Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

International Festival Spotlight Heritage Timisoara

 
 
International Festival Spotlight Heritage Timisoara
15 Noiembrie 2022

 

 

 

 

 

 

 

Promovarea și valorificarea patrimoniului cultural material și imaterial al orașului Timișoara continuă la nivel internațional, proiectul Patrimoniul sub Reflectoare Timișoara devenind un exemplu de integrare a tehnologiilor digitale în cultură și educație în cadrul programului cultural Novi Sad 2022 - Capitală Europeană a Culturii.

 

Pornind de la dorința echipei de implementare de a inova modul în care istoria și patrimoniul unui oraș sunt prezentate publicului larg, Patrimoniul sub Reflectoare - Spotlight Heritage Timișoara se bucură în prezent de un public internațional numeros și dornic de a afla cât mai multe despre următorul oraș cu rolul de Capitală Europeană a Culturii.

Participarea Universității Politehnica Timișoara, ca parte a colaborării cu Novi Sad 2022 ECoC, s-a realizat sub forma unei expoziții digitale cu tehnologii de ultimă oră a orașului Timișoara, realizată de echipa Spotlight Heritage Timișoara, în cadrul căreia participanții au fost invitați să descopere informații, imagini, video și amintiri ale locuitorilor cartierelor istorice ale orașului. 

Expoziția a avut loc în perioada 2-5 Noiembrie 2022, în cadrul Facultății de Științe Tehnice a Universității din Novi Sad, Serbia, și a atras un număr impresionant de vizitatori, care au interacționat cu aplicațiile de realitate augmentată, realitate virtuală, aplicațiile mobile și site-ul web și au urmărit înregistrările spectacolelor de teatru și dans cu tehnologii digitale Patrimoniul sub reflectoare. Vizitatorii au avut ocazia să interacționeze cu aplicații de realitate augmentată și virtuală, care prezintă repere ale orașului, au putut să se plimbe pe străzile acestuia și să viziteze cele mai cunoscute monumente, fără a părăsi orașul Novi Sad.

Expoziția a debutat în data de 2 Noiembrie 2022, cu un număr foarte mare de participanți și a continuat pe parcursul întregii săptămâni, cu o serie de activități dedicate culturii și patrimoniului orașului Timișoara, dar și promovării educației tehnice din Timișoara, aplicațiile fiind dezvoltate de studenții și profesorii UPT. Aproape o mie de vizitatori au fost participanți activi ai expoziției, care a promovat și valorificat patrimoniul cultural, material și imaterial, al Timișoarei la nivel internațional, prin augmentarea digitală a poveștilor și clădirilor istorice, punând în valoare multiculturalitatea orașului, diversitatea etniilor, a stilurilor arhitecturale și a poveștilor locuitorilor săi.

În a treia zi de expoziție, o echipă din România, reprezentată de membrii ai Universității Politehnica Timișoara, Asociația Timișoara 2023, Muzeul Național al Banatului și Teatrul Studențesc Thespis, a realizat o vizită în cadrul expoziției în desfășurare.

Membrii prezenți, reprezentanți ai diferitelor entități importante pentru acțiunile realizate în programul cultural Timișoara 2023, s-au întâlnit cu reprezentanți ai programului Novi Sad 2022, cu responsabilii conducerii universității care a găzduit acest eveniment (Universitatea din Novi Sad), cu scopul de a face schimb de informații, cultură, dar și de soluții tehnologice, modele de educație digitală și de bune practici de promovare a culturii și tehnologiei.

În cadrul acestei vizite, inițiatorul Spotlight Heritage Timișoara, dr.ing. Diana Andone, director al Centrului de e-Learning din Universitatea Politehnica Timișoara, a prezentat ideea proiectului și evoluția acestuia de-a lungul anilor. Prezentarea a fost urmată de interacțiunea participanților români, prof.dr.ing. Radu Vasiu, Președintele Senatului Universității Politehnica Timișoara, Zoran Marcov, șef secție Istorie și Marius Cornea, muzeograf, Muzeul Național al Banatului, Tiberiu Novak, manager de comunitate, Asociația Timișoara 2023, cu colegii din Serbia prof. Darko Stefanović, prodecan la Facultatea de Științe Tehnice, Universitatea din Novi Sad, dr. Miljana Zeković, dr. Dragana Konstantinović de la Departamentul de Arhitectură, Universitatea din Novi Sad, dr. Vesna Latinovici, directorul BelArt Gallery și al Festivalului Danube Dialogue, dr. Sara Vuletić, director de program la Fundația Novi Sad 2022 - Capitală Europeană a Culturii.

Tot în cadrul acestei întâlniri, Zoran Marcov, șeful secției de Istorie de la Muzeul Național al Banatului, a înmânat medalia aniversară a 150 de ani de existență a Muzeului Național al Banatului, prodecanului de la Facultatea de Științe Tehnice a Universității din Novi Sad, Darko Stefanović.

Întâlnirea a fost urmată de o serie de demonstrații la standul Spotlight Heritage Timișoara, dar și vizite la centrele culturale Svilara și Egység Cultural Station dezvoltate în cadrul programului cultural Novi Sad 2022. Această întâlnire a evidențiat importanța legăturii dintre istorie, patrimoniu și sustenabilitate culturală, și influențele pe care tehnologia le are.

Echipa de implementare s-a bucurat de numeroasele curiozități ale participanților despre orașul cu următorul titlu de Capitală Europeană a Culturii, Timișoara 2023, precum și de numeroasele impresii despre cultura și istoria orașului și în special, despre aplicațiile prin care au reușit să afle toate aceste informații în detalii vizuale inedite.

Întreg evenimentul a avut loc în limba engleză și sârbă și a fost organizat de Universitatea Politehnica Timișoara, Facultatea de Științe Tehnice – Universitatea din Novi Sad și Muzeul Național al Banatului.

Această expoziție, care a reunit două orașe cu rolul de Capitală Europeană a Culturii, Novi Sad 2022 și Timișoara 2023, a reprezentat o oportunitate excelentă pentru a forma, a împărtăși și a îmbogăți experiența multiculturală și bunele practici privind dezvoltarea sinergiilor la nivel internațional între sectorul culturii, tehnologiilor digitale, recuperarea patrimoniului și al educației.

Mai multe informații despre eveniment: https://spotlight-timisoara.eu/eveniment/exhibition-spotlight-heritage-timisoara-in-novi-sad-virtuelna-izlozba-spotlight-heritage-timisoara-u-novom-sadu/

Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș.

Componentele digitale ale proiectului sunt accesibile online la adresa https://spotlight-timisoara.eu/ și prin aplicațiile mobile care pot fi descărcate din magazinele Android și Apple, căutând „Spotlight Timișoara” sau scanând codul QR alăturat acestui comunicat.

Link aplicații pentru utilizatorii Android: https://is.gd/SjiIgv 

Link aplicații pentru utilizatorii iOS: https://is.gd/y6JxeV 

Informații despre eveniment sunt disponibile și pe:

Pagina web: https://spotlight-timisoara.eu/

Facebook: https://www.facebook.com/SpotlightHeritageTimisoara/

Twitter: @spotlight_TM21

Instagram: @spotlight_tm

 
International Festival Spotlight Heritage Timisoara
International Festival Spotlight Heritage Timisoara
International Festival Spotlight Heritage Timisoara
International Festival Spotlight Heritage Timisoara
International Festival Spotlight Heritage Timisoara
International Festival Spotlight Heritage Timisoara
International Festival Spotlight Heritage Timisoara
International Festival Spotlight Heritage Timisoara
International Festival Spotlight Heritage Timisoara
International Festival Spotlight Heritage Timisoara
International Festival Spotlight Heritage Timisoara
International Festival Spotlight Heritage Timisoara
 
 
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2024 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +