Profesorul Lucian Boia a susținut luni, 26 martie, la Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara, conferința cu tema ”România germanofilă – înaintea și în timpul Primului Război Mondial”, circa 300 de persoane fiind prezente în Amfiteatrul Auditorium pentru a-l asculta pe renumitul istoric.
Evenimentul se înscrie în seria manifestărilor prilejuite de aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire din 1918 și a fost organizat de Clubul Economic German Banat, Asociația Culturală Agora Unit și Universitatea Politehnica Timișoara.
În cadrul unei adevărate lecții de istorie, Lucian Boia a vorbit despre crearea statului român, începând cu ”mica Unire” de la 1859, care a creat condițiile Marii Uniri de la 1818. În acest context, cunoscutul istoric a pus accent pe modernizarea societății românești care, în perioada dintre mica și marea Unire a cunoscut un proces de tranziție de la cea de tip oriental către cea occidentală, luând ca modele inițial pe cel francez, iar ulterior cel german. Întregul proces a fost prezentat în contextul internațional al ascensiunii modelului cultural german, în detrimentul celui francez, între mijlocul secolului al XIX-lea și prima parte a secolului XX. În cadrul conferinței, Lucian Boia a prezentat și noile cercetări pe tema izbucnirii primului război mondial, care s-au intensificat în ultimul deceniu în toate țările europene.
La finalul conferinței, profesorul Lucian Boia a răspuns întrebărilor din sală și a acordat autografe.