Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Centenarul energeticii românești la UPT

 
 
Centenarul energeticii românești la UPT

simpozion organizat de Facultatea de Electrotehnică și Electroenergetică a UPT

25 Septembrie 2018

 

 

 

 

 

Centrul de conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit, în 25 septembrie 2018, simpozionul cu ”Centenarul energeticii românești”, un eveniment organizat de Facultatea de Electrotehnică și Electroenergetică a UPT în colaborare cu filialele timișorene ale Societății Inginerilor Energeticieni din România, respectiv Academiei Oamenilor de Știință din România.

În cadrul manifestării, care a fost moderată de prof.dr.ing. Ștefan Kilyeni și dr.ing. Nicolae Chiosa, s-a vorbit despre ”Centenarul energeticii românești” (prof.dr.ing. Victor Vaida), ”Producția de energie electrică în Banat 1918-2018” (ing. Dan Reghiș), ”Transportul și distribuția energiei electrice în Banat 1918-2018” (dr.ing. Nicolae Chiosa), ”Învățământul electroenergetic la Politehnica din Timișoara” (prof.dr.ing. Ștefan Kilyeni).

În cadrul simpozionului au fost prezentate o serie de date interesante despre începuturile și dezvoltarea sistemului electroenergetic românesc, producerea, transportul și distribuția energie electrice, dar și despre învățământul cu profil electric și electroenergetic, domenii în care în Timișoara și în UPT s-au înregistrat o serie de premiere. Astfel, dacă Thomas Edison a deschis era electricității în 1882, odată cu primele centrale termoelectrice construite la New York, tot din același an apar și primele documente despre începuturile electrificării României. În 1893 este dată în folosință Uzina Electrică Timișoara, prima din țară, iar în 1884, Timișoara devine primul oraș din Europa cu un sistem de iluminat electric stradal.

Dacă la începuturi învățământul și cercetarea în domeniul electroenergetic era asigurat de fizicieni și electricieni, treptat, electroenergetica a devenit o specializare de sine stătătoare. În ceea ce privește Universitatea Politehnica Timișoara, încă de la înființare, în 1920, a pornit și cu o specializare în domeniul electrotehnic. În 1925 se înființează Catedra de Electricitate, sub conducerea lui Plautius Andronescu, iar în 1920 se înființează primul laborator de electricitate, Politehnica fiind un adevărat deschizător de drumuri în acest domeniu. În urma reformei învățământului din 1948, Politehnica are 4 facultăți, printre care și cea de Electrotehnică. În 1959 se înființează specializarea Electroenergetică. În 2005, în urma aderării UPT la sistemul Bologna, domeniul de studiu devine Ingineria Sistemelor Electroenergetice, iar ulterior a apărut masteratul cu tema Conducerea Sistemelor Electroenergetice și doctoratul în Inginerie Energetică, peste 30 de teze fiind susținute în ultimii 10 ani la Timișoara.

 
Centenarul energeticii românești la UPT
Centenarul energeticii românești la UPT
Centenarul energeticii românești la UPT
 
 
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2024 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +