În urmă cu 97 de ani, la 11 noiembrie 1920, la Timișoara lua ființă, prin decret regal semnat de Ferdinand I al României, prima instituție de învățământ superior din vestul României, Școala Politehnică, drept răspuns la necesitatea societății de a forma ingineri, în contextul industrializării aflate în plină ascensiune.
Astăzi, Universitatea Politehnica Timișoara este o instituție de învățământ și cercetare avansată, recunoscută la nivel mondial pentru calitatea pregătirii studenților, pentru rezultatele obținute în cercetare și pentru acordurile și parteneriatele încheiate în toată lumea. Nu în ultimul rând, încă de la înființare, Universitatea Politehnica Timișoara a acordat sportului o importanță aparte, considerând că sănătatea trupului și a spiritului sunt strâns legate.
„În cei 97 de ani de existenţă, peste 125.000 de absolvenți au dus mai departe spiritul Politehnicii, au devenit specialiști și au contribuit esențial la dezvoltarea cercetării și economiei României. Cu o bază materială de invidiat, Universitatea Politehnica duce mai departe renumele şcolii tehnice timişorene, atât prin calitatea pregătirii studenţilor, cât şi prin cercetarea ştiinţifică la cel mai înalt nivel şi, nu în ultimul rând, prin activităţile culturale și sportive pe care le promovează”, declară prof.dr.ing. Viorel-Aurel Şerban, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara.
În structura Universităţii Politehnica Timişoara sunt incluse facultăţi, departamente, institute şi centre de cercetare, laboratoare, biblioteci, cămine, cantine, baze sportive, precum şi serviciile tehnice şi administrative, editura şi tipografia, policlinica studenţească. Cele 10 facultăţi ale universităţii asigură programe de studii pentru aproximativ 13500 studenţi. În cadrul celor 25 departamente îşi desfăşoară activitatea peste 800 cadre didactice, iar personalul administrativ şi auxiliar numără în jur de 1000 cadre.
Universitatea Politehnica Timişoara este recunoscută ca protagonist remarcabil pe scena cercetării ştiinţifice atât în plan naţional, cât şi internaţional. Existenţa si funcţionarea unui număr considerabil de centre de cercetare (25), în care activează echipe de cercetători ce pun cu succes în practică strategia de cercetare a instituţiei, conferă universităţii prestigiu profesional şi, în acelaşi timp, furnizează sursa fondurilor destinate dezvoltării. Actualizarea rezultatelor cercetării în lucrări ştiinţifice, brevete de invenţie ori produse realizate constituie o garanţie a competenţei, seriozităţii şi profesionalismului instituţional.
Universitatea Politehnica Timişoara dispune de o infrastructură care garantează desfăşurarea în foarte bune condiţii a activităţilor didactice şi de cercetare. Deopotrivă sub aspect imobiliar şi al echipamentelor, baza materială de excelenţă a universităţii reprezintă consecinţa preocupării de modernizare şi realizare de investiţii din ultimul deceniu.
Campus-ul universitar cuprinde 16 cămine studenţeşti care oferă 6500 locuri de cazare, o cantină studenţească, o policlinică studenţească şi două baze sportive performante.