Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Absolventă de liceu cu media 10 la bacalaureat, Iulia Maria Baciu vine din Baia Mare să studieze chimia organică la UPT

 
 
Absolventă de liceu cu media 10 la bacalaureat, Iulia Maria Baciu vine din Baia Mare să studieze chimia organică la UPT

Absolventă de liceu cu media 10 la bacalaureat, Iulia Maria Baciu vine din Baia Mare să studieze chimia organică la UPT

25 Iulie 2025

 

 

 

 

 

Absolventă a Colegiului Naţional „Gheorghe Şincai” din Baia Mare, specializarea matematică-informatică, intensiv engleză, Iulia Maria Baciu este printre puținii care au reușit să obţină note de 10 pe toată linia, la bacalaureat. Pentru pasul următor al carierei sale, după ce a vizitat celelalte facultăți de chimie din țară, Iulia a ales Facultatea de Inginerie Chimică, Biotehnologii și Protecția Mediului din cadrul Universității Politehnica Timișoara. Pasionată de Chimia Organică și de dezbateri, Iulia Maria Baciu nu vrea să plece din țară, deși avea posibilitatea de a urma o facultate în Marea Britanie, nici acum și nici după absolvire.

Dacă la începutul liceului era o fată timidă, care avea emoţii să îşi citească propria compunere în faţa clasei, Iulia a învăţat pe parcurs să îşi scoată la suprafaţă calităţile oratorice şi talentul de a se implica în dezbateri. Timp de un an a fost preşedinte al Clubului de Dezbateri, organizat în Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”. Iulia a mărturisit că nici în gimnaziu și nici în liceu nu a luat niciodată un premiu și că nu se aştepta la media 10, deşi a obţinut note peste 9 şi la simularea bacalaureatului. E de părere că elevii de liceu ar trebui să se concentreze mai mult pe acumularea de cunoștințe decât pe obținerea unor note mari, mai ales că doar notele din liceu nu ajută la nimic, mult mai important fiind să știe ce vor să facă mai departe.

Pasiunea pentru chimie și-a descoperit-o în clasa a XI-a, astfel încât alegerea facultății a fost firească: își dorește să aprofundeze această pasiune. Iulia Baciu consideră că această facultate deschide multe orizonturi. Vrea să studieze chimia organică, iar ulterior un masterat care poate fi în produse farmaceutice, produse cosmetice, partea petrolieră, partea de motorizări auto.

După ce a vizitat centrele universitare din Cluj, București și Timișoara, a ales Facultatea de Inginerie Chimică, Biotehnologii și Protecția Mediului din cadrul Universității Politehnica Timișoara, o facultate cu tradiție, care dispune de o clădire modernă, aparatură, laboratoare, echipamente cum celelalte nu au, industria în domeniu e dezvoltată în oraș și oferă perspective frumoase pentru viitor.

O puteți urmări pe Iulia Maria Baciu în podcastul UPTrend, realizat de Teleuniversitatea Timișoara.

 

 

Universitatea Politehnica Timișoara (www.upt.ro), cea mai veche instituție de învățământ superior din vestul țării, a fost înființată prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand la 11 noiembrie 1920. Universitate de cercetare avansată şi educaţie, UPT este astăzi una dintre şcolile româneşti cu tradiţie, recunoscută în plan naţional şi internaţional, atât prin activitatea generaţiilor de cadre didactice şi cea a unor academicieni prestigioşi, cât și prin cei peste 140.000 de absolvenți care au dus renumele acesteia peste tot în lume. Având și o bază materială de invidiat, cele 10 facultăţi ale universităţii asigură programe de studii pentru aproximativ 13.500 studenţi.

Dimensiunea internațională a Universității Politehnica Timișoara este evidențiată și prin faptul că este parte a consorțiului european de universități E³UDRES² – Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions, inițiativă sprijinită de Comisia Europeană prin programul Erasmus+. E³UDRES² reunește universități europene de top pentru a colabora în dezvoltarea regiunilor inteligente și sustenabile prin educație inovatoare, cercetare aplicată și cooperare transdisciplinară. Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul oficial: https://www.eudres.eu/.

 
 
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2025 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +