Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Au fost desemnați câștigătorii concursului național „Tinerii și siguranța alimentelor – PolySafeFood“

 
 
Au fost desemnați câștigătorii concursului național „Tinerii și siguranța alimentelor – PolySafeFood“

Tinerii și siguranța alimentelor – PolySafeFood

8 Iunie 2022

 

 

 

 

 

Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului din cadrul Universității Politehnica Timișoara a stabilit marți, 7 iunie 2022, câștigătorii concursului național „Tinerii și siguranța alimentelor – PolySafeFood“, ediția a III-a, derulat sub egida  campaniei de conștientizare a importanței siguranței alimentelor inițiată de Organizația Mondială a Sănătății și Organizația pentru Alimentație și Agricultură, având ca mesaj „Siguranța alimentelor este responsabilitatea tuturor” iar ca temă principală în anul 2022 - „Alimente mai sigure, o sănătatea mai bună”.

Principalele obiective sunt favorizarea unui comportament responsabil al consumatorului, dezvoltarea abilităților de comunicare și colaborare, a gândirii critice și creative, cultivarea interesului pentru domeniul științei alimentelor, cu accent pe chimie, precum și dobândirea de noi cunoștințe. Fiind organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Siguranței Alimentelor, prin acest concurs s-a dorit informarea și implicarea a cât mai multor persoane în diseminarea importanței informațiilor legate de siguranța alimentelor și, implicit, a acțiunilor și măsurilor care se pot lua la nivel individual pentru a diminua riscurile asociate cu alimentele care nu prezintă siguranță pentru consum.

În vederea concursului, tineri din toată țara au transmis, în cursul lunii mai, la Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului din cadrul Universității Politehnica Timișoara, proiectele sub forma unui poster și a unui video de prezentare de 5 minute, tematicile fiind următoarele:

Tematica pentru elevii claselor  V-VIII:

  1. Materii prime sigure pentru alimente sănătoase;
  2. Alimente sigure dar și valoroase nutritional;
  3. Informațiile prezentate pe eticheta produselor alimentare și siguranța alimentelor;
  4. Aditivi alimentari și ingrediente natural;
  5. Un traseu sigur pentru alimente până la consumator . 

Tematica pentru elevii claselor  IX-XII:

  1. Materii prime sigure pentru alimente sănătoase;
  2. Alimente sigure dar și valoroase nutritional;
  3. Siguranța alimentelor și comportamentul consumatorului în condițiile pandemiei COVID-19;
  4. Aditivi alimentari și ingrediente natural;
  5. Ambalaje inteligente și sigure.

Jurizarea s-a realizat pe baza conținutului proiectului și a prezentării video a acestuia, de către o comisie formată din cadre didactice din Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului și un reprezentant al Ligii Studenților Chimiști din Timișoara.

În urma jurizării au fost acordate diplome, premii și mențiuni, pe categorii:

Clasele V-VIII

Premiul I - Ilade Iustin, Școala Gimnazială Valea Seacă, Iași, pentru proiectul „Mănânc sigur... Sigur sunt sănătos!”;

Premiul II - Caracaleanu Bianca, Liceul Teoretic Harul Lugoj, Timiș, pentru proiectul „E-uri!”;

Premiul III - Tecar Micael, Liceul Teoretic Harul Lugoj, Timiș, pentru proiectul „: Cum să fi sănătos, cu alimentația și sportul corespunzător!”;

Mențiuni - Blaga Dejica Ana-Maria, Liceul Teoretic Harul Lugoj, Timiș, pentru proiectul „Spune-mi ce mănânci şi îţi spun cine eşti”; Manguța Sebastian Daniel, Liceul Teoretic Harul Lugoj, Timiș, pentru proiectul „Beneficiile fructelor și legumelor”; Rat Delia, Școala Gimnazială "Nicolae Horga Popovici" Seleuș, Arad, pentru proiectul „Aditivii și importanța lor în alimente”.

Clasele IX-XII

Premiul I - Malanca Andrea Maria, Colegiul Național Doamna Stanca, Satu Mare, pentru proiectul „Aditivi alimentari și ingrediente naturale”;

Premiul II - Ghiocel Andrei, Liceul Teoretic Grigore Moisil, Timișoara, Timiș, pentru proiectul „Chimia din grădina mea”;

Premiul III - Hugeanu Eldira, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, Iași, pentru proiectul „: Gust delicios, dar e și sănătos?”;

Mențiuni - Codrea Andreea, Colegiul „Mihai Viteazul" Ineu, Arad, pentru proiectul „Mens sana in corpore sano”; Mihalcea Andrei-Ionuț, Liceul Tehnologic „Gheorghe Ionescu-Sisești” Valea Călugărească, Prahova, pentru proiectul „Studiile și Antioxidanții”; Pălănceanu Andreea Geanina Mădălina, Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” Odobesti, Vrancea, pentru proiectul „PolySafeFood”; Prangate Andreea, Liceul Teoretic Solomon Haliță Sângeorz-Băi, Bistrița-Năsăud, pentru proiectul „Noua grădină a bunicii”; Petrașcu Ioana, Liceul Teoretic "Solomon Haliță" Sângeorz-Băi, Bistrița-Năsăud, pentru proiectul „Materii prime sigure pentru alimente sănătoase”.

Elevii claselor IX-XII care au obţinut  locurile I, II sau III la concursul „Tinerii și siguranța alimentelor – PolySafeFood“ vor fi admişi fără concurs de admitere pe locurile fără taxă la Facultatea de Chimie Industrialǎ şi Ingineria Mediului - domeniul Ingineria Produselor Alimentare din cadrul Universității Politehnica Timişoara.

De asemenea, tuturor participanţilor la concurs li se vor trimite diplome de participare.

 
 
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2024 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +