Pe 12 decembrie 2024, Biblioteca Universității Politehnica Timișoara a marcat cei 35 de ani de libertate prin organizarea expoziției documentare „Revolta studenților din Timișoara: Lungul drum către revoluție”.
În cadrul vernisajului care a avut loc în Holul Central al bibliotecii au luat cuvântul conf. univ. dr. Liviu Ioan Cădariu-Brăiloiu, prorector al UPT, dr. Raul Rus, directorul Arhivelor Naționale ale României – Serviciul Județean Timiș, dr. ing. Agneta Lovasz, directorul BUPT, dr. arh. Mihai Donici, dr. Mihaela Popescu și dr. Alexandru Halbac.
Pornind de la tema expoziției, discuțiile au abordat diverse aspecte legate de puterea exemplului oferit de studenții care s-au ridicat împotriva măsurilor unui regim opresiv, precum și de contextul politic al anului 1956.
Expoziția are la bază o selecție de documente de arhivă, provenite din fondul PCR Regional Banat, de la Arhivele Naționale ale României-Serviciul Județean Timiș. Expoziția mai cuprinde mărturii audio ale unor persoane care au participat la aceste evenimente. Aceste mărturii sunt bazate pe documente de istorie orală, recreate cu ajutorul inteligenței artificiale, cu scopul de a reda atmosfera tensionată a acelor zile.
Totodată, în cadrul expoziției, cu ajutorul celor de la Spotlight Heritage Timișoara, se pot afla mai multe despre “Generația lui 1956”, accesând informațiile de pe tableta amplasată la intrarea în labirint sau scanând codul QR aflat acolo.
Evenimentul a fost realizat în colaborare cu Arhivele Naționale ale României-Serviciul Județean Timiș și face parte din programul ”35 de ani de libertate” organizat de Primăria Municipiului Timișoara.
Expoziția poate fi vizitată până în 24 ianuarie 2025, în programul de funcționare a Bibliotecii UPT.