În seara zilei de 12 noiembrie 2019, holul Bibliotecii Centrale UPT a găzduit, în premieră în România, în ambientul expoziției de chimonouri „Kimonoul japonez, poezie în mișcare”, o seară de poezie japoneză cu totul inedită. Prof.dr. Camelia Nakagawara, lectorul care susține, de altfel, și cursurile de limba japoneză organizate la Biblioteca UPT, a vorbit despre rolul extrem de important al poeziei în istoria Japoniei, mai ales in perioada Heian (794 -1185), când existau clanuri poetice și poezia se ridica la rang de politică, publicându-se zeci de culegeri de poeme exemplare și de tratate de poezie.
Unul dintre reprezentanții de vârf ai acestei culturi poetice a fost nobilul si poetul Fujiwara-no-Teika (1162 – 1241), care nu numai că a scris tratate despre poezie și a compilat multiple antologii, dar a nuanțat metodele pentru scrierea poeziei „waka” (poezia japoneză în formatul 5-7-5, 7-7 silabe). Tot el a compilat și o culegere de 100 de poeme de 100 de poeți vestiți, denumită Ogura hyakuninshu, care, ulterior, s-a transformat și într-un joc de cărți numit „Uta-garuta” sau „Karuta”, ce a devenit și continuă să fie popular în Japonia până în zilelele noastre, existând chiar competiții naționale, în care pretendenții la locul de campion își demonstrează abilitatea de a recunoaște poemele în fracțiuni de secundă, în timp ce ele sunt incantate de un recitator.
Publicul spectator la seara de poezie a putut să asculte și 7 dintre cele 100 de poeme, incantate de prof.dr. Nakagawara și recitate trilingv, în japoneză, engleză și română, împreună cu două bibliotecare, Alexandra Petrușe și Georgeta Ioana. Acest eveniment se încadrează și în ceea ce în România începe să devină o tradiție: luna noiembrie, ca lună a culturii japoneze.