Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

META | MV sci-art

 
 

Un nou reper cultural pe harta industriei creative a orașului și un obiectiv important
pentru Timișoara 2023.

 

Universitatea Politehnica din Timișoara și organizația artistică META Spațiu și-au unit forțele pentru a crea un centru cultural reper pentru urbea de pe Bega, care si-a deschis porțile pe data de 19.05.2022. Centrul se află în clădirea 1 MV (bd. Mihai Viteazu nr. 1) din zona Bălcescu.

Este o premieră nu doar pentru Timișoara, ci și pentru România, fiind prima inițiativă care va susține constant colaborările dintre știință și artă la nivel universitar și va aduce împreună profesioniști din ambele sfere. De asemenea, în incinta centrului se va inaugura galeria de artă contemporană META Spațiu, care are deja 5 ani de existență și a operat, până acum, pe ideea unei galerii care există acolo unde arta ființează cel mai bine, activând, astfel, în muzee, locațiile altor galerii de artă, spațiul public sau în sfera virtuală.

Rectorul UPT, Florin Drăgan:  “Pentru universitatea timișoreană, implicarea în proiecte culturale este prioritară, mai ales având în vedere că anul 2023 ar trebui să pună Timișoara pe harta artistică europeană: “Creativitatea și inovarea în educație și tehnologie ocupă un loc central, abordarea multidisciplinară devine o obligație a oricărei instituții care dorește să producă educație la un nivel solid, mai ales în contextul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Am considerat, pornind de la această premisă, că centrul MV sci-art are potențialul de a deveni un catalizator important, nu doar pentru sfera științifică și cea culturală, ci pentru comunitatea universității și comunitatea timișoreană, în ansamblul ei”.

Directorul centrului MV sci-art, Mirela Stoeac-Vlăduți, inițiatoarea proiectului și persoana care a înființat organizația META Spațiu, consideră că acest tip de colaborare și coagulare între comunitatea artistică și cea științifică va reuși să dinamizeze, în special, producția artistică și inovarea transdisciplinară: “Ne-am dorit și am reușit să realizăm un parteneriat care să aducă arta, știința și cultura contemporană mai aproape de timișoreni. Un spațiu deschis ideilor și dialogului, pentru a crea o relație dinamică, bazată pe co-creație, coproducție și transfer de cunoaștere între artiști și oameni de știință, studenți de la facultățile de artă și de la cele tehnice. Centrul cultural MV sci-art va articula un ansamblu de activități care să exploreze și să faciliteze colaborarea între arte vizuale și științele aplicate, între studenți și formatori, între mediul artistic, cel universitar și spațiul public: expoziții, intervenții, cercetări, comunicări, ateliere și sesiuni de lucru”.

Colaborarea dintre UPT și META Spațiu a demarat în primăvara anului trecut, iar lucrările de amenajare a spațiului și transformarea lui într-un centru cultural, începute în vara lui 2021, sunt aproape de finalizare. Arhitectul Bogdan Demetrescu, cadru didactic în cadrul Facultății de Arhitectură și Urbanism și cel care s-a ocupat de planificarea arhitecturală a centrului, amintește de preocuparea școlii de a introduce în pregătirea studenților arhitecți capacitatea de revalorificare a patrimoniului construit istoric aflat în proprietatea UPT. Clădirea Căminului MV este parte din istoria primului secol de învățământ politehnist, fiind alături de Corpul A al Facultății de Mecanică și de Cantina MV, primele 3 clădiri construite după planurile arhitectului Duiliu Marcu începând cu anul 1923. Spațiul de la parterul Căminului MV, transformat acum în centru cultural, are o istorie aparte ce merită să fie continuată și care să pregătească un viitor politehnist mai aproape de sfera culturală a orașului.

 

Echipa de coordonare:

Mirela Stoeac-Vlăduți - director al centrului MV sci-art
Florin Drăgan - rectorul Universității Politehnica din Timișoara
Bogdan Demetrescu - arhitectul MV sci-art și cadru didactic FAUT

 

CONTACT:

Mirela Stoeac-Vlăduți  - 0758 014 015
Adresă: Clădirea 1 MV (bd. Mihai Viteazu nr. 1) din zona Bălcescu
Deschis în intervalul orar: 12:00 – 18:00, marți-sâmbătă

 

 

 
 
Ultima actualizare: 2022-12-06
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2024 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +