Timișoara a găzduit, la finalul anului 2024, cea de-a XI-a ediție a Gala Excelenței Bănățene, un eveniment emblematic care celebrează valorile ce definesc Banatul și România, omagiind personalități remarcabile din știință, artă, cultură și responsabilitate socială. Organizată de Consiliul pentru Excelența Timișoarei, universitățile de prestigiu ale orașului, Academia Română, Filiala Timișoara, Marea Lojă Națională din România și Asociația „Timisensis”, gala rămâne un reper în promovarea excelenței individuale și colective, punând în lumină contribuțiile care sporesc prestigiul Banatului și al țării pe plan internațional.
În cadrul evenimentului, dedicat recunoașterii realizărilor extraordinare ale bănățenilor care ne inspiră prin contribuțiile lor valoroase în diverse domenii, au fost premiate realizările de excepție în 10 categorii.
Printre laureații actualei ediții se află și doi profesori remarcabili ai Universității Politehnica Timișoara.
Prof.univ.dr.ing. Liviu Marșavina, membru corespondent al Academiei Române, prorector al Universității Politehnica Timișoara responsabil cu activitatea de cercetare, o personalitate de prestigiu, recunoscută atât pe plan național, cât și internațional, în domenii precum rezistența materialelor, mecanica ruperii materialelor, integritatea și durabilitatea structurilor, a fost recompensat în cadrul Galei cu Premiul „Traian Vuia” pentru științe inginerești.
Recunoașterea națională și internațională este reliefată de obținerea titlurilor de Vicepreședinte al European Structural Integrity Society (din 2018), Membru de onoare al Italian Group of Fracture (din 2019), European Structural Integrity Society Fellow (din 2020), a Medaliei Paolo Lazzarin din partea Italian Group of Fracture (în 2021), iar din 2024 este Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice din Cluj Napoca.
Rezultatele cercetărilor sunt materializate în peste 175 articole indexate Web of Science (din care peste 100 articole în reviste de specialitate) și mai multe capitole de cărți publicate în edituri prestigioase (Springer, Trans Tech). Acestea au fost citate de peste 1800 de ori în literatura de specialitate.
Acad. Ion Boldea, absolvent, profesor și cercetător al Universității Politehnica Timișoara cu o carieră didactică de peste 55 de ani, a cărui activitate s-a concentrat cu precădere în domeniul larg al mașinilor electrice și al electronicii de putere, a fost recompensat în cadrul Galei cu Premiul Academiei Române.
Rezultatele cercetărilor sale sunt materializate, selectiv, în peste 50 de lucrări majore publicate în periodice de vârf ale IEEE și peste 300 de lucrări în volumele conferințelor internaționale.
Are un Indice Hirsch de 42, cu peste 6500 de citări, a publicat 3 cărți în Editura Academiei Române și peste 20 în SUA și Marea Britanie.
A obținut 25 de patente românești și 3 internaționale. a inventat şi a realizat în ţară, la Universitatea Politehnica Timișoara, primul vehicul pe pernă magnetică din lume cu motoare liniare sincrone performante, Magnibus 01. De asemenea, a inventat o oscilomaşină liniară, brevetată în SUA şi alte 32 de ţări, care se află pe piaţa mondială.
A predat cursuri intensive în mod repetat în ultimii 20 de ani în Europa, Asia, SUA și America de Sud.
Laureat al Premiului „Aurel Vlaicu” al Academiei Române în 1976 (la 31 de ani), cu prima carte publicată în SUA, Ion Boldea a fost ales, în 2002, membru plin al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, iar în anul 2004 a devenit membru al Academiei Europene de Arte şi Ştiinţe din Salzburg. De asemenea, din 2010 a fost ales Fellow al IEEE Committee, fiind singurul membru din România şi primul din Europa de Est. În 2015 a primit premiul Nikola Tesla, instituit în 1975, care se acordă în fiecare an unui reputat cercetător pentru „contribuții excepționale la generarea și utilizarea energiei electrice”. Din 2011 este membru corespondent, iar din 2017 membru titular al Academiei Române.