Centrul de conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit joi, 15 mai 2025, deschiderea oficială a uneia dintre cele mai importante conferințe internaționale în domeniul ingineriei electrice, OPTIM-ACEMP 2025, ce reunește specialiști, cadre didactice, cercetători din toată lumea, dar și studenți ai Facultății de Inginerie Electrică și Energetică de la UPT.
Conferința OPTIM-ACEMP 2025 marchează o reuniune de importanță majoră în domeniul ingineriei electrice și electronice, îmbinând două inițiative prestigioase: OPTIM, axată pe optimizarea echipamentelor electrice și electronice, și ACEMP, dedicat progreselor în domeniul mașinilor electrice și electronicii de putere. Acest eveniment unic este conceput pentru a reuni cercetători de top, experți din industrie și practicieni pentru a aprofunda cele mai recente descoperiri, tehnologii inovatoare și soluții avangardiste în domenii cheie care modelează viitorul societății noastre.
În deschiderea conferinței, prof.univ.dr.ing. Sorin Mușuroi, prorector al UPT, președinte al comitetului local de organizare și moderator al evenimentului, a adresat salutul de bun-venit participanților și a vorbit despre tradiția conferinței inițiate la începutul anilor '90 de academicianul Ion Boldea, un adevărat forum de dezbatere și schimb de idei privind cele mai noi tehnologii din domeniul mașinilor electrice și electronicii de putere.
Tot în deschiderea evenimentului, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a vorbit despre tradiția celei mai vechi instituții de învățmânt din partea de vest a României, despre cele 100 de generații de absolvenți care au dus prestigiul Politehnicii timișorene peste tot în lume și care făcut posibile conferințe de anvergura OPTIM-ACEMP 2025.
De asemenea, mesaje de salut pentru participați și de mulțumire pentru organizatori au fost adresate de cei doi co-președinți aI conferinței, prof.dr.ing. Marcian Cirstea, conducătorul Școlii de Calculatoare și Știința Informației de la Anglia Ruskin University, și prof.dr.ing. Bülent Ertan, conducătorul Departamentului de Mecatronică de la Atilim University, Turcia.
Cele peste 60 de lucrări prezentate în cadrul conferinței, în plen și pe secțiuni, acoperă domenii de mare actualitate:
Universitatea Politehnica Timișoara (www.upt.ro), cea mai veche instituție de învățământ superior din vestul țării, a fost înființată prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand la 11 noiembrie 1920. Universitate de cercetare avansată şi educaţie, UPT este astăzi una dintre şcolile româneşti cu tradiţie, recunoscută în plan naţional şi internaţional, atât prin activitatea generaţiilor de cadre didactice şi cea a unor academicieni prestigioşi, cât și prin cei peste 140.000 de absolvenți care au dus renumele acesteia peste tot în lume. Având și o bază materială de invidiat, cele 10 facultăţi ale universităţii asigură programe de studii pentru aproximativ 13.500 studenţi.
Dimensiunea internațională a Universității Politehnica Timișoara este evidențiată și prin faptul că este parte a consorțiului european de universități E³UDRES² – Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions, inițiativă sprijinită de Comisia Europeană prin programul Erasmus+. E³UDRES² reunește universități europene de top pentru a colabora în dezvoltarea regiunilor inteligente și sustenabile prin educație inovatoare, cercetare aplicată și cooperare transdisciplinară. Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul oficial: https://www.eudres.eu/.