Universitatea Politehnica Timișoara și-a creat o adevărată tradiție de a onora și promova absolvenții cu cariere deosebite. În această linie se înscrie și demersul Fundației Politehnica de a-l invita pe Dan Boboescu, absolvent al Facultății de Mecanică a UPT, care a ajuns un specialist consacrat în domeniul auto, atât pe plan național, cât și internațional.
Vizibil emoționat când a pășit din nou, după 40 de ani, prin locurile în care s-a format ca specialist și unde și tatăl său a activat ca profesor și chiar, o perioadă, decan al Facultății de Mecanică, Dan Boboescu a ținut să împărtășească celor prezenți câte ceva din bogata sa experiență, dobândită atât în plan intern, cât și extern.
Cu umor, absolventul Facultății de Mecanică a declarat că generația sa a ”contribuit” la actualele blocaje din traficul rutier, prin dezvoltarea fără precedent a domeniului auto, și i-a îndemnat pe studenții de azi să rezolve ”beleaua” în care i-a adus.
Dan Boboescu a absolvit Facultatea de Mecanică în 1982 şi a ajuns un specialist în cercetare-dezvoltare din domeniul automotive.
În 1980, tânărul Boboescu a fost printre membri fondatori ai Secţiei de Automobilism de la Clubului Sportiv Politehnica. A urmat o stagiatură la Reşiţa, iar la revenirea în Timişoara, s-a angajat la Dacia Service, iar apoi la Institutul Naţional de Motoare Termice.
La Dacia Service a dorit să creeze o mașină de raliu, cu tracțiune integrală, iar pentru aceasta a modificat o Dacie Break, pe care a numit-o Dacia Junior. Mașina a fost prezentată conducerii de partid, potrivit obiceiului vremii, care a apreciat preocupările colectivului de la Timișoara, astfel încât a decis ca în orașul de pe Bega, la fosta întreprindere Tehnometal, să fie produsă o nouă mașină din gama Dacia. Nu a fost chiar ce și-au dorit inițiatorii, dar așa a apărut Dacia 500, mai bine cunoscută sub denumirea Dacia Lăstun. Dan Boboescu a fost unul dintre cei care s-au ocupat de motorul autoturismului și se mândrește cu faptul că au reușit să scoată 25 de cai putere (sau ”ponei-putere”, cum le spune, în glumă) din motorul de 500 cmc. De altfel, prima mașină a familiei Boboescu a și fost un Lăstun alb.
Dan Boboescu a fost atras de tânăr de raliuri și de prepararea motoarelor, astfel că nu întâmplătoare a fost cooptarea sa la Divizia de Competiții de la Automobile Dacia Pitești, unde a avut misiunea, după 1990, de a pregăti mașinile de curse de la Dacia, pentru a face față competiției din ce în ce mai dure cu mașinile străine care începuseră să intre în țară.
Tot după Revoluție, în 1991, a înființat la Timișoara firma Temeco, cu un nucleu de bază de la Clubul Auto al Politehnicii, firmă care s-a impus pe piața de profil. Ulterior a pus bazele unei noi firme, tot în domeniul auto, ProCar, cu care a inițiat și o competiție celebră la vremea respectivă, Cupa Dacia Nova, în care toți piloții concurau pe mașini cu performanțe identice, construite de ProCar.
Și-a dat însă seama că nu are vocație de om de afaceri, că s-a îndepărtat de domeniul auto, pe care îl iubea, astfel că a urmat o nouă schimbare. În 1998, după o vizită în SUA, la Detroit, ajunge să lucreze la unul dintre cei mai mari producători de piese auto, în special pentru interioarele autoturismelor, Johnson Controls, ajungând unul dintre specialiștii de talie mondială în domeniul interioarelor auto. De altfel, interiorul uneia dintre limuzinele de lux, Buick LaCrosse, poartă semnătura lui Dan Boboescu, inginerul român format la Universitatea Politehnica Timișoara.