Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Un laureat NOBEL, la Universitatea Politehnica Timișoara

 
 
Un laureat NOBEL, la Universitatea Politehnica Timișoara

26 - 27 octombrie 2016

26 Octombrie 2016

 

 

 

 

 

UN LAUREAT NOBEL, LA UNIVERSITATEA POLITEHNICA TIMIȘOARA

 

Secolul XX a marcat istoria lumii moderne prin descoperiri științifice care au revoluționat modul în care înțelegem lumea și felul în care trăim. Prin adevărate revoluții în domeniul chimiei (de ex., descoperirea penicilinei) sau al fizicii (inventarea primului aparat de zbor), precum și prin realizările impresionante din biologie (prima clonare reușită a unui mamifer dintr-o celulă somatică adultă), secolul trecut a reprezentat una dintre cele mai prospere perioade ale revelațiilor științifice. Dacă te-ai putea întâlni cu cercetătorii din spatele acestor invenții, ce i-ai întreba?

La Universitatea Politehnica Timișoara, acum ai ocazia să o faci live!

Pe 26 și 27 octombrie, Honeywell îți dă ocazia să îl întâlnești pe astronomul american dr. Robert W. Wilson, laureat al Premiului Nobel pentru fizică în 1978 pentru descoperirea radiației cosmice de fond (o rămășiță tăcută, dar persistentă a Big Bang-ului), în cadrul programului Honeywell Initiative for Science and Engineering.

Pe parcursul celor două zile, studenții și cadrele universitare sunt invitate să participe la mai multe activități pe teme științifice alături de dr. Wilson, primul laureat al Premiului Nobel care vizitează UPT (programul complet, aici).

Povestea astronomului Robert W. Wilson începe încă din anii de liceu, când obișnuia să câștige bani de cheltuială din repararea aparatelor radio și a televizoarelor. Pe parcurs, și-a construit propriul sistem hi-fi (en., „high-fidelity”) și a început să ajute operatorii amatori de radio să își optimizeze echipamentul tehnic. După finalizarea studiilor la CalTech, a lucrat la Observatorul Radio Owens Valley și a fost angajat în 1963 la Laboratoarele Telefonice Bell din Holmdel, New Jersey, unde a început să lucreze alături de renumitul fizician american, radio astronom, Arno Penzias. În timp ce lucrau la un nou tip de antenă, la Bell Labs, cei doi au identificat o sursă de zgomot în atmosferă pentru care nu au putut găsi o explicație. După îndepărtarea tuturor surselor de zgomot posibile,  zgomotul a fost identificat în final ca fiind radiația cosmică de fond, element ce s-a dovedit a avea legătură cu teoria Big Bang.

Pe 26 octombrie, vei putea auzi direct de la dr. Wilson povestea descoperirii, care sunt implicațiile sale asupra cosmologiei actuale și care este viziunea laureatului Nobel asupra teoriei Big Bang, în timpul conferinței generale care va avea loc în amfiteatrul A. Rogojan, de la ora 9.30.

Dacă vrei să participi, înregistrează-te înainte de conferință în aplicația online HISE, la http://hise.honeywell.com/v2/signup. Mai mult, trimite laureatului întrebările tale prin aplicație pe parcursul conferinței generale și poți câștiga o cameră GoPro!

Evenimentul face parte din programul Honeywell Initiative for Science and Engineering (HISE),  coordonat de Honeywell Hometown Solutions, prin care compania își propune să încurajeze și să îndrume tânăra generație de oameni de știință și ingineri. Este a doua oară când acest program se desfășoară în România; prima ediție HISE a avut loc în 2015 la Universitatea Politehnică București, odată cu vizita profesorului Eric Cornell, câștigătorul Premiului Nobel pentru Fizică în anul 2001 pentru condensarea Bose-Einstein.

 
 
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2024 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +