Cea de-a VIII-a ediție a Atelierului „Micii arhitecți” a adus vineri, 11 iulie 2025, la Universitatea Politehnica Timișoara, peste 50 de elevi de la ciclul primar și gimnazial din comuna Topolovățul Mare (localitățile Șuștra, Ictar-Budinț, Iosifalău și Topolovățul Mare), care au realizat o adevărată incursiune prin artă și arhitectură.
Coordonatorii evenimentului, conf.univ.dr.arh. Cristina Maria Povian, cadru didactic al Facultății de Arhitectură și Urbanism din cadrul UPT, Victoria Cociotă, director al Departamentului de Comunicare și Imagine al UPT, și Simona Mariș, absolventă al masterului de Mobilier și Amenajări Interioare din cadrul Facultății de Arhitecură și Urbanism, împreună cu studenții voluntari de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism, dar și cu alți voluntari care sprijină evenimentul încă de la primele ediții le-au pregătit celor mici o serie de prezentări și activități interesante, îmbinând procesul de învățare cu joaca și buna dispoziție.
Cei mici au aflat astfel asemănările și deosebirile dintre artă și arhitectură, legătura dintre acestea, au aflat povestea unora dintre clădirile celebre de pe mapamond, au făcut exerciții de desen, de imaginație, de atenție, au răspuns la întrebări despre clădiri celebre din Timișoara.
Deosebit de atrăgătoare pentru copii s-a dovedit a fi și experiența VR pe care le-au oferit-o studenți de la masterul de Game Development al Facultății de Automatică și Calculatoare, care le-au pregătit ochelari și jocuri de realitate virtuală.
La final, „Micii arhitecți” au fost răsplătiți cu diplome de participare, dar și cu pachete oferite de organizatori, cu dulciuri, rechizite și cadouri din partea Universității Politehnica Timișoara, oferite de prof.univ.dr.ing. Sorin Mușuroi, prorector al UPT.
Universitatea Politehnica Timișoara (www.upt.ro), cea mai veche instituție de învățământ superior din vestul țării, a fost înființată prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand la 11 noiembrie 1920. Universitate de cercetare avansată şi educaţie, UPT este astăzi una dintre şcolile româneşti cu tradiţie, recunoscută în plan naţional şi internaţional, atât prin activitatea generaţiilor de cadre didactice şi cea a unor academicieni prestigioşi, cât și prin cei peste 140.000 de absolvenți care au dus renumele acesteia peste tot în lume. Având și o bază materială de invidiat, cele 10 facultăţi ale universităţii asigură programe de studii pentru aproximativ 13.500 studenţi.
Dimensiunea internațională a Universității Politehnica Timișoara este evidențiată și prin faptul că este parte a consorțiului european de universități E³UDRES² – Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions, inițiativă sprijinită de Comisia Europeană prin programul Erasmus+. E³UDRES² reunește universități europene de top pentru a colabora în dezvoltarea regiunilor inteligente și sustenabile prin educație inovatoare, cercetare aplicată și cooperare transdisciplinară. Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul oficial: https://www.eudres.eu/