ESN Survey este unul dintre principalele proiecte ale Erasmus Student Network, care cercetează diferite aspecte ale mobilității studenților încă din 2005. Sondajul este diseminat în colaborare cu 44 de țări ale Erasmus Student Network.
Chestionarul 2023 poate fi găsit online la adresa http://www.esnsurvey.org.
Chestionarul are trei grupuri țintă principale:
• Studenții care au participant în orice tip de program de mobilitate începând cu luna August 2021.
• Studenți internaționali înrolați la un program de studiu full-time începând cu August 2021, incluzând și absolvenții recenți.
• Studenții care nu au beneficiat de o mobilitate până în prezent înrolați la un program de studiu în învățământul superior.
Proiectul ESN survey urmărește să îmbunătățească accesul și calitatea mobilității studenților, cu un accent deosebit pe monitorizarea programului Erasmus+. Această ediție este cea mai cuprinzătoare de până acum, cu trasee diferite pentru studenții care participă la mobilități, studenții internaționali, și studenții ce încă nu au beneficiat de o mobilitate. Chestionarul a luat în considerare, de asemenea, principalele priorități legate de politicile privind învățământul superior la nivel european, cum ar fi prioritățile programului Erasmus+ sau inițiativa alianțelor de Universități Europene.
Constatările obținute prin intermediul chestionarului sunt publicate în raport și sunt folosite ca recomandări pentru toate părțile interesate implicate în mobilitatea studenților. ESN se așteaptă să lanseze rezultatele până la începutul lunii septembrie, iar raportul să fie publicat până la sfârșitul anului 2023.
Chestionarul a fost elaborat cu sprijinul prețios al unui grup de experți format din EAIE - Asociația Europeană pentru Educație Internațională, ACA - Asociația de Cooperare Academică, IAU - Asociația Internațională a Universităților, EUF - Fundația Universitară Europeană, dr. Ewa Krzaklewska de la Universitatea Jagiellonian și dr. Cristof Van Mol de la Universitatea din Tilburg și de către rețeaua de cercetători ENIS.
Un obiectiv important al sondajului din acest an va fi crearea de comparații naționale pentru a analiza modul în care implementarea programelor de mobilitate diferă de la o țară la alta, precum și pentru a identifica bunele practici și domeniile în care se pot aduce îmbunătățiri. De asemenea, ESN este interesat să lucreze la crearea unor rapoarte separate pentru instituțiile de învățământ superior care au mai mult de 100 de răspunsuri în oricare dintre categorii, precum și a unor rapoarte comune pentru alianțele universitare europene.