Centrul de Conferințe a Universității Politehnica Timișoara a găzduit conferința de prezentare a rezultatelor proiectului Creșterea competitivității UPT prin înființarea Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic Politehnica 2020, V/TM/2020/1/1.1.A/2/ 1467/ 27.10.2020, finanțat prin Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.
În deschiderea evenimentului, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a accentuat importanța crucială a Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic Politehnica 2020 în contextul unei creșteri substanțiale a cererii pentru specialiști în domeniul ingineriei din ultimii ani. Acesta a subliniat, de asemenea, contribuția vitală a Centrului în următorii ani în ceea ce privește dezvoltarea universității.
Prof.univ.dr.ing. Liviu Marșavina, prorector pe Cercetare Științifică, Inovare și Transfer Tehnologic în cadrul UPT, una dintre personalitățile cheie implicate în înființarea Centrului, a oferit o privire retrospectivă asupra etapelor de maturizare ale Centrului, de la autorizarea provizorie și până la finalizarea activităților aferente proiectului, printre care obținerea certificării ISO din vara acestui an. A adus în atenție și rezultatele notabile ale contractelor desfășurate prin CITT, contracte care au adus beneficii concrete și au avut impact în comunitate.
Prezentarea rezultatelor proiectului POR a fost realizată de către conf.univ.dr.ing. Vlad Mihăescu, director al Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic Politehnica 2020. Acesta a evidențiat multiplele activități care s-au derulat în acești 3 ani, precum achiziționarea de echipamente de vârf destinate cercetătorilor universitari, extinderea numărului de locuri de muncă, desfășurarea activităților de suport în domeniile breveticii și inovației, participarea activă la târguri naționale și internaționale, precum și creșterea semnificativă a transferurilor tehnologice pe parcursul proiectului.
În prezentarea sa detaliată, conf.univ.dr.ing. Vlad Mihăescu a vorbit despre misiunea CITT, subliniind eforturile constante depuse pentru a încuraja o colaborare eficientă între cercetători și industrie. De asemenea, a subliniat importanța promovării inovației și a cercetării inovatoare în contextul actual al schimbărilor din domeniul tehnologic. Mai mult decât atât, acesta nu doar a ilustrat succesul proiectului POR, ci a subliniat, de asemenea, contribuția esențială a Centrului în modelarea unui mediu propice pentru colaborare, inovație și transfer tehnologic între universitate și industrie.
În cadrul conferinței au mai luat cuvântul și alți membri și cercetători din cadrul CITT și din cadrul echipei de implementare a proiectului (prof.univ.dr.ing. Petru Negrea, ș.l.dr.ing. Corneliu Birtok-Băneasă, ș.l.dr.ing. Adina Budiul-Berghian și dr.ing. Natalia Rudenko) care, la rândul lor, au vorbit despre activitatea desfășurată în cadrul centrului, reconfirmând angajamentul CITT de a fi un catalizator al progresului, transformând cunoștințele în soluții practice și transferând tehnologia în sfera aplicativă.
În perioada următoare, Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic va juca un rol semnificativ în dezvoltarea nu doar a universității, ci și a întregului ecosistem, consolidându-și poziția ca o punte esențială între sfera academică și industrie. În această poziție strategică, se anticipă o intensificare a colaborării dintre universitate, companii și autoritățile locale și regionale. Obiectivul este de a furniza sprijin și de a crea un mediu propice pentru o colaborare eficientă între aceste entități, având în vedere impactul pozitiv pe care această interacțiune îl poate avea asupra dezvoltării economice și tehnologice a întregii regiuni.
În final, evenimentul a evidențiat nu doar succesul proiectului, ci și importanța crucială a colaborării dintre mediul academic, industrie și autorități în edificarea unui ecosistem inovativ și competitiv. CITT și-a atins cu succes obiectivele, consolidându-și rolul de conectare între sfera cercetării și inovației, contribuind la creșterea economică și atragerea de investiții în regiune.