În 29 martie a.c., în Auditorium, cel mai nou și mai modern amfiteatru din cadrul Centrului de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara, au început lucrările celei de-a VII-a ediții a conferinței internaționale „Advanced Materials and Structures – AMS 2018”, eveniment organizat de Departamentele Ingineria Materialelor și Fabricației (IMF) și Mecanică și Rezistența Materialelor (MRM) din cadrul UPT, cu sprijinul Fundației Politehnica.
În debutul conferinței a fost prezentat și un scurt istoric al Departamentului de Mecanică și Rezistența Materialelor, unul dintre cele mai vechi din UPT, existent încă de la începuturile instituției, laboratorul de rezistența materialelor, primul din Școala Politehnică, fiind inaugurat chiar de Regele Ferdinand, în 1923.
Conferința acoperă teme din domeniul Științei și Ingineriei Materialelor Avansate cu toate aspectele importante și anume: tehnologie de fabricație, caracterizare de proprietăți, aplicații avansate, metode de investigare și modelare matematică. Au fost prezentate cele mai noi studii și cercetări din domeniul materialelor avansate (compozite), biomateriale amorfe și nanomateriale, precum și metode moderne de îmbinare și reciclare în domeniul ingineriei suprafețelor.
Pentru această manifestare științifică s-au înscris 150 de participanți și s-au primit 140 de lucrări, atât din țară (București, Cluj-Napoca, Brașov, Reșița, Hunedoara, Arad) cât și din străinătate (Marea Britanie, Germania, Franța, Polonia, Bulgaria, Cehia, Grecia, Italia, Norvegia, Ungaria, Slovacia, Peru, Argentina, Egipt, Turcia, Iran).
Pentru cea de-a doua zi, 30 martie, lucrările conferinței au fost mutate la Facultatea de Inginerie din Hunedoara, sub patronajul Arcelor Mittal, lider mondial în domeniul fabricării oțelurilor, care a pregătit și o prezentare pe tema industriei miniere și a oțelului.