Sala Polivalentă de la Biblioteca Centrală a Universității Politehnica Timișoara s-a dovedit neîncăpătoare pentru toți cei care s-au prezentat pentru a lua parte la cursul de limba japoneză susținut de Excelenţa Sa Kanji Tsushima, fostul ambasador al Japoniei în România. Anunţul a stârnit un interes uriaş din partea timişorenilor, peste 400 înscriindu-se încă din primele două zile, chiar dacă numărul de locuri era limitat la o grupă de 40 de persoane. Suprins de această adevărată avalanşă de înscrieri, fostul ambasador a acceptat să formeze două grupe de câte 100 de persoane fiecare, cu care să înceapă cursurile.
La primă oră de curs, fostul ambasador le-a vorbit celor prezenți despre programa pe care o vor urma, despre experiența sa în România, s-au organizat grupele de studiu, pentru începători și ”avansați” (care au deja unele noțiuni de limba japoneză) și s-au prezentat primele noțiuni de bază.
„Sunt surprins de numărul mare al timişorenilor care doresc să înveţe limba japoneză. Mărturisesc sincer că nu mă aşteptam la un număr atât de mare de înscrieri. Mulţumim Excelenţei Sale Kanji Tsushima, fostul ambasador al Japoniei în România, pentru oportunitatea oferită timişorenilor de a studia limba japoneză, şi încă în mod gratuit, precum şi pentru efortul deosebit pe care l-a făcut, acceptând înfiinţarea unei a doua grupe de studiu, cu un număr crescut de cursanţi. Sperăm că aceste cursuri vor fi utile studenţilor, masteranzilor, doctoranzilor sau chiar cadrelor didactice de la Universitatea Politehnica Timişoara, mai ales că instituţia noastră are relaţii de colaborare şi programe de schimburi de studenţi cu mai multe universităţi japoneze. De altfel, Excelenţa Sa Tsushima Kanji este un prieten mai vechi al UPT, unde a susţinut mai multe conferinţe pe teme de cultură şi civilizaţie japoneză, dar şi de comunicare diplomatică, la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism şi la cea de Comunicare şi Relaţii Publice", a declarat prof.univ.dr.ing. Viorel Şerban, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara.
Tsushima Kanji se declară îndrăgostit de România şi de cultura ţării noastre. Toţi cei trei copii ai săi sunt născuţi în România. S-a pensionat în 2008 și de atunci a venit aproape în fiecare an în România și până la urmă s-a hotărât să locuiască aici. Stabilit la începutul anului 2013 în Timișoara, oraş pe care l-a ales pentru multiculturalismul său, Excelența Sa Kanji Tsushima citeşte foarte mult literatură română, a înfiinţat Asociaţia Culturală Yamato, al cărei preşedinte este, şi este cel care a introdus în România arta vechilor samurai, arta sabiei, fiind fondator al mişcării de Kendo şi Iaido.
A venit prima oară în România în 1965, la vîrsta de 21 de ani, ca să înveţe limba română. A fost, alături de români, martor al invaziei trupelor ruseşti în Cehoslovacia, al cutremurului din 1977 sau al Revoluţiei din 1989. A cunoscut regimul comunist în toată evoluţia lui, de la momentul de deschidere din anii ’70 până la forma aberantă pe care a luat-o în anii ’80 şi la prăbuşirea lui. Acum este martorul eforturilor noastre, sinuoase, de democratizare a societăţii.