Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale de la Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Liga Studenților din Facultatea de Electronică și Telecomunicații (LSFETc), organizează, în perioada 20 august - 2 septembrie 2018, cea de-a treia ediție a Electronics Summer University, o școală de vară adresată elevilor de clasa a XI-a, la care vor participa circa 70 de elevi din 27 de licee din România, din județele: Alba, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Gorj, Hunedoara, Satu Mare, Timiș și Vâlcea.
Electronics Summer University este un proiect finanțat prin Schema de Granturi Competitive pentru universități, din cadrul proiectului ROSE, se desfășoară pe o perioadă de 3 ani și are ca scop promovarea învățământului superior în rândul elevilor de clasa a XI-a, din liceele din România. Obiectivele de dezvoltare ale Proiectul privind Învățământul Secundar (Romania Secondary Education Project/ROSE) sunt îmbunătățirea tranziției de la liceu la învățământul terțiar și creșterea gradului de retenție în primul an de studii universitare, în instituțiile finanțate în cadrul proiectului. Opt instituții de învățământ superior din sistemul public au fost acceptate pentru a desfășura programe de vară tip punte, Universitatea Politehnica Timișoara obținând cel mai mare punctaj. Facultatea ETcTI a câștigat în anul 2017 acest grant, pentru a desfășura activități pe 3 ani.
Anul acesta, cei 70 de liceeni vor avea oportunitatea de a experimenta timp de 2 săptămâni viaţa unui student de la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologii Informaționale din Timișoara. De-a lungul perioadei de desfăşurare a proiectului, elevii dobândesc noi cunoştinţe, care se vor dovedi foarte folositoare pe viitor. De asemenea, aceştia aprofundează cunoștințele dobândite în liceu şi le consolidează, dându-le o direcţie mai clară.
Liceenii participanți la Electronics Summer University vor fi cazați în căminele UPT, având asigurate, prin proiect, cazarea, masa și transportul. Pe parcursul celor două săptămâni, liceenii vor participa la cursuri non-formale, cu o importantă componentă aplicativă, vor efectua vizite la Experimentarium TM, la firme din Timișoara, la Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră al UPT, vor desfășura activități sportive, vor lua parte la traininguri de dezvoltare personală, la un treasure-hunt (vânătoare de comori) în toată Timișoara, dar și la diverse seri sociale.
Majoritatea participanților provin din zone defavorizate, de la licee din mediul rural sau cu promovabilitate scăzută la bacalaureat. Dintre participanții de anul trecut, peste 50% au devenit studenți ai Universității Politehnica Timișoara, iar volutarii actualei ediții sunt participanți din edițiile precedente. Nu în ultimul rând, coordonatorul proiectului de anul acesta este un fost participant la prima ediție, care în prezent este student al UPT.