Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sute de copii au experimentat aplicațiile de AR și VR la Timișoara Science Festival

 
 
Sute de copii au experimentat aplicațiile de AR și VR la Timișoara Science Festival

Sute de copii au experimentat aplicațiile de AR și VR la Timișoara Science Festival

15 Septembrie 2019

 

 

 

 

 

Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul ID/IFR și e-Learning și Centrul Multimedia a fost prezentă, sâmbătă, 14 septembrie la a doua ediție a „Timișoara Science Festival”. Organizat sub umbrela „Romanian Science Festival”, evenimentul a avut loc la Iulius Garden și a fost dedicat elevilor pasionați de știință. Standul echipei UPT a adunat sute de elevi doritori să experimenteze și să exploreze lumea cu ajutorul științei și tehnologiilor noi, prin intermediul ochelarilor VR (realitate virtuală) de ultimă generație, sub îndrumarea cercetătorilor de la CeL.

Lumi virtuale, realități augmentate și multe jocuri și aplicații educative de știință - au fost numai câteva din atracțiile care au adunat sute de copii la standul UPT de la Timișoara Science Festival Timișoara. Aici, cercetătorii de la Centrul ID/IFR și e-Learning și Centrul Multimedia i-au întâmpinat pe cei mici cu multă bună dispoziție, ochelari și echipamente VR de ultimă generație și le-au explicat celor interesați „știința” din spatele tehnologiilor folosite.

În plus, elevii pasionați de tehnologie au avut ocazia să afle și care sunt ultimele inovații în domeniul aplicațiilor și jocurilor de realitate augmentată și virtuală și și-au putut crea, în câteva minute, propria lume imaginară 3D pe care au vizitat-o apoi folosind telefonul mobil.

Echipamentele de realitate virtuală ale centrului (ochelari Oculus Rift și Oculus Go) dar și platforma educațională Cospaces au fost punctele de atracție ale standului CeL. Copiii au explorat nave spațiale, au urcat pe Everest, au fost printre dinozauri sau au făcut exerciții de matematică sau fizică într-un mediu virtual. În mediul Cospaces ei au creat conținut, care să poată fi folosit în cadrul proiectului Spotlight Heritage pe care UPT îl derulează sub egida Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii. În cadrul standului au fost prezentate și proiectele europene Erasmus+ Digital Culture și Open Virtual Mobility.

Centrul de ID/IFR și e-Learning este implicat de câțiva ani în cercetarea pe AR/VR (realitate augmentată și virtuală) prin cadrele didactice și cercetătorii asociați centrului. Participarea în cadrul unor proiecte europene, parteneriatele cu alte centre universitare și companiile de ICT din Timișoara au condus la o bună stăpânire a domeniului, concretizată și printr-o serie de articole științifice publicate în cadrul unor conferințe și jurnale internaționale.

Timișoara Science Festival, sub egida Romanian Science Festival este un eveniment menit să sprijine educația alternativă din România, după modelul târgurilor de științe din occident. Ediția din 2019 a avut loc în 3 orașe – Timișoara, Baia Mare și Pitești, cu scopul de a promova științele, precum matematica, fizica, astronomia, chimia, biologia și altele.

Centrul ID/IFR și e-Learning (CeL) înființat în 1998, parte integrantă a Universităţii Politehnica Timişoara (UPT) are ca obiectiv inițierea, promovarea și gestionarea învățământului la distanță în universitate. CeL organizează specializările – Tehnologii si Sisteme de Telecomunicații, Informatică Aplicată, Comunicare și Relații Publice în regim de învățământ la distanță de ciclu licenţă și Tehnologia Construcțiilor de Mașini în regim de învățământ cu frecvență redusă de ciclu licenţă.  CeL oferă suport şi organizează cursuri de formare profesională. CeL a dezvoltat CV - Campusul Virtual al UPT, mediu educațional online de suport academic pentru toate facultățile UPT și pentru învățământul la distanță. CeL inițiază și derulează cercetări și proiecte internaționale în domeniul eLearning și blended learning,  mobile learning, a cursurilor online (MOOC), resurselor educaționale deschise (OER) și a educației deschise, a realității augmentate și virtuale.

Centrul de Cercetări Multimedia (înființat în 1996), desfășoară activități educaționale, de cercetare si inovare in contextul tehnologiilor informaționale si de comunicații, fiind axat in ultimii ani pe Tehnici si tehnologii multimedia interactive, Smart Cities, Open Data, Realitate Augmentată, Internet of Things, Antreprenoriat în ICT, Promovarea ICT și multimedia, Tehnologii educaționale avansate, OER, MOOCs. Centrul Multimedia desfășoară activități de susținere a antreprenorialului în ICT (StartUp Weekend, HackTM, Hackaton, Meet-ups) si organizează anual concursul studențesc IDMSC International Digital Media Student Contest. Centrul Multimedia susține specializările educaționale la nivel de licență Tehnologii si Sisteme de Telecomunicații – Multimedia, și 2 programe de master în Tehnologii Multimedia și, respectiv, Tehnologii, Sisteme si Aplicații pentru eActivități.

 
Sute de copii au experimentat aplicațiile de AR și VR la Timișoara Science Festival
Sute de copii au experimentat aplicațiile de AR și VR la Timișoara Science Festival
 
 
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2024 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +