Facultatea de Arhitectură și Urbanism a Universității Politehnica Timișoara, în colaborare cu UPT Campus Creativ și FABER au organizat luni, 27 noiembrie 2023, la Clubul FAUT, un inedit atelier, coordonat de arhitecții Amalia Enache și Alex Călin și pianistul Andrei Irimia, prin care a propus o călătorie celor curioși să exploreze suprapunerea între studiul sunetului și studiul spațiului arhitectural.
Pornind de la premisa că muzica este ritm în timp (BPM), iar arhitectura este ritm în spațiu, atelierul s-a adresat studenților de arhitectură și pasionaților de arhitectură care au avut astfel ocazia să descopere conexiunile subtile dintre sunet și structură, ritm și formă.
Scopul atelierului a fost să încurajeze gândirea creativă, interdisciplinară și inovatoare, explorând conexiunile profunde dintre muzică și spațiu. Atelier a oferit participanților oportunitatea de a experimenta concepte care îmbină cele două domenii, abordând arhitectura dintr-o perspectivă neconvențională.
Compozitorul și pianistul român Andrei Irimia cântă la pian de la vârsta de 8 ani și a studiat o mare varietate de stiluri muzicale în primele sale încercări muzicale. Cu un profil în continuă creștere pe toate mediile de socializare, Andrei Irimia a devenit unul dintre cei mai apreciați compozitori contemporani de pian din România.
Evenimentul face parte din apelul Pedagogii Alternative, al programului Bright Cityscapes. În cadrul apelului, au fost invitați profesori, pasionați de domeniul lor de cercetare și de dezvoltarea de practici pedagogice noi, care să susțină cursuri, ateliere sau laboratoare care nu-și găsesc aplicarea în curricula standard, dar care pot deschide perspective asupra problematicilor contemporane și, mai ales, pot stimula implicarea și dezvoltarea profesională a studenților.
Demersul se înscrie în programul multidisciplinar Bright Cityscapes, organizat de Universitatea Politehnica Timișoara și FABER. Programul face parte din Programul Cultural Național Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023 și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Ordinul Arhitecților din România, Fundația Flex și Fundația Albert.