După ce, în urmă cu un an, Universitatea Politehnica Timișoara s-a autorizat ca societate prestatoare de servicii energetice pentru localități, oferind servicii de management și eficientizare a consumului de energie, acum a obținut și atestatul de „Societate prestatoare de servicii energetice pentru industrie”.
Astfel, prin expertiza, specialiștii și dotările de care dispune, dar și experiența în redactarea de proiecte, atragerea finanțărilor naționale și europene, precum și în managementul proiectelor, Universitatea Politehnica Timișoara se dovedește un partener de încredere atât pentru administrația publică locală, cât și pentru companii de stat sau private.
În această dublă calitate, UPT, împreună cu Academia Română, filiala Timișoara, și în colaborare cu Primăria municipiului Timișoara au organizat un seminar cu tema „Mobilitate electrică în transportul în comun”, eveniment la care au participat cadre didactice, specialiști, reprezentanți ai Primăriei Timișoara, ai unor regii autonome și ai unor companii private. În cadrul acestuia au fost dezbătute o serie de subiecte, printre care: Mobilitatea electrică urbană, aspecte tehnice și economice; Strategii de dezvoltare a infrastructurii de încărcare automobile electrice în orașe inteligente; Rețele de distribuție de medie și înaltă tensiune; Exemple de bune practici.
Rolul acestui seminar a fost să se dezbată asupra variantelor constructive cele mai avantajoase din punct de vedere tehnico-economic pentru mijloacele de transport în comun, în tranziția către tracțiunea electrică și, nu în ultimul rând, care sunt principiile după care trebuie luate deciziile privind amplasarea stațiilor de încărcare pentru mobilitatea electrică în general.
S-a menționat faptul că emisiile poluante cauzate de transportul în comun în orașele mari sunt sub 5% din total, astfel încât prioritatea trebuie acordată reducerii/electrificării traficului automobilelor personale, de transport marfă etc.
De asemenea, tracțiunea electrică cu linie de contact s-a dovedit mai eficientă energetic (datorită eliminării pierderilor regimurilor de încărcare-descărcare ale acumulatorilor), mai ieftină, cu un necesar mai mic de unități (un singur mijloc de transport cu baterii nu are autonomia necesară pe durata unui schimb), fără probleme de întreținere (schimbul de baterii după 7-10 ani, cu problemele de reciclare aferente). Aceste avantaje ar putea suplini costurile investiționale privind infrastructura pentru linia de contact. S-a discutat și asupra unei variante de compromis: utilizarea unor capacități mici de stocare (baterii sau supercapacitoare), care să fie utilizate în asigurarea tracțiunii acolo unde lipsește de pe traseu linia de contact și care pot fi încărcate în timpul mersului (de la linia de contact), în stații sau la capetele de linie.
În ceea ce privește infrastructura de încărcare, aceasta trebuie decisă, ca putere de încărcare și amplasare, funcție de caracteristicile particulare ale beneficiarilor (locuitori la bloc sau casă, prosumatori, parcări, locuri de muncă, garaje etc.) și, nu în ultimul rând, ținându-se cont de capabilitățile rețelelor de distribuție a energiei electrice.
Tot cu această ocazie, reprezentanții Universității Politehnica Timișoara au subliniat rolul pe care specialiștii instituției îl pot juca în oferirea de soluții pentru probleme stringente ale orașului, de la eficientizarea serviciilor de transport în comun, până la cele de termoficare, alimentare cu apă etc., astfel încât Universitatea și Cetatea să devină parteneri în asigurarea condițiilor optime de muncă și viață cetățenilor.