Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Patrimoniul sub reflectoare

 
 
Patrimoniul sub reflectoare

Cartierul Fabric - Lumi în destine

20 Iulie 2021

 

 

 

 

 

Expozițiile și aplicațiile digitale Spotlight Heritage Timișoara dedicate cartierului Fabric au fost lansate joi, 15 iulie 2021, în cadrul vernisajului „Patrimoniul sub reflectoare: Cartierul Fabric - Lumi în destine”. Evenimentul a avut loc în premieră în format hibrid, atât la Mansarda Bastionului Maria Theresia, cât și live, pe platformele Zoom, Facebook și YouTube, cu intervenții live de la punctele emblematice din cartierul Fabric.
Un tur fizic și virtual în viața economică a cartierului Fabric de altădată, două intervenții live din locațiile emblematice ale expoziției stradale și demonstrații live cu aplicațiile online, mobile și de realitate augmentată dedicate cartierului Fabric.
Gazdele evenimentului au fost Claudiu Ilaș - directorului Muzeului Național al Banatului, dr. ing. Diana Andone, directorul Centrului de e-Learning UPT,  conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan - rectorul Universității Politehnica Timișoara și Simona Neumann - directorul Asociației Timișoara 2021 - Capitală Europeană a Culturii.
În cadrul vernisajului au fost lansate publicului expoziția „Patrimoniul sub reflectoare. Cartierul Fabric - lumi în destine”, deschisă la bastionul Maria Theresia în perioada 15 iulie - 30 septembrie 2021, expozițiile stradale cu panourile informative din cele 16 locații emblematice ale cartierului Fabric, dar și aplicațiile online, mobile și de realitate augmentată, prin intermediul cărora publicul poate regăsi poveștile vechi și noi ale Timișoarei online și poate chiar „călători” în vechiul cartier Fabric, cu ajutorul realității virtuale.

Incursiune în lumea economică a Fabricului de altădată
Participanții au putut descoperi expoziția de la Bastionul Maria Theresia fizic și virtual, pășind în lumea economică a cartierului meșteșugarilor, al micii burghezii, al fabricilor și atelierelor, cu ajutorul diplomelor, sigiliilor și însemnelor de breaslă. Aici au putut păși în interiorul unei berării reconstituite din perioada interbelică, au putut admira colecții de halbe de bere din secolul al XIX-lea, colecții impresionante de etichete ale băuturilor alcoolice din istorie, de pantofi de epocă, dar și o serie de machete ale felinarelor și tramvaielor din cartier, ale firobuzelor, ale trenurilor cu locomotivă, dar și ale unei ancore ce aparținea unei ambarcațiuni care circula odinioară pe Bega, alături de numeroase alte obiecte de colecție. Marius Cornea și Ciprian Glăvan, muzeografi la Muzeul Național al Banatului, le-au prezentat participanților expoziția de la Bastionul Maria Theresia, oferindu-le totodată detalii și povestiri istorice despre cartierul Fabric.

Intervenții live de la expoziția stradală
Conf.dr.arh. Ciprian Blidariu - prodecan al Facultății de Arhitectură și Urbanism de la Universitatea Politehnica Timișoara - a întâmpinat participanții cu o intervenție live din fața Bisericii Romano-Catolice Millennium din Fabric, iar Zoran Markov - Muzeul Național al Banatului - a intervenit live din fața Muzeului de Transport Public „Corneliu Mikloși” - ambii oferind timișorenilor, și nu numai, detalii despre istoria și arhitectura clădirilor și monumentelor timișorene, chiar de lângă panourile informative Spotlight Heritage Timișoara amplasate în locații.
 

Lumi în destine
O intervenție deosebită în cadrul evenimentului a fost cea a prof.univ.dr. Smaranda Vultur - coordonator al Grupului de istorie orală și antropologie culturală - colaborator al acestei ediții și cea care a contribuit la realizarea Secvențelor, prin poveștile locuitorilor de altădată ai Fabricului, selectate din interviurile realizate de Grupul pe care l-a coordonat. Aceasta le-a oferit participanților detalii despre Arhiva Grupului de istorie orală și antropologie culturală, precum și despre interviurile realizate încă din 1998, dar și despre semnificația titlului expoziției - Lumi în destine.

Pagina web cu poveștile online de altădată și de acum
În continuă dezvoltare sunt componentele online și mobile. Pagina web spotlight-timisoara.eu/ , cu poveștile vechi și noi dedicate cartierului Fabric, a fost descoperită de public pe un dispozitiv de ultimă generație – masa interactivă expusă la Bastionul Theresia, în timp ce participanții online au avut ocazia să descopere aplicația printr-un tur live, oferit online de Universitatea Politehnica Timișoara.
Experiențe îmbunătățite de tehnologie în cartierul Fabric
Tot în cadrul vernisajului au fost lansate și primele povești cuprinse în aplicațiile mobile și de realitate augmentată Spotlight Heritage Timișoara, actualizate în acest an cu secțiunile dedicate cartierului Fabric, având multiple funcționalități care identifică cele 16 locații din cartier, prezentate prin mai multe metode: text cu informații despre locație și amintirile locuitorilor de altădată - de diverse etnii și ocupații, o galerie de imagini – atât actuale, cât și imagini vechi, clipuri video și imagini 360 de grade din fiecare locație, astfel încât oricine să își poată crea senzația de a fi în interiorul sau în fața clădirii. În plus, odată ce un utilizator al aplicațiilor mobile și de realitate augmentată Spotlight Heritage Timișoara se află în preajma cartierului Fabric și în fața unei clădiri, funcția de realitate augmentată (AR) recunoaște clădirea, oferindu-i informații despre aceasta. Îndreptând camera telefonului către clădirea respectivă, acesta va putea vedea fațada veche a clădirii suprapusă peste cea actuală.

Înregistrarea evenimentului poate fi urmărită pe:

Despre proiectul Patrimoniul sub reflectoare Timișoara
Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara, prin Centrul de eLearning și Centrul Multimedia, realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Proiectul cultural este cuprins în programul cultural prioritar TM2023 al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara, Consiliului Local Timişoara și al Consiliului Județean Timiș.
Patrimoniul sub reflectoare invită populația Timișoarei și vizitatorii într-o lume complexă în care istoria și poveștile de altădată ale Timișoarei sunt reactualizate prin intermediul tehnologiilor digitale - pagină web și aplicație mobilă cu realitate augmentată - și a unei expoziții muzeografice ce are loc la sediul Muzeului Național al Banatului, precum și în locuri semnificative din cartiere, sub titlul „Timișoara și alegoria simțurilor”. Proiectul urmărește construirea de straturi multiple de memorii personale și date din istoria cartierelor, comunităților, etniilor și locuitorilor lor care vor fi prezentate digital prin aplicații inteligente și fizic în expoziție. Poveștile din cadrul Spotlight Heritage Timișoara sunt: Iosefin (AUZUL, 2019), Elisabetin (TACTILUL, 2020), Fabric (VĂZUL, 2021), Cetate (OLFACTIVUL, 2022) și toate cartierele incluse în 2023.
Anul 2021 are ca temă Văzul  - iar punctele emblematice selectate în cartierul Fabric sunt Podul Decebal, Parcul Regina Maria, Șirul caselor de raport din bulevardul 3 August 1919, Sinagoga Status Quo, Biserica romano-catolică Millenium, Palatul Ștefania și Piața Romanilor, Piața Traian, Biserica ortodoxă sârbă, Farmacia Kovacs, Depozitul de tramvaie și Muzeul Corneliu Mikloși, Fabrici din Fabric - Faber, Uzina de apă, Biserica ortodoxă română, Biserica greco-catolică, Fabrica de bere, Abatorul - fiind readuse la viață printr-o pluralitate de voci, multietnice și multiculturale, printr-o colaborare cu Arhiva Grupului de istorie orală și antropologie culturală, coordonat de prof. univ. dr. Smaranda Vultur.
Tururi ghidate pentru tineri
Și în acest an, în cadrul proiectului, experții Universității Politehnica Timișoara, ai Muzeului Național al Banatului și ai Grupului de istorie orală și antropologie culturală vor oferi tururi ghidate, în cartier, dar și virtuale ale expozițiilor și aplicațiilor Spotlight Heritage Timișoara elevilor și studenților din instituțiile de învățământ timișene. În toamnă va fi organizat și un concurs de realitate augmentată destinat studenților din Universitatea Politehnica Timișoara, Aalborg University/Danemarca și Università di Modena e Reggio Emilia/Italia.
Componentele digitale ale proiectului sunt accesibile online la adresa https://spotlight-timisoara.eu/ și prin aplicațiile mobile care pot fi descărcate din magazinele Android și Apple, căutând „Spotlight Timișoara”.

 
Patrimoniul sub reflectoare
Patrimoniul sub reflectoare
 
 
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2021 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +