Universitatea Politehnica Timișoara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Universitatea Politehnica Timișoara, partener în dezvoltarea ecosistemului de semiconductori din România

 
 
Universitatea Politehnica Timișoara, partener în dezvoltarea ecosistemului de semiconductori din România

Universitatea Politehnica Timișoara, partener în dezvoltarea ecosistemului de semiconductori din România

24 Octombrie 2024

 

 

 

 

 

Rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a participat miercuri, 23 octombrie 2024, la sediul Guvernului României, la semnarea contractelor de finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru a dezvolta microelectronica în România, respectiv pentru cercetarea și producția de cipuri/semiconductori. Guvernul a semnat trei contracte de finanțare, cu Continental, Bosch și NXP, UPT fiind partener în două dintre acestea.

Finanțarea face parte din Proiectul Important de Interes European Comun în domeniul Microelectronicii și al Tehnologiilor Comunicațiilor (IPCEI ME/CT) IPCEI.

Proiectele selectate ale companiilor Continental Automotive Romania, Robert Bosch și NXP Semiconductors Romania și aprobate de Comisia Europeană, beneficiază de sprijin financiar pentru a susține tranziția digitală și mobilitatea verde. Universitățile românești implicate contribuie la dezvoltarea ecosistemului de semiconductori, asigurând competențele și resursele necesare pentru succesul acestor inițiative.

În total, finanțarea acordată celor trei proiecte, respectiv atât direct companiilor, cât și partenerilor indirecți, se ridică la 420 de milioane de euro.

Universitatea Politehnica Timișoara este partener și beneficiar indirect în proiectele inițiate de NXP Semiconductors Romania și de companiile grupului Continental (Continental Automotive Romania și Continental Automotive Systems).

În cadrul proiectelor, Universitatea Politehnica Timișoara vizează înființarea a 16 laboratoare de cercetare în domeniul microelectronicii.

Țara noastră face parte dintre cele 19 state membre ale Uniunii Europene care s-au angajat să consolideze lanțul valoric al componentelor și sistemelor electronice în Europa, cu un accent deosebit pe întărirea ecosistemului de semiconductoare, atât de necesare în industria auto care se confruntă deja cu un deficit important la acest segment de producție.

Poziționarea rapidă a României drept producător european de cipuri și componente microelectronice pentru tehnologii avansate este susținută de cercetători ai Academiei Române, profesori universitari și reprezentanți ai industriei. Aceștia precizează că România se poate implica în proiectul european de dezvoltare în microelectronică pe următoarele direcții:

- proiectare de circuite digitale

- tehnologii avansate de încapsulare

- fabricație de plăci de siliciu în noduri tehnologice de vârf.

 
Universitatea Politehnica Timișoara, partener în dezvoltarea ecosistemului de semiconductori din România
 
 
 
 
ARUT Eudres Biblioteca Centrală  UPT Editura Politehnica Fundația Politehnica Timișoara AS Politehnica DCI Tele Universitatea Avizier UPT UPosT CCOC Sindicatul UPT Comunicate UPT
 
© Copyright 2024 Universitatea Politehnica Timisoara. Toate drepturile rezervate
UPT pe Facebook UPT pe Twitter UPT pe Google +