Într-un spațiu emblematic pentru ceea ce înseamnă spiritul Politehnicii, ARChA, în data de 12 decembrie 2024 s-a desfășurat un eveniment ce onorează întreaga comunitate academică - Gala Premiilor de Excelență UPT 2024. Ca o încununare a evenimentelor ce au marcat, în acest an, 100 de ani de la absolvirea primei generații de ingineri formați la Timișoara, dar și a tradiției de a recunoaște, a susține și a răsplăti excelența în activitatea de predare, în cercetare, în sport, cultură sau în dezvoltarea relației cu mediul economic și cu societatea, evenimentul, de înaltă ținută, reprezintă și o garanție a faptului că Politehnica timișoreană rămâne unul dintre pilonii de bază ce susțin dezvoltarea orașului, a regiunii, a țării și chiar dincolo de hotare.
Dincolo de activitățile didactice și de cercetare care au atins cote remarcabile și dincolo de premiile și distincțiile care au devenit parte integrantă a identității instituției, Universitatea Politehnica Timișoara este, în esență, o comunitate care și-a construit cu rigoare un sistem de valori durabil, fundament al reputației câștigate, de leagăn al calității educaționale și științifice. Este o comunitate care și-a asumat, cu mândrie, rolul de deschizător de drumuri, de catalizator al ideilor valoroase și de promotor al excelenței.
În deschiderea evenimentului, după intonarea imnului academic al Politehnicii, rectorul instituției, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a subliniat faptul că actuala ediție a Galei Premiilor de Excelență stă sub semnul curajului, iar distincțiile acordate vin ca o recunoaștere a celor care au pasiunea, dorința și curajul de a excela, mai ales într-un moment în care e important să ne redefinim ca oraș. Dacă în 1956, exact în același loc, revolta studenților avea să imprime Timișoarei acel spirit revoluționar, iar cele 100 de generații de absolvenți ai Politehnicii au contribuit decisiv la ceea ce este azi orașul, tradiția trebuie dusă mai departe.
În continuare, au fost acordate premiile „Ioan De Sabata” cadrelor didactice care s-au remarcat prin excelență în procesul educațional și în tutorierea studenților, în baza unei competiții deschise, la propunerea comisiilor instituite la nivelul facultăților: ș.l.univ.dr.inf. Oana-Sorina Chirilă, ș.l.univ.dr.ing. Stelian-Nicolae Nicola, as.univ. Raul Brumar, conf.univ.dr.arh. Cătălina-Maria Bocan, ș.l.univ.dr.ing. Maria-Roberta Jianu, as.univ.dr.ing. Mircea Vișescu, conf.univ.dr.ing. Ioana-Monica Pop-Călimanu, ș.l.univ.dr.ing. Ciprian-Ovidiu-Miron Dughir, ș.l.univ.dr. Diana-Monica Stoica, ș.l.univ.dr.ing. Laurențiu-Valentin Ordodi, ș.l.univ.dr.ing. Dan-Cornel Hulea, conf.univ.dr.ing. Alin-Florin Totorean, as.univ.ing. Andrei-Tiberiu Borborean, ș.l.univ.dr.ing. Cella-Flavia Buciuman, lect.univ.dr.fil. Ana-Maria Dascălu-Romițan.
Tot pentru excelență în procesul educațional, as.univ.ing. Andrei-Tiberiu Borborean a primit, la propunerea Comisiei de Învățământ a Senatului UPT, premiul „Ioan de Sabata - Inovație în Educație”.
Nu doar eforturile depuse în activitatea didactică au fost premiate, ci și cele în activitatea de cercetare. Astfel au fost acordate premiile „Excelență în cercetare” tinerilor masteranzi, doctoranzi sau cercetători cu cele mai multe articole publicate în reviste cotate internațional: Roxana-Georgeta Iacob și Grațian Daniel Goloșie (masteranzi), Christian-Daniel Curiac (doctorand), dr.ing. Iosif Hulka și ș.l.univ.dr.ing. Sergiu-Valentin Galațanu (tineri cercetători).
Premiile „Tomi Stern”, instituite ca urmare a unei donații consistente din Canada, din partea unui absolvent UPT, răsplătesc excelența în matematică, respectiv automatică și calculatoare, și au fost acordate studenților Fabian-Remus Plăvăț și Răzvan Horja, ambii de la Facultatea de Automatică și Calculatoare.
Premiul „Partener economic” a venit să răsplătească o colaborare de peste 20 de ani cu Continental România, materializată în acest an prin cel mai mare proiect de investiții în laboaratoare de cercetare.
Buna relație cu învățământul preuniversitar s-a materializat prin acordarea Premiului „Traian Lalescu” doamnei prof.dr. Maria Ștefănie, inspector școlar general al ISJ Hunedoara.
Premiul „UPT Innovation Fellows”, a fost acordat celui mai reușit proiect antreprenorial studențesc, susținut de InoHub UPT, echipei Comet, care a creat o aplicație ce permite conectarea tuturor dispozitivelor inteligente dintr-o locuință.
Premiile „Excelență în Sport” au răsplătit rezultatele obținute de doi scrimeri ai Clubului Sportiv Universitar Politehnica, Ingrid-Vera Mîti-Bikfalvi și Felix Dogaru.
Premiul „Excelență în Internaționalizare” a fost oferit doamnei conf.univ.dr. Claudia Stoian, care a contribuit la dezvoltarea activității Serviciului Erasmus al UPT, a mobilităților pentru studenți și cadre didactice și a participării la târgurile educaționale internaționale.
Premiile „Excelență în dezvoltare sustenabilă” au mers către prof.univ.dr.ing. Aurel Gontean, inițiator și coordonator al unui colectiv ce lurează la dezvoltarea unui ecosistem de cercetare în domeniul microelectronicii, și Dan Diaconu, un promotor al atragerii de fonduri europene pentru digitalizare și pentru dezvoltarea proiectelor de învățământ dual coordonate de UPT.
Colaborarea în cadrul Alianței Timișoara Universitară a fost răsplătită cu premiile „Excelență în Parteneriatul ATU”: prof.univ.dr. Adriana Babeți, de la Universitatea de Vest, prof.univ.dr. Bogdan Timar, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”, și conf.univ.dr. Petru Eugen Mergheș, de la Universitatea de Științe ale Vieții „Regele Mihai I”.
Premiile „Excelență în Cultură” au fost acordate către prof.univ.dr. Florin Drașovean, directorul Institutului de Studii Banatice „Titu Maiorescu”, și dr. Filip Petcu, directorul Muzeului de Artă Timișoara.
Premiul de Excelență „Alumnus UPT” a fost acordat unui absolvent care, deși a lucrat în mari companii, a rămas mereu aproape de Politehnica timișoreană, Sabin Totorean, directorul general Nokia România.
Și tot un absolvent al UPT, Sergio Goma, a obținut și Premiul de Excelență „Timișoara 2030”, pentru coagularea unui nucleu de specialiști, împreună cu UPT, care să dezvolte, la Timișoara, proiecte de cercetare și producție în domeniul procesoarelor.
Premiul Centenar a fost acordat prof.univ.em.dr.ing. Mircea Vlăduțiu, care a inspirat generații întregi de absolvenți, mulți dintre aceștia fiind, la rândul lor, prezenți în sală.
Atmosfera de sărbătoare a fost completată cu un recital de colinde susținut de Corul Universității Politehnica Timișoara.