Zeci de absolvenți ai Universității Politehnica Timișoara stabiliți în Germania s-au reunit, pe 9 iulie 2025, într-un eveniment inițiat de UPT și găzduit de Universitatea de Științe Aplicate din Karlsruhe (HKA). „Alumni UPT around the world” este primul eveniment din seria celor dedicate diasporei politehniste și a reprezentat ocazia perfectă pentru a reîntâlni absolvenți ai universității, a celebra reușitele acestora și a stabili legături noi între cei uniți de dragostea pentru Politehnica timișoreană.
Evenimentul a fost deschis de profesorul Franz Quint, Prorector al Universității de Științe Aplicate din Karlsruhe și profesor emerit al UPT, în calitate de gazdă. În continuare, rectorul UPT, conf. univ. dr. ing. Florin Drăgan, a prezentat implicarea universității în creșterea comunităților prin educație, preocuparea constantă pentru dezvoltarea strategică a orașului și regiunii, a evidențiat transformările la nivel de programe de studiu și dezvăluit invitatul surpriză de la Tech Talks 2026.
Întâlnirea a fost onorată și de prezența E.S. Adriana-Loreta Stănescu, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Federală Germania. Excelența sa a salutat inițiativa Universității Politehnica Timișoara și a încurajat participanții să-și împătășească cu încredere reușitele „să exersăm cu toții vorbitul de bine despre românii din diasporă”.
De asemenea, la eveniment a fost prezentă și doamna Paula-Ana Romocean, viceprimar al Municipiului Timișoara, care a subliniat importanța colaborării de peste 30 ani dintre cele 2 orașe înfrățite și a evidențiat contribuția UPT în proiecte majore ale orașului precum Capitală Europeană a Culturii sau Sala Polivalentă.
Din delegația Universității Politehnica Timișoara au mai făcut parte conf.univ.dr. Adina Palea, vicepreședinte Senat și coordonator al activităților dedicate comunității Alumni UPT, împreună cu Claudia Cordea, directorul Departamentului de Sustenabilitate, care a lansat invitația de a forma un nucleu local de alumni UPT în regiunea Karlsruhe, un pas concret spre crearea unei rețele de sprijin și colaborare între absolvenții stabiliți în Germania.
Momentul cel mai emoționant a fost sesiunea „De la Politehnica la... Karlsruhe”, în care absolvenții UPT au împărtășit povești autentice despre parcursul lor profesional, despre cum valorile dobândite în timpul studiilor i-au însoțit și i-au ajutat să reușească în companii de renume, centre de cercetare sau propriile afaceri.
Participanții – ingineri, cercetători, antreprenori și profesioniști din diverse domenii – au împărtășit cu bucurie curiozitatea care i-a adus la eveniment, nostalgia față de anii de studenție, dar și dorința sinceră de a vorbi din nou limba română într-un cadru familiar, în care „ne unește faptul că avem o bază solidă care ne dă încredere în viața profesională”.
Seara s-a încheiat cu un moment de wine networking susținut de Cramele Recaș, unde participanții s-au bucurat de conversații și planuri pentru viitoare colaborări.
Joi, 10 iulie, rectorul UPT a fost prezent la ceremonia de decernare a Ordinului de Merit al României doamnei Laura Breiller-Popescu, președinta Asociației Româno-Germane din Baden-Württemberg, distincție conferită de Ambasada României pentru contribuția remarcabilă în promovarea culturii și educației românești în spațiul german.
Programul delegației Universității Politehnica Timișoara a mai cuprins o întâlnire oficială cu prof. dr. Rose Marie Beck, rector al HKA, pentru un schimb de idei privind dezvoltarea colaborărilor în domeniul educației inginerești, cercetării aplicate și mobilităților internaționale. Discuțiile au vizat identificarea unor proiecte comune și aprofundarea relațiilor academice dintre cele două instituții.
Totodată, rectorul UPT, Florin Drăgan, împreună cu Paula Romocean, viceprimar al Municipiului Timișoara, au participat la o întâlnire oficială cu Bettina Lisbach, viceprimar al orașului Karlsruhe, desfășurată la Primăria municipiului.
Vizita a reconfirmat angajamentul UPT față de internaționalizare, parteneriate strategice și implicarea activă în rețeaua globală a absolvenților săi.
Universitatea Politehnica Timișoara (www.upt.ro), cea mai veche instituție de învățământ superior din vestul țării, a fost înființată prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand la 11 noiembrie 1920. Universitate de cercetare avansată şi educaţie, UPT este astăzi una dintre şcolile româneşti cu tradiţie, recunoscută în plan naţional şi internaţional, atât prin activitatea generaţiilor de cadre didactice şi cea a unor academicieni prestigioşi, cât și prin cei peste 140.000 de absolvenți care au dus renumele acesteia peste tot în lume. Având și o bază materială de invidiat, cele 10 facultăţi ale universităţii asigură programe de studii pentru aproximativ 13.500 studenţi.
Dimensiunea internațională a Universității Politehnica Timișoara este evidențiată și prin faptul că este parte a consorțiului european de universități E³UDRES² – Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions, inițiativă sprijinită de Comisia Europeană prin programul Erasmus+. E³UDRES² reunește universități europene de top pentru a colabora în dezvoltarea regiunilor inteligente și sustenabile prin educație inovatoare, cercetare aplicată și cooperare transdisciplinară. Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul oficial: https://www.eudres.eu/.