehnica din Timișoara se va transforma într-o platformă de regenerare socială, culturală și urbană. UPT Campus Creativ este un program inițiat de Universitatea Politehnica Timișoara și Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare, ce face parte din programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.
Ce este un campus universitar? Un spațiu fizic care trasează apartenența unei comunități de studenți, dar în cazul campusului Universității Politehnica din Timișoara, acesta este și un spațiu simbolic, ce depozitează nenumărate istorii, roluri și semnificații adunate de-a lungul ultimilor 100 de ani. Pe parcursul următoarelor 6 luni, proiectul UPT Campus Creativ va încerca să recupereze aceste istorii și povești și să contureze o identitate prezentă a spațiului.
1380 studenți, 60 tineri cercetători, 130 cadre didactice universitare, 50 specialiști și experți invitați, 200 elevi, 50 cadre didactice din preuniversitar și 10 parteneri de proiect vor fi implicați în acest proiect de pionierat care va găzdui expoziții, evenimente, ateliere, intervenții urbane și artistice.
Regizori, ilustratori, artiști vizuali din România, dar și artiști vizuali cu renume internațional se vor reuni în campusul UPT pentru a-l transforma într-un spațiu viu și deschis dialogului. Printre aceștia se numără artistul Dan Perjovschi, care va realiza o intervenție tip performance, dar și regizoarea Carmen Lidia Vidu, ce va documenta istoria universității și a personalităților care au predat aici, în cadrul unei producții cinematografice. Tot ca parte din program, ilustratoarea Sorina Vazelina va realiza o lucrare de benzi desenate în cadrul unei expoziții ce va ajunge și la Institutul Cultural Român de la Veneția.
Artistul de origine britanică Steve Messam, celebru pentru instalațiile sale spectaculoase care ne provoacă să vedem clădirile și spațiile familiare într-un mod total diferit, va ajunge pentru prima oară în România, ca invitat al programului UPT Campus Creativ. În toamna acestui an, el va crea o instalație urbană inspirată de moștenirea culturală și identitatea actuală a campusului universitar.
Platforma de evenimente va fi prezentată în fața publicului prin 6 piloni importanți: educație, tehnologie, sustenabilitate, artă, moștenire culturală și comunitate. Programul UPT Campus Creativ își propune să aibă un impact semnificativ pentru viața studenților și a întregii comunități universitare, dar și pentru comunitatea Timișoarei, pentru tinerii care pot folosi tehnologia și creativitatea ca pe niște unelte pentru șlefuirea lumii.
Unul dintre cele mai complexe evenimente din cadrul UPT Campus Creativ este Festivalul Școlilor de Arhitectură. Acesta va reuni pentru prima oară în România cele 5 facultăți de arhitectură din țară și va cuprinde prezentări ale unor arhitecți de renume internațional, ateliere, conferințe. În cadrul campusului vor fi concepute 5 pavilioane cu rol multifuncțional în spiritul fiecărei școli de arhitectură, un showcase al celor mai bune lucrări realizate în cadrul facultății și o expoziție de arhitectură a FAUT.
„UPT Campus Creativ materializează strategia universității de a aduce știința și arta împreună pentru a încuraja creativitatea și inovația, dar și de a aduce comunitatea locală mai aproape de universitatea noastră și de știință. Vine în completarea tuturor demersurilor pe care le-am făcut în ultimii ani pentru a oferi studenților o dezvoltare completă, atât prin învățământul formal, dar și prin suita de activități complementare oferite”, transmite rectorul Universității Politehnica Timișoaea, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan.
„Este important că acest proiect crează o scenă pe care să discutăm despre temele europene majore în acest moment. Combină doza ideală de intervenții spectaculoase, evenimente de mare calibru și activări la firul ierbi menite să stârnească dezbateri, cu dorința de a consolida comunitatea în jurul unor valori care trebuie să se regăsească în orice universitate europeană”, a declarat Alexandru Luca, coordonatorul proiectului.
Programul complet al UPT Campus Creativ va fi disponibil în curând pe campuscreativ.upt.ro.
UPT Campus Creativ este un proiect inițiat de UPT și Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare, parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.